Seobe duša od 3. do 13. marta na Novosadskom sajmu

Seobe duša od 3. do 13. marta na Novosadskom sajmu

Najaktuelniji regionalni savremeni pisci kao što su Rumena Bužarovska, Miljenko Jergović, Kristian Novak, Milica Vučković, Darko Cvijetić, Damir Karakaš i neka od najvećih imena world music scene među kojima su Original Enigma Voices, Barcelona Gipsy balKan Orchestra, Antropoceno – projekat članova čuvenog sastava Gotan Project, japanski gitarista, kantautor i producent Miyavi, Bilja Krstić i Bistrik orkestar kao i Bogdan Ranković i novosadski muzički sastav "Etnoforija", uz pratnju poznate japanske plesačice i koreografkinje, dobitnice ordena u rangu viteza, Kaori Ito, dolaze u Novi Sad, Evropsku prestonicu kulture i to na jedinstven multimedijalni književni paviljon Seobe duša od 3. do 13. marta na Novosadskom sajmu.

Sa jednom temom – pozitivni uticaj migracija, Seobe duša pored književnosti i muzike, uključiće i dve predstave "B(j)egunci" reditelja Dušana Mamule i "Svi smo mi odnekud došli, a neko i malo ranije", italijanskog reditelja Adree Elodija Moretrija, u izvedbi udruženja "Šmiranti".

Nastavljamo da iznenađujemo, provociramo i preispitujemo temu migracija. Ako smo to činili kroz vrhunske izvođače klasične muzike, izložbe nekih od najvećih imena evropskog slikarstva, fotografije, novomedijskog izraza i druge umetničke žanrove, onda je jedinstveni multimedijalni književni paviljon u ovom delu Evrope, novi izraz i prostor neočekivanog doživljaja u kulturi. Literatura nam je iskra iz koje ćemo kroz najviše umetničke domete, kroz koncerte, predstave, ples i performanse, nastaviti da oplemenjujemo ljudske duše u Seobama – kaže direktor Fondacije "Novi Sad – Evropska prestonica kulture", Nemanja Milenković.

Centralni događaj programske celine "Seobe duša" predstavljaće istoimena izložba sa podnaslovom "Seobe duša – Novi Sad kroz knjigu" čiji je nosilac Gradska biblioteka, a koja će biti postavljena u Auli Novosadskog sajma i povezana sa tradicionalnim Sajmom knjige, što svakako ističe važnost najstarije sajamske kuće u Srbiji, koja će u deset dana postati centar književnosti. U okviru Sajma knjiga, publici će se predstaviti i dobitnica ovogodišnje NIN-ove nagrade Milena Marković, kao i Ante Tomić i Slobodan Vladušić.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan