Serbia Fashion Week: Kratki vodič kroz novosadsku Nedelju mode

Serbia Fashion Week: Kratki vodič kroz novosadsku Nedelju mode

Za nama je još jedna novosadska, ali i jedina zvanična srpska Nedelja mode, jedinstvena pojava u našem gradu koju shodno tome treba i prigodno obeležiti.

Ukoliko ste do sada, baš kao i pojedini članovi naše redakcije, bili device kada je Fashion Week u pitanju, novosadski SFW je odlično mesto da doživite pravo modno iskustvo po prvi put i saznate kako bi to moglo da izgleda negde napolju. Čak i ako niste zagriženi ljubitelj mode, na Fashion Weeku u sopstvenom gradu morate se osećati kao svoj na svome. Svuda su oko vas prisutne dobro poznate gradske face, mladi urbani volonteri koji deluju užurbanije nego radnici u Hitnoj, a sva dešavanja, po starom novosadskom običaju, kasne barem po sat vremena. Poprilično smo ubeđeni da je ta rupa u organizaciji simptomatična baš za naš grad i da nije u pitanju trend koji smo preuzeli sa Zapada, te nam ostaje jedino nada da će novosadski event organizatori jednog dana to ipak uzeti za nauk.

Ana Vasiljević

Mimo toga, čini nam se da je ovaj naš domaći Fashion Week zaista uspeo. Kada ubrzate film unapred i nađete se na sedištu pored piste, shvatate da vam je tamo zaista super. Jer bez obzira na to sviđa li vam se revija kojoj prisustvujete ili ne, uvek je lepo videti kako se polako diže ushićenje i prašina zbog nečega što je jedan kreativni individualac (ili tim) stvorio zahvaljujući sopstvenim trudom i zalaganjem.

Od svih izveštaja sa svih Nedelja mode na svetu, istina je da su najbolji oni koji komparatistički obrađuju sve trendove zapažene na raznoraznim revijama. Nažalost, novosadski SFW nam nije dao dovoljno materijala da možemo da mu pristupimo na taj način, ali nekakve tendencije se ipak raspoznaju. Na primer, posmatrano onako u globalu, može se reći da postoji jasna distinkcija između toga kako pojmu ženstvenosti pristupaju strani, a kako domaći kreatori. Čast izuzecima, ali iznenađujuće je koliko mnogo domaćih dizajnera ženstvenost vidi u uskim, tradicionalno senzualnim, čipkanim i svetlucavim modelima koji više otkrivaju nego što skrivaju. Za razliku od njih, većina stranih gostiju seksualnost svojih modela pokazuje na nešto hrabriji način, igrajući se sa krojevima, materijalima i stilskim uticajima. Među njima su svakako Isabell De Hellerin iz Nemačke, ekstravagantna Slovenka Nika Ravnik i naš apsolutni favorit, Lesia Semi iz Ukrajine.

Lesia Semi

Iako je SFW trajao skoro čitavu nedelju, subota se ipak pokazala kao najzanimljiviji dan. Nakon što je  petak veče krunisano zanimljivom revijom Bate Spasojevića (na kojoj nam je pokazao istovetnu kolekciju koju je ne tako davno predstavio na prestižnoj Nedelji mode u Njujorku – ali u proširenom izdanju) i sama je publika počela da očekuje više i bolje. Na svu sreću, to je i dobila. Pomenuta Nika Ravnik i kreatorski tandem Bluedenims zadovoljili su ukuse onog zahtevnijeg dela publike, da bi zatim usledio jedan poprilično mejnstrim blok, a kao poslastica na kraju, stigla je "dekonstruktivna" revija sestara Popović u potpunosti napravljena od recikliranih materijala. Kako su objasnile još u intervjuu za naš portal, Mila i Tijana su od samog starta pridavale puno pažnje onom prečesto ignorisanom aspektu modnog dizajna – etičnosti i odgovornosti prema planeti na kojoj živimo. U vreme kada modna industrija i njeni "ostaci" predstavljaju drugi po redu svetski izvor zagađenja, odgovoran dizajn bi trebalo da bude glavni put kojim će se kreatori u budućnosti kretati. Nažalost, sestre Popović su u ekipi dizajnera ovogodišnjeg SFW-a po tom pitanju bile pravi izuzetak i nadamo se da tako neće biti uvek.

Popović

Ovde ćemo se nadovezati na još jedan problematični aspekt svetske modne industrije sa kojim retko ko ume da izađe na kraj. Sigurni smo da znate o čemu pričamo. Uostalom, šta vam je prva asocijacija na reč "manekenka"? Špikovana na žaru sigurno nije.  Naime, iako je očigledno da je većina odeće prikazane na SFW zaista pravljena za najraznolikiju klijentelu koju mahom čine žene sa oblinama (uzmimo samo na primer revije Jelene Roganović Đurić i dua Penna Couture), popriličan broj manekenki iste te modele nikako nije mogao da "popuni", što je, ruku na srce, poprilično kvarilo opšti utisak.

Vesna Milošević

No, vratimo se na sedišta gledalaca i podsetimo se kako je to izgledalo u nedelju kada nas je dočekao najraznovrsniji program. Kao prvo, nagledali smo se mnogo više primamljivih muških modela, kao i ništa manje izazovnih kupaćih kostima Nine Karlavaris, a modna kuća Metro je iskoristila priliku da organizuje modnu reviju humanitarnog karaktera za Sigurnu žensku kuću. No, poslednja dva bloka svakako su ostavila odličan utisak. Osim sa famoznom Isabellom De Hellerin, susreli smo se i sa odličnim domaćim dizajnerima. Vesna Mišović odlično izlazi na kraj sa trendovima koji vladaju na domaćoj sceni dajući svakom modelu, bilo muškom ili ženskom, potpuno jedinstven pečat – što nikako nije lak zadatak. Sa druge strane, kolekcija brenda JSP inspirisana estetikom osamdesetih i devedesetih nam je dala jednu odličnu lekciju o panku u modi i time nam svakako postala jedna od omiljenih.

JSP

SFW, to jest njegov oficijelni deo, zatvorio je stari dobri znanac Boško Jakovljević sa svojom eklektičnom kolekcijom, a zgodno je pomenuti i to da se, dok mi završavamo ove redove, odigrava zatvorena revija popularnog novosadskog kreatora Mladena Milivojevića Barona, koji ovom prilikom proslavlja dugih 20 godina postojanja svog brenda. Sledeće izdanje Serbia Fashion Week-a očekujemo na jesen.

Foto-album našeg reportera sa SFW možete pogledati OVDE

Oceni vest:
1
3

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan