SENIČIĆ: Trenutni uslovi za ulazak naših državljana u Grčku, Crnu Goru, Tursku...

SENIČIĆ: Trenutni uslovi za ulazak naših državljana u Grčku, Crnu Goru, Tursku...

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija (YUTA) Aleksandar Seničić izjavio je za Tanjug da Grčka popušta antiepidemijske mere, pa je i najveće interesovanje turista iz Srbije da tamo letuju.

On je dodao da je veliko interesovanje i za Tursku i Crnu Goru.

Grčka

Prema rečima Seničića, u Grčkoj, gde trenutno boravi oko 1.000 naših turista, situacija je stabilna, najdrastičnije mere su ukinute, a i ostale se popuštaju.

Malo je veća distanca, maske se nose isključivo u zatvorenom prostoru, nema nekih drastičnih razlika u odnosu na ono što radimo i kod svoje kuće – rekao je on i napomenuo da se početkom juna značajno poveća broj naših turista u Grčkoj.

Po sporazumu sa Grčkom o priznavanju svih vakcina neophodno je da je prošlo 14 dana od revakcinacije, a popunjava se i PLF formular što čini jedan član za celu porodicu. Za ulazak u Grčku je alternativa negativan PCR test do 72 sata, ili pozitivan koji nije stariji od devet meseci.

– Najava grčkih vlasti je da će od 1. juna, a najverovatnije ne tako brzo, već od 15. juna, biti obavezan zeleni sertifikat koji je sada moguće preuzeti preko elektronske uprave interneta ovde u Srbiji – kaže Seničić.

Ta procedura pravi malo problema starijim građanima koji nemaju internet pa se zaposleni u turističkim agencija snalaze da pomognu.

– Deca do pet godina ne moraju da imaju nijedan od ovih dokumenata kada ulaze sa nekom starijom osobom, a očekujemo da se ta granica za decu podigne na 10 ili 12 godina već početkom juna meseca – istakao je on i dodao da očekuje da se sredinom juna uvede i mogućnost priznavanja negativnog antigenskog testa koji je značajno jeftiniji.

Turska

Za putovanje u Tursku se prihvataju sve vakcine i negativan PCR test, a mlađi do 18 godina, ako putuju sa odraslima, ne moraju da poseduju nijedan od ovakvih dokumenata.

Egipat, Tunis, Kipar

Za Egipat i Tunis još uvek je potreban negativan PCR ne stariji od 72 sata, a Seničić kaže da su u toku pregovori i da očekuje da od sredine juna i oni prihvate naše sertifikate o vakcinama. Kipar prihvata sve vakcine i negativan PCR, a deca do 12 ne moraju imati nikakav dokument kad su sa starijima.

Bugarska, Hrvatska i Slovenija

Ove zemlje prihvataju sve sertifikate o vakcinaciji, pozitivan PCR ne stariji od devet meseci, i negativan PCR od 72 sata, a važno je da prihvataju i negativan antigenski test.


Bosna i Hercegovina, Severna Makedonija, Crna Gora i Albanija

Za ulazak u ove zemlje nije potrebna nikakva korona dokumentacija a putuje se sa ličnom kartom, a Crna Gora ima značajno smanjene cene smeštaja i mogućnost besplatnog lečenja ako se oboli od kovida, što pruža i Grčka.

Za ovakvu situaciju i trendove oko mogućnosti putovanja Seničić kaže da su svetlo na kraju tunela i nada da će sezone biti.

– To je važno da bi turističke agencije počele nešto da prihoduju posle 14 meseci, tokom kojih su imale smanjenje prometa veće od 90 posto – kaže on, dodajući da država osim osnovne pomoći nije našla načina da pomogne agencije.

Oceni vest:
7
3

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan