Šest proizvoda koji su skuplji u Srbiji nego u regionu

Šest proizvoda koji su skuplji u Srbiji nego u regionu

Ulje, margarin, pileća pašteta, ali i mlevena kafa, higijenski ulošci, prašak za pranje veša i sredstva za čišćenje kuhinje, kao i mleko za telo skuplji su u Srbiji nego u Hrvatskoj.

Od 56 proizvoda kojima je Index.hr poredio cene u nekoliko zemalja Evropske unije, ali i BiH i Srbiji, veći deo proizvoda u Hrvatskoj je za nijansu skuplji nego u Srbiji, ali postoje i oni, poput pomenutih, koji su skuplji u Srbiji.

U Srbiji su, međutim, pojedini proizvodi skuplji ne samo u poređenju sa Hrvatskom, već i sa svim ostalim zemljama koje su se našle u ovoj analizi hrvatskog portala – Slovenijom, Austrijom, Mađarskom i Italijom. 

To je slučaj sa svežim sirom koji u Srbiji košta 2,43 evra, cena u Hrvatskoj mu je 1,72 evra, u BiH 1,81 evro, u svim ostalim državama cena mu je manja od dva evra.

Skuplje nego u ovih pet EU zemalja u Srbiji su još sladoled, džem od borovnice, zamrznuti pomfrit, ali i prašak za veš i sredstva za čišćenje kuhinje. Veliko pakovanje sladoleda od vanile je 5,54 evra, Mađarska je jedina država u kojoj ovaj proizvod prelazi pet evra.

Prašak za veš u Srbiji je 15,75 evra, u svim ostalim ukljujučujući i Hrvatsku, cena je niža za dva do pet evra.

I mleko za telo je kod nas među najskupljima, košta 5,58 evra i samo je u Sloveniji skuplje. Higijenski ulošci su u Srbiji, prema analizi Indexa, 3,54 evra za veliko pakovanje i samo su u Austriji skuplji – 4,45 evra.

Voćne kašice su 2,55 evra, a jedina država u kojoj su skuplje i to za svega 14 centi jeste Italija.

Pola kilograma mlevene kafe u Srbiji, prema analizi Index.hr, košta 5,71 evro, oko šest evra cena je u Austriji i Mađarskoj, dok je cena u Italiji i Sloveniji ispod tri evra.

Upoređujući osnovne prehrambene namirnice, jasno je da je Hrvatska za brojne stavke, poput mleka i jaja, ima najskuplje cijene, a ako nije na čelu tablice, onda je pri samom vrhu. Više cene u brojnim segmentima ima Austrija – ističe se u tekstu Index.hr.

Brojne cene su, kako navode, više u Hrvatskoj nego u Sloveniji i, očekivano, Srbiji i BiH, ali je primetno i kako mađarske cene više nisu toliko značajno niže od hrvatskih iako je poslednjih dvadeset godina bio popularan trend obavljanja kupovine upravo u Mađarskoj.

Poređenjem hrvatskih cena sa slovenačkim i italijanskim vidljive su oscilacije u zavisnosti od proizvoda, ali ipak je teško oteti se utisku da je većina njih dosta povoljnija nego kod nas. Očekivano, najpovoljnije cene su u BiH te ponegde u Srbiji, iako ni te razlike nisu drastične pa je upitno koliko su isplative za kupce iz Hrvatske, kao što su to bile do pre nekoliko godina – ističe se u tekstu portala Index.hr, gde se mogu naći tabele sa cenama.

Oceni vest:
1
3

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Sonja

  pre 450 dana i 18 sati

  Bar da je samo šest proizvoda bilo bi dobro, a plate su nam manje nego u regionu.

  Oceni komentar:
  0
  9
 • Серафим

  pre 450 dana i 15 sati

  "Ћути, може горе" што би рекли гласачи снс-а...

  Oceni komentar:
  0
  6