Sindikati u Srbiji protiv novog zakona o radu

Sindikati u Srbiji protiv novog zakona o radu

Većina granskih sindikata okupljenih u Savez samostalnih sindikata Srbije nezadovoljna je početnim tekstom Zakona o platama u javnoj upravi i do danas bi trebalo da usaglasi spisak svih primedaba. Tek tada će se znati da li će nastaviti pregovore s Vladom i ministarstvima o pomenutom propisu.

- Samostalni sindikat kulture već je izašao iz razgovora, a mi pokušavamo da procenimo šta je najpametnije uraditi. Trenutna odluka je da probamo da pre javne rasprave koliko-toliko usaglasimo tekst sa sindikatima. Svesni smo da Vlada i ministarstva neće odustati od svojih namera, a na nama je da se izborimo za što više – kaže Duško Vuković, potpredsednik Samostalnog sindikata Srbije.

Kako "Večernje novosti" prenose, on smatra da ne bi trebalo parcelisati propis na privatni i javni sektor.

- Pokušavamo da nešto popravimo, a danas nastavljamo pregovore – kaže Vuković.

On naglašava da ima dosta problema. Namera zakonodavca je da se ovim propisom urede čak i dnevnice, da se što više suzi prostor sindikalcima, a mali prostor se daje i kolektivnom pregovoranju.

- Dijalog mora da ostane na sindikalnom nivou, to je osnov svega – kaže sagovornik "Večernjih novosti". - Ostalo je da sagledamo odrednice koje se tiču kolektivnog ugovora. Ne prihvatamo to da tri godine unapred važi i da ne polazimo stalno od pretpostavke da para u budžetu neće biti.

Prema mišljenju sagovornika, Zakon o platama u javnoj upravi je mali zakon o radu za zaposlene u javnom sektoru. On potpuno reguliše kako se dolazi do posla, zatim sistem nagrađivanja, kompletno uređivanje u javnom sektoru, ko može biti, i na koji način, primljen i premešten, kao i dnevnice, otpremnine...

- Neprimereno je i nepotrebno da, recimo, dnevnice utvrđuje Vlada – kaže Vuković. - Valjda to može da se reguliše kroz kolektivni ugovor, a i sindikati bi da učestvuju u radu. Očigledno da je namera zakonodavca da sebi maksimalno olakša, a radnicima oteža.

DELOTVORNOST

Prema odredbama ovog zakona, radnik treba da predstavi svoju "delotvornost u radu". To dovoljno govori, smatraju sindikalci, da on ne uređuje radne odnose na pravi način i kao takav ne može da se primenjuje.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

Isključenje struje novorođenčad jkp lisje bez vode odbojka Elektrodistribucija Novi Sad elektrovojvodina groblje epk 2021 bebe Daško i Mlađa servisne informacije novi sad gradsko groblje havarija na vodovodu Spens OK Vojvodina sahrane novosadsko porodilište sahrane novi sad radosne vesti JKP Vodovod i kanalizacija bez struje Fruška gora isključenja struje almaško groblje opens 2019 lisje betanija servisne informacije raspored sahrana novi sad