Siva čokolada: Stručnjak objasnio da li je bezbedna za jelo

Siva čokolada: Stručnjak objasnio da li je bezbedna za jelo

Crna čokolada može trajati najmanje dve godine od proizvodnje, a mlečna i bela čokolada upola manje jer sadrže mlečne masti koje užegnu brže od kakao maslaca.

Kako se mnogima desilo da otvore čokoladu, ugledaju bele mrlje koje podsećaju na plesan i zapitaju se da li takvu čokoladu treba baciti, naučnici su objasnili da li je takva čokolada bezbedna za jelo.

Svi oblici čokolade mogu da razviju beličaste mrlje. Po svoj prilici ta čokolada je sigurna za jelo, kuvanje i pečenje, i to iz dva razloga.

Prvo, čokolada u sebi ima malo vlage, pa se mikroorganizmi moraju pomučiti da se smeste i narastu usprkos velikoj količini šećera. Drugo, kakao je pun prirodnh antioksidanasa koji ne dopuštaju mastima da oksidiraju i užegnu, prenosi N1.

Mrlje na čokoladi su prirodna promena nastala kad se loše temperirana čokolada čuva duže u toplim i vlažnim uslovima.

Kako je objasnio dr Stjuart Farimond u knjizi Nauka kuvanja – sve što treba da znate da ovladate umećem kuvanja, ta prašnjavost poznata je kao "cvetanje" i ona potiče od nakupljanja masti ili šećera na površini čokolade.

On je dodao i kako masno cvetanje nastaje kad se masti u čokoladi rastope i preoblikuju u velike upadljive skupine. Šećerno cvetanje nastaje kad se šećer rastopi ostavljajući tanku šećernu koricu.

Čokolada koja je posivela zbog "cvetanja" sme da se jede, ali ako primetite plesan, neke drugačije promene ili je čokoladi istekao rok trajanja, bolje je bacite, prenosi N1.

Oceni vest:
3
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan