SINOD SPC: Nedopustivo je istopolne zajednice zakonski izjednačavati sa brakom i porodicom

SINOD SPC: Nedopustivo je istopolne zajednice zakonski izjednačavati sa brakom i porodicom

Zakon o istopolnim zajednicama je neprihvatljiv za Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC), saopštio je danas Sinod SPC navodeći da su taj svoj stav blagovremeno i u zakonom predviđenom roku podneli Vladi Srbije.

Taj predlog zakona je za SPC neprihvatljiv, navodi se u saopštenju, uz ocenu da je "ogromna većina predloženih odredbi u suprotnosti sa Jevanđeljem Hristovim i sveukupnim iskustvom i praksom Crkve" na kojima je "duhovno i moralno utemeljen" srpski narod, kao i "celokupna evropska civilizacija".

Nedopustivo je istopolne zajednice zakonski izjednačavati sa brakom i porodicom, kako je navedeno u tekstu Nacrta zakona, jer se tako diskriminiše bračna zajednica, kao hrišćanska i Zakonom zaštićena vrednost, ističe Sinod SPC.

Naglašava se da "Crkva poštuje slobodu koju je Bog darovao i razume ljudsku težnju da svoju slobodu iskazuje na različite načine".

Sinod je, kako se navodi, "saglasan da postoji potreba za ostvarenjem određenih ličnih, imovinskih i drugih prava onih koje tretira navedeni nacrt zakona", a istovremeno ukazuje da je "argumentovano ukazao na mogućnost da se ona u pravnom poretku Srbije ostvaruju u potpunosti administrativnim putem, bez zadiranja u bračno i porodično zakonodavstvo".

U saopštenju se navodi kako "Sinod naglašava da prihvata i promoviše dijalog, kao jedini i neophodan put za iznalaženje rešenja u vezi svih pitanja od opšteg društvenog značaja, kao i po ovom pitanju koje je izazvalo veliku zabrinutost".

Sinod očekuje da će "po ovom pitanju biti uvaženi argumenti SPC".

Oceni vest:
5
4

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Mucenik

  pre 796 dana i 2 sata

  МА ХАЈД? Свака част Светом Архијерејском Синоду СПЦ што је противм неприродних и безбожних истополних бракова (заједнице) истополних наказа.. “Много верника сматрају да је хомосексуалност грех због којих су кажњени становници Содома и Гомора. Од ове приче потиче израз содомија да се опише сексуални „злочин против природе“, као што су орални и анални секс (и хомосексуални и хетеросексуални), као и за сексуално општење са животињама”. Да ли наказе, које су предложили овакав накарадни закон, видели у природи да кобила је*е кобилу,крава “jaшe” краву, бизон је*е бизона. Нису, а можда дигитализована премијерка и пренела свом шефу Скупштини, која има паметнија посла од усвајања накарадног и неприродног закона, кога треба бацити у канту за отпад?

  Oceni komentar:
  1
  2
 • Ima i drugih kojima je zabranjeno

  pre 795 dana i 19 sati

  Ne bih ja mnogo raspravljao o ovome. Većina odlučuje i šlus Evropi i zapadnjacima.
  Postoje razne vrste ljudi, koji su hendikepirani raznim stvarima, i kojima se zbog toga
  ne odobrava usvajanje dece.
  Homoseksualnost spada u takvu vrstu hendikepa, da nije podobna za podizanje dece.
  A sva ostala prava zakonskaa, koja proizilaze iz veze - može.
  Osim prava na marketiranje svog homoseksualnog opredelenja.

  Oceni komentar:
  0
  1