Škola počinje na vreme ali će prosvetari ipak održati štrajk upozorenja

Škola počinje na vreme ali će prosvetari ipak održati štrajk upozorenja

Do početka nove školske godine ostalo je još nedelju dana. Ona će ovoga puta početi bez štrajka, potvrđuju iz Ministarstva prosvete. Međutim, zbog čitavog niza nerešenih problema u prosveti, iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije su najavili da će 31. avgusta organizovati protest.

Dok đaci u Srbiji poslednje dane raspusta troše pripremajući se za novu školsku godinu, zaposleni u prosveti ih provode u pripremi za protest koji će održati poslednjeg dana avgusta.

"Pokazaćemo da u prosveti ima izuzetno mnogo problema, sporazum koji nije ispunjen, a koji je potpisala Vlada. Novac koji se duguje već godinu dana - ispada da to ne znamo kada će biti isplaćeno. Sve to što smo dobijali o formiranju odeljenja o tehnološkim viškovima što zbunjuje ne samo javnost nego i zaposlene u obrazovanju. Dakle, u pet do 12 ćemo se sastati da kažemo ili ćemo se ozbiljno baviti obrazovanjem ili obrazovanje nećemo ni imati", kaže Jasna Janković, iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije.

Članovi prosvetnih sindikata takođe upozoravaju da je prosvetnim radnicima tokom leta 2015. godine nezakonito oduzet deo plate u iznosu od 3.000 do 5.000 dinara i dodaju da će tužiti državu ukoliko im zarađen novac ne isplati.

"Od prvog januara je trebalo da krene zakon o platnim razredima koji nije ni pripremljen niti se primećuje da će od toga nešto biti. Isto tako potpisane su da kažem nagrade koje su prosvetni radnici trebalo da dobiju za Svetog Savu eventualno za Vidovdan - od toga isto ništa nije bilo", kaže Vladimir Adžić, iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije.

Ministarstvo: Zahtevi realni

Iz Ministarstva prosvete zahteve prosvetara ocenjuju kako realne i kažu da moraju da se ispune, ali ne precizirajući kada.

"Težište je na viškovima. Mi smo preračunali da će viškova biti onoliko koliko će biti i slobodnih mesta, jer u Srbiji imate demografski minus zbog bele kuge, a imate i penzionisanje ljudi. Da bi se uveli platni rezredi mora se uvesti kategorija unutar škola da bi se to uvelo morate procenjivati da li su oni tamo poranilovci i čime će se oni usklađivati", kaže Mladen Šarčević, ministar prosvete.

Stručno uputstvo za formiranje odeljenja koje je ministarstvo prosledilo školama, dovešće do smanjenja broja odeljenja, ali i do još većeg procenta tehnoloških viškova, poručuju prosvetari. Dodaju da će ukoliko im se ne ispuni obećano u narednom periodu otpočeti novu rundu štrajkova.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • marija

  pre 2286 dana i 21 sat

  E stvarno bi trebalo i mi roditelji sa decom jednom napravimo štrajk upozorenja!
  Dečije školeske torbe su preteške, deca skoro ništa više i ne pišu u svesku već smao popunjavaju neke radne sveske, vežbanke... iz svakog predmeta imaju po nekoliko udbenika i pomoćnih udžbenika koje moraju da nose plus sveske i ostalo... Pritom ovo sa 10-izdavača i kupovinom preskupih knjiga niko nikad ne reaguje a onda se još izvdavači bune kad kupujemo polovno.
  Nastava je zastarela i dosadna deci. Pojedini predmeti postoje samo deklarativno...a u stvari idu u šetnju ili na času rade šta hoće... KAD ĆE JEDNOM ZBOG TOGA DA SE ŠTRAJKUJE

  Oceni komentar:
  2
  1