SEZONA AMBROZIJE: Evo kako da razlikujete alergiju od korone

SEZONA AMBROZIJE: Evo kako da razlikujete alergiju od korone

Počela je sezona ambrozije. Da ne bismo paničili i simptome alergije pripisivali korona virusu, pročitajte koja je razlika između ova dva oboljenja.

Dr Tatjana Radosavljević, pulmolog, izjavila je za N1 da analiza krvi na imunoglobulin E može da pokaže jasnu razliku između osoba koje pate od alergija, i onih koje su zaražene korona virusom.

Ključna razlika između osobe koja je inficirana Kovid-19 i one koja ima alergiju je povišena temperatura. Dok osobe koje su inficirane koronom imaju temperaturu, one sa alergijom imaju kijavicu i crvenilo.

Doba je godine kada će svaki čas da bukne veoma velika polinacija ambrozija, koja je jedan od najjačih i najagresivnijih alergena. Veliki broj ljudi imaju problema sa njom. Simptomi alergije kao što su pečenje očiju, svrab u ušima, kašalj, slivanje sekreta niz gušu i kašalj nisu jedini. Tim simptomima se pridružuju i oni iz želuca i creva, odnosno proliv i bol u stomaku – upozorava Radosavljević.

Ona za N1 Ističe da pacijenti koji imaju alergiju, pogotovo na ambroziju, inače znaju da pate od toga, i da pre toga moraju da počnu sa uzimanjem lekova.

Međutim, postoje i slučajevi kada se po prvi put može javiti alergija. Jedan od glavnih znakova možete videti ako uradite krv, odnosno analizu na imunoglobulin E. On je jako povišen kod osoba sa alergijom, a uopšte se ne menja kod osoba koje imaju kovid infekciju. Nažalost, zapušen nos može da dovede do gubitka čula mirisa, ali ne i čula ukusa – kaže Radosavljević za N1 i pojašnjava da gubitak čula mirisa kod osobe koja ima alergiju dolazi nakon zapušenog nosa, a kod osobe koja je inficirana kovidom nastaje naglo.

Ona napominje da osobe koje imaju problem sa ambrozijom, mogu lekovima da ublaže svoje tegobe, ali savetuje da niko ne uzima lekove bez konsultacije sa lekarom.

Radosavljević otkriva da nošenje naočara za sunce može da spreči prenošenje infekcije korona virusa kod osoba koje pate od alergije. Upozorava da osobe koje pate od alergija, ukoliko se desi da obole, spadaju u grupu rizičnih pacijenata, čiji oblici mogu biti teži nego što bi to bilo da nisu alergični te ih savetuje da redovno uzimaju svoje lekove, antihistaminike, prenosi N1.

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan