SINDIKAT: Broj dece upisane u vrtiće daleko veći od zakonskog normativa

SINDIKAT: Broj dece upisane u vrtiće daleko veći od zakonskog normativa

Samostalni sindikat predškolskog vaspitanja i obrazovanja traži hitan sastanak sa predstavnicima ministarstava prosvete, finansija i lokalne samouprave, kako bi se rešili gorući problemi na koje mesecima ukazuju.

Zbog toga je, piše "Danas", ovaj sindikat pokrenuo je peticiju u kojoj traži poboljšanje materijalnog položaja zaposlenih, uvođenje platnih razreda i poboljšanje uslova rada. Peticiju, čije potpisivanje traje do sutra, članovi Samostalnog sindikata u četvrtak će uručiti ministru prosvete Mladenu Šarčeviću, izjavila je za ovaj dnevni list Ljiljana Kiković, predsednica te sindikalne organizacije. 

- Oko 40 odsto lokalnih samouprava još nije isplatilo zaposlenima u predškolskim ustanovama povišicu plate za šest odsto, a veliki broj njih nije dobio ni prethodno povećanje od četiri odsto. Mnogo puta smo tražili da finansiranje naših zarada pređe na republički budžet, ministar prosvete je obećao da će se založiti za to rešenje, ali osim niza sastanaka nije se desilo ništa. Ljudi su nezadovoljni, jer kada druge delatnosti koje se finansiraju iz državnog budžeta dobiju nešto, predškolci su uvek izuzeti i moramo stalno da se borimo da i nas uvaže – kaže Kiković za "Danas".

Samostalni sindikat predškolskog vaspitanja i obrazovanja primedbe i na uslove rada:

- U većini predškolskih ustanova broj upisane dece je daleko veći od zakonskog normativa, a broj zaposlenih manji, što je uslovljeno zabranom zapošljavanja. Zaposleni svoj rad obavljaju u teškim uslovima pri čemu nose i teret povećane odgovornosti za bezbednost dece, što se direktno odražava na njihovo zdravlje i bezbednost na radu – smatra Kiković, dodajući da sindikat izbegava štrajk, jer ne želi da koristi decu za ispunjenje svojih zahteva.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan