Siniša Mali najavio novu nagradnu igru za bolju naplatu PDV-a

Siniša Mali najavio novu nagradnu igru za bolju naplatu PDV-a

Ministar finansija Srbije Siniša Mali izjavio je da postoji problem sa neizdavanjem fiskalnih računa.

Poreska uprava je u poslednjih 10 dana izvršila proveru fiskalnih kasa u preko 500 pekara u Srbiji i u više od 60 odsto njih ste imali neregularnosti koje se odnose na neevidentiranje prometa, neprijavljene radnike... U Beogradu je taj procenat čak i veći i iznosi preko 70 odsto – rekao je Mali u intervjuu za "Politiku" i apelovao na građane da traže račun pri svakoj kupovini jer se od tog novca i naplate PDV-a grade bolnice, škole i auto-putevi.

Ministar finansija je najavio da će, u cilju suzbijanja sive ekonomije u narednim mesecima ponovo biti pokrenuta nagradna igra koja će podrazumevati sakupljanje fiskalnih računa, s tim što će ovog puta ceo proces biti sprovođen elektronskim putem. Ukazao je da je ipak, kada je reč o naplati prihoda, bolja naplata domaćeg PDV-a od plana koji je predviđen rebalansom budžeta, a takođe je veći i porez na dobit od očekivanog, kao i doprinosi na zarade za mesec avgust.

Na pitanje da li će javne finansije ostati zdrave do kraja godine, Mali je odgovorio da jednokratno povećanje deficita i javnog duga tokom 2020. ne dovodi u pitanje održivost javnih finansija Srbije, a doprinosi manjem padu BDP-a i ubrzanom ekonomskom oporavku.

Ministarstvo finansija za sada ostaje pri fiskalnom okviru za 2020. koji je utvrđen pri izradi rebalansa budžeta. Deficit opšte države projektuje se na nivou od 7,2 odsto BDP-a (394,8 milijardi dinara), a za budžet republike na nivou od 6,9 odsto BDP-a (381 milijadu dinara). Osim toga, javni dug neće preći granicu od 60 odsto BDP-a – istakao je Mali.

Govoreći o tome kako država pokušava da podstakne tražnju, on je ukazao na efekte mere isplate 100 evra pomoći i naveo da podaci o uplati PDV-a za prošli mesec pokazuju da je umesto očekivanih 45,5 milijardi dinara priliv bio 50,1 milijardu dinara. Osim toga, u julu je prihod bio veći 32 milijarde dinara od planiranog rebalansom budžeta, onosno 10 milijardi više u odnosu na originalni budžet za ovu godinu. Mali je naglasio da su to neverovatni rezultati u vremenima kada se ceo svet suočava sa krizom kada je reč o potrošnji.

Na pitanje da li će izaći u susret zahtevima sindikata i povećati minimalnu cenu rada, Mali je podsetio da je proše godine minimalna cena rada povećana čak 3.000 dinara, što se nije dešavalo godinama unazad. On je ukazao da je ove godine situacija specifična zbog pandemije i da se mora biti oprezan i pametan prilikom donošenja odluke o tome, zajedno sa predstavnicima sindikata i poslodavaca.

Uvek je teško pomiriti njihove želje i stavove, ali na nama je da to pokušamo. Dakle, najpre će se oni sastati i pokušati da se dogovore, pa ćemo videti sa kakvim će predlogom izaći pred nas – rekao je Mali.

Na pitanje da li će biti povećanja plata u javnom sektoru krajem godine, Mali je odgovorio da za sada može da garantuje da su plate sigurne i da neće biti smanjivanja, baš kao i penzije.

Oceni vest:
3
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan