ŠKOLSKI KALENDAR: Ove godine bez jesenjeg raspusta

ŠKOLSKI KALENDAR: Ove godine bez jesenjeg raspusta

U narednoj školskoj godini učenici u Srbiji imaće tri raspusta – zimski, prolećni i letnji, a neće imati jesenji, koji su imali tokom ove godine, predviđeno je školskim kalendarom Ministarstva prosvete.

Kako piše novosadski "Dnevnik", naredna školska godina počinje 2. septembra, a završava se – 2. juna za osmake, a 16. juna za đake od prvog do sedmog razreda, i tako je u celoj Srbiji. Škole u Vojvodini rade po kalendaru Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, te zimski raspust počinje 24. decembra i traje do 14. januara 2020. godine. Prolećni raspust počinje 10. aprila i traje do 20. aprila.

Maturanti gimnazija u celoj Srbiji sa školom završavaju 22. maja, đaci završnih razreda trogodišnjih i četvorogodišnjih stručnih škola 29. maja, a ostali srednjoškolci nižih razreda raspuštaju se 19. juna.

Neradni dani su Dan primirja u Prvom svetskom ratu, 11. novembra, Sretenje – Dan državnosti, koji pada u subotu i nedelju 15. i 16. februara 2020. godine, a obeležava se prvog narednog radnog dana u ponedeljak, 17. februara kao neradni i nenastavni dan. Praznik rada, koji pada u petak i subotu 1. i 2. maja je, takođe, "neradni" praznik. 

Sveti Sava (27. januar) i Vidovdan (28. jun) se praznuju radno, bez održavanja nastave, a Dan sećanja na srpske žrtve u Drugom svetskom ratu (21. oktobar), Dan sećanja na žrtve holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu (22. april) i Dan pobede (9. maj) su nastavni dani, izuzev kad padaju u nedelju.

Učenici i zaposleni u školi imaju pravo da ne dolaze na nastavu, odnosno da ne rade – pravoslavci na prvi dan krsne slave, pripadnici islamske zajednice na prvi dan Кurbanskog bajrama i Ramazanskog bajrama, pripadnici jevrejske zajednice na prvi dan Jom Кipura. Za sve hrišćane, neradni su i prvi dan Božića, dok se uskršnji praznici proslavljaju od Velikog petka do drugog dana Uskrsa.

U školama se 8. novembra obeležava i Dan prosvetnih radnika i on je radni je i nastavni dan, javlja "Dnevnik".

Izvori: Dnevnik.rs roditeljsrbija.com 

Oceni vest:
1
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan