Simptomi delta soja korona virusa se donekle razlikuju od prvobitnog virusa

Simptomi delta soja korona virusa se donekle razlikuju od prvobitnog virusa

Na početku pandemije, vladine agencije i zdravstvene vlasti trudile su se da informišu ljude o tome kako da prepoznaju simptome virusa. Međutim, rani izveštaji o simptomima delta soja pokazuju da se razlikuju od uobičajenih sa kojima smo do sada najviše povezivali Kovid-19.

Prema podacima iz Ujedinjenog Kraljevstva koji su prikupljeni putem aplikacije u kojoj korisnici sami prijavljuju simptome bolesti, izgleda se da su se simptomi kovida promenili u odnosnu na one koje je izazvao izvorni soj iz Vuhana.

Temperatura i kašalj su od početka pandemije česti simptomi kovida-19, dok su se glavobolje i grlobolja javljali kod nekih pacijenata.

Svi ti simptomi pojavljuju se kod osoba zaraženih delta sojem. Ali, curenje iz nosa do sada se nije spominjalo kao simptom, ali se i to promenilo s novim sojem korona virusa, piše The Conversation.

Gubitak čula mirisa na početku pandemije bio je jedan od najčešćih simptoma korona virusa. Kod zaraženih delta sojem anosmija zauzima deveto mesto.

Promene u simptomima mogu da budu povezane i sa vakcinacijom. Većina starijih osoba je vakcinisano protiv kovida-19, pa sada u većoj meri obolevaju mlađe osobe. Oni uglavnom imaju spomenute blaže simptome bolesti.

I promene u samom virusu mogu da utiču na promenu simptoma. Ali, još uvek nije sasvim jasno zašto se sa novim sojem menjaju i simptomi bolesti.

Dosadašnji podaci pokazuju da je delta soj korona virusa zarazniji u odnosu na izvorni soj, ali i u odnosu na druge rasprostranjene sojeve.

Naučnici smatraju da je delta soj i prenosiviji u odnosu na ostale sojeve. Stručnjaci ističu da je potrebno vakcinisati što više ljudi da bi se zaštitili, a proizvođači odobrenih vakcina poručuju da su njihove vakcine efikasne i protiv delta soja.

Ako primetite neke simptome, makar to bio i samo zapušen nos, trebalo bi da se testirate na kovid.

Oceni vest:
1
4

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan