Šetnja kroz nasleđe Petrovaradinske tvrđave u subotu

Šetnja kroz nasleđe Petrovaradinske tvrđave u subotu

U Evropskoj godini kulturnog nasleđa Srbija će biti jedna od devet evropskih zemalja, a Petrovaradin jedna od 69 tvrđava u kojoj će po prvi put biti organizovan Evropski dan tvrđava.

 

Evropska federacija utvrđenih gradova, sa sedištem u Briselu, pokrenula je inicijativu za obeležavanje Evropskog dana tvrđava u cilju njihovog prezentovanja široj publici.

Partneri ove inicijative u Srbiji su Udruženje "Scenatoria" i Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada, uz podršku hostela "Varadinn" koji će zajednički sve posetioce povesti u šetnju kroz nasleđe Petrovaradinske tvrđave.

- U šetnji kroz nasleđe arhitekta Katarina Maksimov će predstaviti rad Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada na rekonstrukciji fasada, a arheolog Dušica Veselinov najnovije nalaze arheoloških iskopavanja u Podgrađu. Tokom šetnje, posetiocima će biti predstavljena mapa "Priče Podgrađa", publikacija "Tvrđava od papira" Udruženja "Scenatoria" i kratko predavanje o viđenju Petrovaradiske tvrđave kroz "Pisma sa Dunava" britanskog putopisca Džona Palgrejv Simpsona iz sredine XIX veka, a imaće priliku i da preuzmu android aplikaciju "Tvrđava Petrovaradin" – istaknuto je u saopštenju organizatora. 

Poslednja tačka šetnje je u prostorijama "Varadinn-a" gde će uz osveženje biti prikazani kratki filmovi o Tvrđavi Terezin (Češka) u produkciji "Svetlopisne fabrikacije".

Program počinje , 29. septembra u 11 sati, na Trgu Vladike Nikolaja 1.

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • buba

  pre 179 dana i 3 sata

  Gde mogu da se prijavim ?

  Oceni komentar:
  0
  1
 • @buba

  pre 178 dana i 4 sata

  Nije potrebna prijava. Samo se pojavite. :)

  Oceni komentar:
  0
  0
 • Nataša Budimir

  pre 177 dana i 16 sati

  Poštovani,
  Da li se obilazak naplaćuje i da li je ograničen broj grupe?

  Oceni komentar:
  0
  0
jkp lisje novorođenčad servisne informacije novi sad klinika za ginekologiju i akušerstvo Vreme u Novom Sadu bebe sahrane isključenje vode gradsko groblje betanija JKP Vodovod i kanalizacija elektrovojvodina Isključenje struje Spens novosadsko porodilište Republički hidrometeorološki zavod Novosadski polumaraton Draža Mihailović vremenska prognoza novi sad novosađani Branka Bežanov Elektrodistribucija Novi Sad novi sad JGSP "Novi Sad" vremenska prognoza bez vode NATO bombardovanje isključenja struje raspored sahrana novi sad četnici