"Šetnja do Meseca" u utorak u NS uvod u 10. Evropsku noć istraživača

"Šetnja do Meseca" u utorak u NS uvod u 10. Evropsku noć istraživača

Evropska noć istraživača održaće se u našoj zemlji jubilarni, deseti put 27. septembra, a ovoj naučnoj avanturi pridružiće se najveći broj gradova do sada – čak 29.

Svi sadržaji su, kao i prethodnih godina, besplatni, dok će se druženje u pojedinim gradovima nastaviti i u subotu, 28. septembra od 16 do 20 časova.

S obzirom na činjenicu da je baš Novi Sad bio grad u kom je sve počelo, ceo septembar će biti posvećen proslavi jubileja, te će se već u utorak, 10. septembra na Prirodno-matematičkom fakultetu i na Petrovaradinskoj tvrđavi organizovati zanimljiv događaj sa početkom u 17.30 sati.

Noć istraživača i ogranak Međunarodne astronomske unije u Srbiji organizuju "Šetnju i trku do Meseca" povodom 50 godina sletanja na Mesec.


Događaj će početi u 17.30 u holu Prirodno-matematičkog fakulteta gde će se održati izložba maketa raketa ljubitelja raketnog maketarstva "Mach V". Nakon toga, od 18 do 19 časova sledi šetnja "380.000 cm do Meseca" od PMF-a do opservatorije astronomskog društva Novi Sad (ADNOS) na Petrovaradinskoj tvrđavi i "predavanje na nogama" o čovekovoj misiji na Mesec (predavač prof. dr Tijana Prodanović). U 19.15 će se na Petrovaradinskoj tvrđavi iza opservatorije ADNOS-a održati trka "38 m do Meseca" za decu od 5 do 7 godina. Broj učesnika je ograničen na 30, a prijave za učešće su na licu mesta od 19 sati. Sve učesnike očekuju majice, a najbrže mališane očekuju i nagrade. Ovaj događaj će se završiti javinm teleskopskim posmatranjem Meseca od 19 do 21 časova iza Opservatorije ADSNOS-a.

Za detalje se možete javiti prof. dr Tijani Prodanović 062 209 714 (programski koordinator Noći istraživača i kontakt osoba za popularizaciju astronomije pri ogranku Međunarodne astronomske unije za Srbiju) ili pogledati na sajtu Noći istraživača

JOŠ DOGAĐAJA U SEPTEMBRU: U nedelju, 15. septembra, u TC "BIG" – upoznavanje sa naučnicima i rok svirka "Kulturnog skloništa". Tačno nedelju dana kasnije, 22. septembra, u KS "Svilara" biće održana promocija knjige "Mali eksperimenti za veliku decu”. U petak,  27. septembra, takođe u TC "Big" i u KS "Svilara" desiće se centralni događaj Evropske noći istraživača u Novom Sadu. 
Novosađane 27. septembra očekuje jedinstvena prilika – u Evropskoj noći istraživača moći će da glasaju za naziv jedne vansolarne planete koju je Međunarodna astronomska unija dodelila Srbiji da je imenuje! Uz to će sa istoričarima razgovarati o razvoju pisma, moći će da učestvuju u radionici o 5G internet mreži kao i o "Internetu stvari", dok će za ljubitelje medicinskih priča biti otvoren kutak posvećen neuronaukama. 

Sve informacije o sadržajima, lokacijama i satnici ovogodišnje Noći istraživača pronaći ćete na sajtu www.nocistrazivaca.rs.

Oceni vest:
4
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan