Serijal "Propaganda - alat Boga i đavola" uskoro na javnom servisu

Serijal "Propaganda - alat Boga i đavola" uskoro na javnom servisu

U punoj sali bioskopa Arena Cineplex u petak uveče promovisana je dokumentarna serija "Propaganda – alat Boga i đavola", reditelja Aleksandra Karišika. Ovaj uzbudljivi serijal koji će se od početka marta emitovati na RTV-u otkriva koliko je propaganda moćna, ali i da nije svemoguća.

Prema rečima Aleksandra Timofejeva iz pokrajinskog javnog servisa, koji je pozdravio prisutne, dokumentarac na zanimljiv i poučan način čuva određene teme od zaborava i fenomenološki ih osvetljava sa svih strana.

– Propaganda je naime svuda oko nas, mi ne da smo okruženi njom, nego je i na neki način živimo. Ona je i dobra i loša, a kao što moj dragi Karišik kaže, ona je i za respiratore i za bombe i da ne nabrajam za šta sve ne.  Radio televizija Vojvodine je pružila podršku timu Panorame da pokuša da osvetli šta je tu šta, da serijal bude i zanimljiv i edukativan, jer medijska pismenost je ono što svima nama danas jako nedostaje – rekao je Timofejev.


Publiku je pozdravio i režiser koji je na scenu izašao sa cigaretom u ruci i pitao prisutne da li znaju da preko šezdeset odsto umrlih od raka pluća nisu pušači.

– Naravno, ovaj podatak sam sada izmislio, ali sam privukao vašu pažnju. Prva epizoda dosta govori o govorništvu kao o jednom od prvih propagandnih alata, pa sam zato dao sebi malo slobode da ovako počnem - rekao je Karišik koji je u istom maniru i završio obraćanje poručivši prisutnima da ako im se dopadne ono što su videli da to kažu svima, ako ne, onda da ostane među njima, što je publika ispratila smehom i aplauzom.

Serijal „Propaganda – alat Boga i đavola“ navodi neke primere iz istorije koji predočavaju koje su to velike društvene manipulacije rađene. Neke od njih u vreme prosvećenog apsolutizma bile su veoma dobre, jer su promovisale razna medicinska otkrića i stvaranje higijenskih navika. Gledaoci će moći da vide kako su menjane navike čitavih naroda u ishrani, ali i u nacionalnim narativima.

Aleksandar Karišik, reditelj: Politička propaganda traje dok država ne bankrotira


–  Govorićemo dosta o ljudima koji su uobličili propagandu kao delatnost, praksu i kao nauku. To su pre svega Edvard Bernajs i Ajvi Li Ledbeter. Oni su uspostavili mehanizme koji su samo malo unapređeni u današnje vreme, ali nema neke bitne razlike, samo su se mediji promenili i mogućnosti uticaja su se proširili. Bernajs je napisao Kristalizaciju javnog mnjenja i Propagandu.  Novinar jednog američkog magazina, koji je u ono vreme intervjuisao Gebelsa, ispričao je Bernajsu da njegove knjige stoje na vidnom mestu u kabinetu Hitlerovog glavnog propagandiste. Gebelsu očigledno nije smetalo da uči od čoveka koji je jevrejskog porekla, ali je Bernajsu sigurno bilo strašno da se njegova znanja zloupotrebljavaju za istrebljenje njegovog naroda. Trudili smo se da cela serija bude satkana od tih i takvih interesantnih stvari – rekao je režiser Aleksandar Karišik u izjavi za Mojnovisad.com.

Dokumentarni serijal "Propaganda – alat Boga i đavola" počinje da se emituje jednom nedeljno na Radio televiziji Vojvodine od 4. marta, u terminu od 22.30 sati i sastoji se od šest epizoda.

 

Oceni vest:
10
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan