Sindikati u Srbiji protiv novog zakona o radu

Sindikati u Srbiji protiv novog zakona o radu

Većina granskih sindikata okupljenih u Savez samostalnih sindikata Srbije nezadovoljna je početnim tekstom Zakona o platama u javnoj upravi i do danas bi trebalo da usaglasi spisak svih primedaba. Tek tada će se znati da li će nastaviti pregovore s Vladom i ministarstvima o pomenutom propisu.

- Samostalni sindikat kulture već je izašao iz razgovora, a mi pokušavamo da procenimo šta je najpametnije uraditi. Trenutna odluka je da probamo da pre javne rasprave koliko-toliko usaglasimo tekst sa sindikatima. Svesni smo da Vlada i ministarstva neće odustati od svojih namera, a na nama je da se izborimo za što više – kaže Duško Vuković, potpredsednik Samostalnog sindikata Srbije.

Kako "Večernje novosti" prenose, on smatra da ne bi trebalo parcelisati propis na privatni i javni sektor.

- Pokušavamo da nešto popravimo, a danas nastavljamo pregovore – kaže Vuković.

On naglašava da ima dosta problema. Namera zakonodavca je da se ovim propisom urede čak i dnevnice, da se što više suzi prostor sindikalcima, a mali prostor se daje i kolektivnom pregovoranju.

- Dijalog mora da ostane na sindikalnom nivou, to je osnov svega – kaže sagovornik "Večernjih novosti". - Ostalo je da sagledamo odrednice koje se tiču kolektivnog ugovora. Ne prihvatamo to da tri godine unapred važi i da ne polazimo stalno od pretpostavke da para u budžetu neće biti.

Prema mišljenju sagovornika, Zakon o platama u javnoj upravi je mali zakon o radu za zaposlene u javnom sektoru. On potpuno reguliše kako se dolazi do posla, zatim sistem nagrađivanja, kompletno uređivanje u javnom sektoru, ko može biti, i na koji način, primljen i premešten, kao i dnevnice, otpremnine...

- Neprimereno je i nepotrebno da, recimo, dnevnice utvrđuje Vlada – kaže Vuković. - Valjda to može da se reguliše kroz kolektivni ugovor, a i sindikati bi da učestvuju u radu. Očigledno da je namera zakonodavca da sebi maksimalno olakša, a radnicima oteža.

DELOTVORNOST

Prema odredbama ovog zakona, radnik treba da predstavi svoju "delotvornost u radu". To dovoljno govori, smatraju sindikalci, da on ne uređuje radne odnose na pravi način i kao takav ne može da se primenjuje.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan