Šetnja kroz nasleđe Petrovaradinske tvrđave u subotu

Šetnja kroz nasleđe Petrovaradinske tvrđave u subotu

U Evropskoj godini kulturnog nasleđa Srbija će biti jedna od devet evropskih zemalja, a Petrovaradin jedna od 69 tvrđava u kojoj će po prvi put biti organizovan Evropski dan tvrđava.

 

Evropska federacija utvrđenih gradova, sa sedištem u Briselu, pokrenula je inicijativu za obeležavanje Evropskog dana tvrđava u cilju njihovog prezentovanja široj publici.

Partneri ove inicijative u Srbiji su Udruženje "Scenatoria" i Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada, uz podršku hostela "Varadinn" koji će zajednički sve posetioce povesti u šetnju kroz nasleđe Petrovaradinske tvrđave.

- U šetnji kroz nasleđe arhitekta Katarina Maksimov će predstaviti rad Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada na rekonstrukciji fasada, a arheolog Dušica Veselinov najnovije nalaze arheoloških iskopavanja u Podgrađu. Tokom šetnje, posetiocima će biti predstavljena mapa "Priče Podgrađa", publikacija "Tvrđava od papira" Udruženja "Scenatoria" i kratko predavanje o viđenju Petrovaradiske tvrđave kroz "Pisma sa Dunava" britanskog putopisca Džona Palgrejv Simpsona iz sredine XIX veka, a imaće priliku i da preuzmu android aplikaciju "Tvrđava Petrovaradin" – istaknuto je u saopštenju organizatora. 

Poslednja tačka šetnje je u prostorijama "Varadinn-a" gde će uz osveženje biti prikazani kratki filmovi o Tvrđavi Terezin (Češka) u produkciji "Svetlopisne fabrikacije".

Program počinje , 29. septembra u 11 sati, na Trgu Vladike Nikolaja 1.

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • buba

  pre 613 dana i 2 sata

  Gde mogu da se prijavim ?

  Oceni komentar:
  0
  1
 • @buba

  pre 612 dana i 3 sata

  Nije potrebna prijava. Samo se pojavite. :)

  Oceni komentar:
  0
  0
 • Nataša Budimir

  pre 611 dan i 15 sati

  Poštovani,
  Da li se obilazak naplaćuje i da li je ograničen broj grupe?

  Oceni komentar:
  0
  0