Sekundarne sirovine uskoro na Produktnoj berzi u Novom Sadu

Sekundarne sirovine uskoro na Produktnoj berzi u Novom Sadu

Do leta prve količine sekundarnih sirovina u Srbiji biće ponuđene na Produktnoj berzi u Novom Sadu, saopšteno je danas prilikom potpisivanja memoranduma o saradnji između Agencije za zaštitu životne sredine (SEPA) i Produktne berze.

Potencijal srpskog tržišta sekundarnih sirovina je između 200 i 300 miliona evra, a apsurd je da pojedine sirovine i izvozimo i uvozimo, rekao je Filip Radović direktor SEPA, i dodao da će prodaja sekundarnih sirovina na berzi omogućiti lakše poslovanje u sektoru reciklažne industrije koji ima potencijal za razvoj.

Preko ove berze uglavnom se prodaju žitarice a Miloš Janjić, direktor novosadske Produktne berze rekao je da postoji potencijal za prodaju sekundarnih sirovina, i to pre svega metala, plastike i papira i dodao da će uslediti dogovori sa predstavnicima privrede kako bi prve sekundarne sirovine bile ponuđene do početka leta.

Memorandumom je dogovorena da Agencija za zaštitu životne sredine informacijama koje ima i iskustvom pomogne Produktnoj berzi u pokretanju posla trgovine sekundarnim sirovinama.

Trgovanja sekundarnim sirovinama nema na berzama u okolnim zemljama, objašnjeno je, pa se i tu vidi prilika da Srbija i Produktna berza u Novom Sadu u ovom poslu steknu regionalni značaj.

Javno trgovanje sekundarnim sirovinama preko berze biće pomoć kupcima da lakše dođu do prodavaca, a informaciju o repernim berzanskim cenama ove robe će moći da ima i šire poslovno okruženje iz regiona.

Kako je objašnjeno, na ovaj način biće smanjeno i "sivo tržište" sekundarnih sirovina, a u reciklažnom ciklusu sirovine će biti bolje iskorišćene.

Direktor Miloš Janjić rekao je da postoji interesovanje da se na Produktnoj berzi krene trgovanje i brodskim prostorom a kao robu o čijem se pojavljivanju na berzi razmišlja naveo je naftu, gas i CO2.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Milan

  pre 210 dana i 21 sat

  prodajem stari bojler .Tel 0637183778 Molim vas javi te se. hvala.

  Oceni komentar:
  0
  0