"Šetnja do Meseca" u utorak u NS uvod u 10. Evropsku noć istraživača

"Šetnja do Meseca" u utorak u NS uvod u 10. Evropsku noć istraživača

Evropska noć istraživača održaće se u našoj zemlji jubilarni, deseti put 27. septembra, a ovoj naučnoj avanturi pridružiće se najveći broj gradova do sada – čak 29.

Svi sadržaji su, kao i prethodnih godina, besplatni, dok će se druženje u pojedinim gradovima nastaviti i u subotu, 28. septembra od 16 do 20 časova.

S obzirom na činjenicu da je baš Novi Sad bio grad u kom je sve počelo, ceo septembar će biti posvećen proslavi jubileja, te će se već u utorak, 10. septembra na Prirodno-matematičkom fakultetu i na Petrovaradinskoj tvrđavi organizovati zanimljiv događaj sa početkom u 17.30 sati.

Noć istraživača i ogranak Međunarodne astronomske unije u Srbiji organizuju "Šetnju i trku do Meseca" povodom 50 godina sletanja na Mesec.


Događaj će početi u 17.30 u holu Prirodno-matematičkog fakulteta gde će se održati izložba maketa raketa ljubitelja raketnog maketarstva "Mach V". Nakon toga, od 18 do 19 časova sledi šetnja "380.000 cm do Meseca" od PMF-a do opservatorije astronomskog društva Novi Sad (ADNOS) na Petrovaradinskoj tvrđavi i "predavanje na nogama" o čovekovoj misiji na Mesec (predavač prof. dr Tijana Prodanović). U 19.15 će se na Petrovaradinskoj tvrđavi iza opservatorije ADNOS-a održati trka "38 m do Meseca" za decu od 5 do 7 godina. Broj učesnika je ograničen na 30, a prijave za učešće su na licu mesta od 19 sati. Sve učesnike očekuju majice, a najbrže mališane očekuju i nagrade. Ovaj događaj će se završiti javinm teleskopskim posmatranjem Meseca od 19 do 21 časova iza Opservatorije ADSNOS-a.

Za detalje se možete javiti prof. dr Tijani Prodanović 062 209 714 (programski koordinator Noći istraživača i kontakt osoba za popularizaciju astronomije pri ogranku Međunarodne astronomske unije za Srbiju) ili pogledati na sajtu Noći istraživača

JOŠ DOGAĐAJA U SEPTEMBRU: U nedelju, 15. septembra, u TC "BIG" – upoznavanje sa naučnicima i rok svirka "Kulturnog skloništa". Tačno nedelju dana kasnije, 22. septembra, u KS "Svilara" biće održana promocija knjige "Mali eksperimenti za veliku decu”. U petak,  27. septembra, takođe u TC "Big" i u KS "Svilara" desiće se centralni događaj Evropske noći istraživača u Novom Sadu. 
Novosađane 27. septembra očekuje jedinstvena prilika – u Evropskoj noći istraživača moći će da glasaju za naziv jedne vansolarne planete koju je Međunarodna astronomska unija dodelila Srbiji da je imenuje! Uz to će sa istoričarima razgovarati o razvoju pisma, moći će da učestvuju u radionici o 5G internet mreži kao i o "Internetu stvari", dok će za ljubitelje medicinskih priča biti otvoren kutak posvećen neuronaukama. 

Sve informacije o sadržajima, lokacijama i satnici ovogodišnje Noći istraživača pronaći ćete na sajtu www.nocistrazivaca.rs.

Oceni vest:
4
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

bebe javno komunalno preduzeće vodovod i kanalizacija horoskopski znaci Isključenje struje Hitna pomoć horoskop novosadsko porodilište klinika za ginekologiju i akušerstvo jkp novosadska toplana sahrane novi sad bez struje isključenja struje Dom zdravlja JKP Vodovod i kanalizacija betanija bez vode gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević isključenje grejanja elektrovojvodina vremenska prognoza servisne informacije novi sad dnevni horoskop novorođenčad bez grejanja raspored sahrana novi sad isključenje vode raspored sahrana i ispraćaja novosađani novosadska policija jkp lisje