Sistem sa ID karticama za učenike dobiće sve škole koje to budu želele

Sistem sa ID karticama za učenike dobiće sve škole koje to budu želele

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i clan Gradskog veća za obrazovanje Vladimir Jelić obišli su Osnovnu školu „Žarko Zrenjanin“ i demonstrirali korišćenje ID kartica za učenike, a održana je i kratka prezentacija rada video nadzora.

- Grad Novi Sad krupnim koracima ide napred po pitanju bezbednosti dece u školama. Prvi smo grad u Srbiji koji je oformio Koordinaciono telo za borbu protiv nasilja u osnovnim i srednjim školama, a kao jedan od rezultata rada tog tima, kroz saradnju sa Gradskom upravom za obrazovanje, danas postoji montiran sistem nadzora, odnosno kontrole ulaska učenika u Osnovnu školu „Žarko Zrenjanin“. Grad je ove godine izdvojio deset miliona dinara za uvođenje takvog sistema u novosadske škole. Prva škola je  „Žarko Zrenjanin“, a kroz vreme i praksu videćemo rezultate funkcionisanja tog sistema. U većini incidenata u školama pokazalo se da bezbednost ne ugrožavaju učenici te škole, već osobe koje dolaze spolja i prouzrokuju nasilje. Da bismo sprečili takve pojave, uvodimo ovaj sistem kontrole boravka učenika u školama. Vrlo je bitno da su svi podaci učenika apsolutno zaštićeni i ako se izgubi kartica, ne može da dođe do zlupotrebe ni jednog podatka o detetu. Kartica ne sadrži ime i prezime učenika, kao ni jedan lični podatak. Đaci brzo ulaze i izlaze, nemaju nikakvih fizičkih prepreka, a njihovo je samo da provuku identifikacionu karticu kroz aparat. Ovaj projekat je rađen zajedno sa Savetom roditelja od kojeg smo dobili podršku. Nadam se da ćemo imati dobre pokazatelje i da ćemo ići ka implementaciji ovog programa u svim školama u gradu - rekao je gradonačelnik Vučević.

 

 

Član Gradskog veća za obrazovanje Vladimir Jelić osvrnuo se na statističke podatke koji govore to da se vršnjačko nasilje u najvećem procentu odvija upravo u školskim dvorištima, i da je iz tog razloga proistekla inicijativa za uvođenje identifikacionih kartica.

- Video kamere visoke rezolucije će snimiti svakoga ko uđe u školsko dvorište, a na one koji se ne identifikuju karticom, školsko obezbeđenje će dodatno obratiti pažnju. Želimo da sprečimo ulazak onih lica koja ne želimo u školama, a to su narko dileri, predstavnici navijačkih grupa željni obračuna sa učenicima i druge izazivače nemilih događaja i situacija. Do kraja godine ovaj sistem će biti uveden u deset osnovnih i deset srednjih škola u gradu, a sledeće godine ćemo budžetski obezbediti sve druge škole sa ovom opremom. Ukoliko one ne budu želele da uvode ovaj sistem, neće biti u obavezi, a ukoliko budu želele mi ćemo to sprovesti u delo u najkraćem roku – rekao je Jelić.

 

 

Na prikazu rada sistema za identifikaciju učenika, demonstriran je prolazak jednog odeljenja kroz kapiju škole uz korišćenje ID kartica, a u učionici za tehničko obrazovanje inžinjer koji je uvodio sistem održao je kratku prezentaciju rada video - nadzora na računaru i monitoru za praćenje kretanja đaka. Identifikacione kartice služe isključivo za prijavljivanje prisustva i svi podaci su u bazi podataka na serveru. ID kartice imaju izgled vizit - kartica i stoje u plastičnim držačima, a obavezu nošenja tih kartica regulisaće škole pravilnicima.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan