Skoro polovina Novosađana za uvođenje trećeg stranog jezika osnovcima

Skoro polovina Novosađana za uvođenje trećeg stranog jezika osnovcima

Polemika koja se nedavno povela u stručnoj javnosti o razdvajanju predmeta Tehničko i informatičko obrazovanje na dva zasebna, kao i o mogućem ukidanju drugog stranog jezika od petog osnovne nije ravnodušnim ostavila ni građane, pre svega roditelje.

Anketa agencije Ninamedija pokazuje da  stanovnici Novog Sada u većini nisu za to da se ukine drugi strani jezik osnovcima, a skoro trećina smatra da bi informatiku trebalo uvesti kao poseban predmet i pre petog razreda.

Prema ovom istraživanju, čak 79% Novosađana ne podržava ukidanje drugog stranog jezika od petog osnovne, dok je sa ovim predlogom saglasno 17% ispitanih.

Ukidanje drugog jezika u većoj meri nego ostali podržavaju najmlađi ispitanici, do 29 godina starosti, dok se sa porastom stepena obrazovanja povećava broj ispitanika koji smatraju da ne treba ukinuti drugi strani jezik.

Podeljeno je mišljenje Novosađana o uvođenju trećeg stranog jezika u osnovne škole kao fakultativnog predmeta - polovina se sa navedenim ne slaže, dok je nešto manje onih koji to podržavaju (43%). Veća podrška primetna je među ženama, a sa porastom stepena obrazovanja uočava se porast podrške ovom predlogu.

Razdvajanje informatike i tehničkog

Dve trećine ispitanika je pri stavu da treba razdvojiti informatiku od tehničkog i to su većinom muškarci, građani starosti od 18-29 godina, oni sa višim obrazovnim nivoima i stanovnici gradskih naselja. Svega se petina sa pomenutim predlogom ne slaže, a 13% nema jasan stav po ovom pitanju.

Posmatrano po pojedinačnim razredima, uočava se da je najveći broj Novosađana mišljenja da informatiku kao zaseban predmet u osnovnoj školi treba uvesti u petom razredu (40% ispitanih deli to mišljenje). Kada se razredi grupišu u grupe od po 2 razreda i frekvencije saberu, uočava se da je najveći broj ispitanika pri stavu da je najpogodniji period za uvođenje informatike od petog do šestog razreda. Na kraju, kada se frekvencije prikažu zbirno za prva i poslednja četiri razreda osnovne škole, može se uočiti da je blizu 60% onih koji smatraju da informatiku treba uvesti u periodu od petog do osmog razreda, dok je 30% onih koji se slažu da je to potrebno učiniti u prva četiri razreda.

Istraživanje agencije Ninamedija, koje možete pogledati u foto-galeriji, rađeno je od 19. do 21. aprila. Anketirano je 900 punoletnih građana Novog Sada i prigradskih naselja.

Zašto uvođenje informatičkih sadržaja od najranijih uzrasta?

Podsetimo, razdvajanje tehničkog i informatičkog obrazovanja (TiO) na dva obavezna predmeta izazvalo je polemike u stručnoj javnosti.

Društvo pedagoga tehničke kulture smatra da bi zbog tog poteza 50 odsto nastavnika TiO postalo tehnološki višak. S druge strane, u ministarstvu prosvete kažu da će informatiku predavati postojeći nastavnici, a da će oni za koje se utvrdi da nemaju potrebne digitalne kompetencije morati da ovladaju potrebnim znanjima i veštinama ili da predaju izborne predmete.

Razdvajanje TiO na dva predmeta samo je deo inicijative čiji je cilj razvijanje digitalnih kompetencija i jačanje informatičke pismenosti đaka. Predviđeno je osavremenjavanje programa informatike, kao i revidiranje istoimenog izbornog predmeta koji đaci imaju u sedmom i osmom razredu, sa idejom da se u okviru njega uči programiranje. Predlog je i da se informatički sadržaji ubace kao obavezni u mlađim razredima osnovne škole (od prvog do četvrtog razreda) i to u postojeće predmete, sa prevashodnim ciljem da deca znaju kako bezbedno da koriste internet i informaciono-komunikacionu tehnologiju uopšte.

U Društvu pedagoga tehničke kulture, međutim, smatraju da iza cele inicijative stoji Društvo informatičara, koje već nekoliko godina pokušava da dokaže nedokazivo - da je starija kokoška od jajeta i da informatika može bez tehnike i obrnuto.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Saša Petrović

  pre 1560 dana i 4 sata

  Naravno da treba ostaviti drugi jezik, a dati deci mogućnost za treći, pa ko želi neka ga pohađa! Samo napred, moja podrška.

  Oceni komentar:
  0
  0