Sindikat predložio nacionalnu penziju za majke sa troje dece i 15 godina staža

Sindikat predložio nacionalnu penziju za majke sa troje dece i 15 godina staža

Svim majkama sa troje dece, koje u radnoj knjižici imaju najmanje 15 godina staža, treba dodeliti nacionalnu penziju, a jedan od roditelja deteta sa smetnjama u razvoju mora da dobije status roditelja-hranitelja.

Ovo je inicijativa Saveza samostalnih sindikata Beograda (SSB) koju su podneli premijerki Ani Brnabić i ministarstvima za rad i brigu o porodici.

Kako naglašavaju u ovom sindikatu, opšta demografska kriza i pad nataliteta glavni su razlozi zbog kojih bi, pored postojećih mera populacione politike, trebalo uvesti i nove.

Porodice sa više dece u našoj zemlji susreću se sa brojnim teškoćama, pa je neophodno pojačati mehanizme zaštite. Nacionalna penzija se sada dodeljuje za poseban doprinos nacionalnoj kulturi i sportu, a majke koje su rodile troje i više dece zaslužuju da budu svrstane u kategoriju onih koji su, takođe, dali jednu vrstu posebnog doprinosa svojoj zemlji – kaže Dragan Todorović, predsednik SSB-a. 

On smatra da bez ovakve stimulativne odluke za podsticaj majkama da rode više dece, Srbija neće imati kome da prenese svoje nasleđe.

Od 1. januara i dodatnih 100.000 dinara za drugo i treće dete u porodici

Nacionalne penzije dobili Bogan Diklić, Voja Brajović, Lazar Ristovski, Bora Đorđević, Maja Odžaklijevska...


U ovom sindikatu naglašavaju i da je neophodno izmeniti Zakon o socijalnoj zaštiti, kako bi se sprečilo izmeštanje mališana sa posebnim potrebama iz njihovih primarnih porodica.

– Njima su neophodni celodnevni nadzor i nega, pa bi zato njihovi roditelji trebalo da dobiju ista prava kao i hranitelji. Cilj dopune pomenutog propisa je da deca ne moraju da se daju trećoj osobi, jer roditelji nisu u mogućnosti da brinu o njima – ističe Todorović.

Mame i tate, uprkos svojim ličnim kompetencijama i želji da rade da bi svom detetu pružili dostojanstven život, često se u praksi suočavaju sa nemogućnošću zasnivanja radnog odnosa.

– Ako bi im država priznala prava iz statusa hranitelja, to bi bilo višestruko korisno. Iznos novca koji se već izdvaja ne bi u ovom slučaju bio veći, a deca bi ostajala u svojim porodicama – smatra podnosilac inicijative, a prenose "Večernje novosti".

Oceni vest:
15
5

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Bojana Apic

  pre 573 dana i 10 sati

  Predlog za penziju majkama sa troje dece me je odusevio.
  Ja sam majka troje dece i imam 19g radnog staza .a obolela mi kicma .da li mogu da se nadam penziji

  Oceni komentar:
  9
  47
 • Milinka/Mika

  pre 572 dana i 18 sati

  Ja sam majka sa toje dece i imam 36 godina radnog staza.
  Predlog za penziju isvaka pohvala za podnosioca inicijative .Svaka cast

  Oceni komentar:
  3
  27
 • Vera Zarić

  pre 572 dana i 17 sati

  Iskreno se nadam da će zakon biti usvojen imam više od 35 godina radnog staža i troje dece. Bilo bi krajnje vreme jer se o tome priča još od početka devedesetih ako ne i ranije... SRECNOOOOO svima nama, a tada će biti i državi

  Oceni komentar:
  6
  22
 • Danijela

  pre 572 dana i 10 sati

  BILO BI SJAJNO KADA BI SE USVOJIO TAJ PREDLOG.MAJKA SAM TROJE DECE OD KOJIH JEDNO IMA PROBLEME U RAZVOJU.POSTO IMAM 11GOD.STAZA DA LI BI BILO BOLJE DA ČEKAM 15GOD STAZA ZA NACIONALNU PENZIJU ILI DA SE FOKUSIRAM NA HRANITELJA DETETA.(MALTRETIRANJE JE ZA DETE PROLAZITI KROZ RAZNE KOMISIJE) PRATICU SITUACIJU I NADAM SE.

  Oceni komentar:
  4
  9
 • Da vam čiko nešto rekne

  pre 572 dana i 6 sati

  Predizborna priča za lakoverne. To što je sindikat predložio znači da su ONI rekli njihovom čoveku u sindikatu da to uradi.
  A naivan narod opet poverova u dugu.

  Oceni komentar:
  2
  9
 • Anka

  pre 570 dana i 16 sati

  Ja sam majka sa troje dece i imam 23 godine staža, pri tom sam drugo i treće rodila posle četrdesete, tako da bi mi penzija dobro došla da se posvetim najmlađima i da ne moram da dajem celu platu na dadilju koja ih čuva dok sam ja na poslu.

  Oceni komentar:
  1
  4
 • KK

  pre 570 dana i 15 sati

  Ja sam samohrana majka jednog deteta. Samohrana, ne"samohrana" sa alimentacijom.... Nikada nikakvu pomoć nismo dobile. Sad je student, radi da bi mogla da se školuje. Molim majke sa troje dece da ne kukaju jer ne znaju kako je biti samohran i šta isti doživljavamo.

  Oceni komentar:
  5
  4
 • Ružica

  pre 484 dana i 17 sati

  Ja sam majka troje dece, imam 31 godinu radnog staža i pozdravljam ovaj predlog.

  Oceni komentar:
  0
  0
 • Drugi ugao gledanja

  pre 484 dana i 16 sati

  Neka mi taj Sindikat objasni odakle će se isplaćivati. Ako je to poseban fond - u redu.
  Ali, ako vlast i Sindikat misle da će na Fond PIOR-a u koji uplaćujem nakačiti sve i jedan nerešeni socijalni slučaj, poput radnika Zastave i Fiata, svakog ko nije imao sreće ili je gledao da izbegava rad - onda ne može.
  Meni ste propisali da crkavam do 65-te godine i ne mogu u uplaćivanu penziju, a ovamo ćete kačiti na PIOR Fond neradnike. Ukrali ste u 90-tim privatnicima Fond i razdelili u PIOR-u sredstva.

  Oceni komentar:
  1
  2