Škola "Milan Petrović" dobija sigurnu sobu

Škola "Milan Petrović" dobija sigurnu sobu

Škola za osnovno i srednje obrazovanje "Milan Petrović" u ponedeljak počinje s upotrebom nove "sigurne sobe", namenjene zaštiti dece tokom epileptičnih napada, padova ili drugih situacija koje mogu da dovedu do povreda.

Kako kaže direktorka škole Slavica Marković, izgradnju ove prekopotrebne prostorije obezbedio je anonimni donator, a prvi prikaz sobe moguć je od ponedeljka, kad sve bude spremno za upotrebu.

- Faktički se ne radi o specijalizovanoj sobi, već prostoriji s nameštajem i objektima koji imaju posebnu zaštitu. Tako deca ne mogu da se udare o oštre ivice ili radijator, kao ni da dožive druge neprijatnosti - navodi ona.

Sigurne sobe su praksa u skoro svim ustanovama koje rade s decom sa smetnjama u razvoju, koja boluju od autizma, imaju epilepsiju. Iako je otklonjena svaka mogućnost povrede, sa decom je uvek supervizor, a zadržavanje u sobi zavisi od trajanja rizičnog ponašanja mališana.

Ova soba trebalo bi i da olakša posao zaposlenima u školi. Novi Sad je prvi grad na Balkanu koji je, uz pomoć Ministarstva spoljnih poslova u Italiji, za decu sa smetnjama u razvoju izgradio senzorni vrt, koji se takođe, nalazi u sklopu ŠOSO "Milan Petrović".

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

betanija Fruška gora radosne vesti Isključenje struje gradsko groblje servisne informacije almaško groblje sahrane novi sad epk 2021 jkp lisje novosadsko porodilište novorođenčad bez struje sahrane JKP Vodovod i kanalizacija isključenja struje raspored sahrana novi sad opens 2019 groblje lisje Daško i Mlađa Spens servisne informacije novi sad odbojka bez vode Elektrodistribucija Novi Sad bebe havarija na vodovodu elektrovojvodina OK Vojvodina