Simpozijum o javnom prostoru na Festivalu uličnih svirača

Simpozijum o javnom prostoru na Festivalu uličnih svirača

Regionalni simpozijum "Javni prostor u gradu - kultura korišćenja" biće održan u okviru Festivala uličnih svirača u Novom Sadu 3. septembra od 10 do 18 časova na "Brod teatru". Skup organizuje udruženje "Suburbium" iz Petrovaradina.

Kako stoji u saopštenju organizatora, ideja skupa je da se javni gradski prostor definiše na pravi način, kao i da se odgovori na pitanje da li "nevidljiva" graditeljska baština može da postane vidljiva.

Učesnici simpozijuma pokušaće da doprinsu razmeni iskustava u regionu, u redefinisanju urbanog identiteta putem organizovanja raznorodnih akcija, poput izvođačkih umetnosti u nepostojećim ili urušenim prostorima graditeljskog nasleđa.

Zaštita, obnova i promovisanje baštine: Udruženje "Suburbium" je osnovano početkom 21. veka u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave. Njegove aktivnosti usmerene su ka objedinjavanju različitih iskustava, poput arhitekture, istorije umetnosti, sociologije, istorije, ekonomije, književnosti, novinarstva ili fotografije, u cilju zaštite, obnove i promovisanja baštine kao razvojnog resursa za dobrobit građana.

"Ephemera collective" dizajn otvaranja

Težnja ka interdisciplinarnom pristupu istraživanja dizajna prostora približila je i stvaralačku grupu "Ephemera collective" iz Novog Sada ovogodišnjem Festivalu uličnih svirača, sa kojim će udružiti snage u nastojanju da se razumevanje i isticanje Gradića kao mesta održavanja umetničkih programa podignu na viši nivo.

Kreativan doprinos grupe arhitekata u okviru "Ephemera collective" u najvećoj meri će biti vidljiv kroz koncept svečane povorke i otvaranje Festivala 1. septembra, kao i kroz dizajnerske zahvate na samim izvođačkim punktovima u Podgrađu, navode organizatori.

Ostatak programa Festivala uličnih svirača, uz učesnike iz Srbije i regiona izabrane putem konkursa, upotpuniće još atraktivna imena svetske buskers scene, kao što su dvojac perkusionista na kofama Bucket Guys iz Poljske, Human Jukebox i Cosmic Sausages iz Velike Britanije, svirač na aboridžinskoj duvaljci diđeridu Senor Marcusen iz Barselone i kantautor Brendan O'Rajli iz Sidneja. Izuzetno vredan pažnje biće i nastup mlade hrvatske andergraund zvezde Mikija Solusa, kao i najboljeg svetskog cimbaloniste, Jenoa Listeša iz Budimpešte i svečano otvaranje uz VJ Suave iz Brazila i džez fank sastav Moon Hooch iz Sjedinjenih Američkih Država.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan