Skoro svaka druga žena u Srbiji izložena nekom vidu nasilja

Skoro svaka druga žena u Srbiji izložena nekom vidu nasilja

Najnovije istraživanje OEBS-a o pokazuje da je 70 procenata žena sa teritorije Zapadnog Balkana, Moldavije i Ukrajine doživelo neki oblik nasilja.

– Gotovo polovina žena u Srbiji je izložena nekom vidu nasilja – kaže Marija Babović, profesor Univerziteta u Beogradu.

OEBS je na konferenciji u Briselu predstavio nalaze istraživanja o bezbednosti žena sprovedenog tokom 2018. godine u Albaniji, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji, Srbiji, BiH, Moldaviji, Ukrajini kao i na teritoriji Kosova. 

– Oko 16 miliona žena na toj teritoriji pogođeno je nekom vrstom nasilja od svoje 15. godine. To su neprihvatljive činjenice, kako sa ljudskog aspekta tako i sa aspekta bezbednosti i stabilnosti, ali i ekonomskog i socijalnog stanja društva – kaže generalni sekretar OEBS Tomas Greminger.

Istraživanje OEBS-a ukazuje na činjenicu da je 60 procenata od 15.000 ispitanih žena bilo psihički zlostavljano od strane partnera, a njih 45 procenata je bilo predmet seksualnog uznemiravanja. 

– U Srbiji gotovo svaka peta žena je izložena fizičkom ili seksualnom nasilju, a 44 procenta žena je izloženo psihičkom nasilju od strane svojih partnera. Svaka deseta žena je nekada u svom životu bila proganjana od nekoga, a 42 procenata ih je bilo izloženo seksualnom uznemiravanju – navodi profesor Marija Babović.

Ona ukazuje na činjenicu da je ovo istraživanje OEBS-a prvo veliko istraživanje o nasilju nad ženama koje je sprovedeno u Srbiji.

Dobijeni podaci govore da je problem nasilja nad ženama gotovo istovetan kako u Srbiji tako i u regionu, ali i zemljama EU za koje je istraživanje rađeno 2014. godine. 

– Postoji potreba za akcijom i u zemljama EU i u zemljama koje žele da uđu u EU. Interesantno je da nema tako velike razlike u podacima dobijenim iz ova istraživanja. Cifre su toliko mračne da je svakom političaru jasno da se nešto mora preduzeti – navodi Tomas Greminger.

Činjenica koja takođe zabrinjava, a prisutna je kako u Srbiji tako i širom regiona, jeste ta da je veoma mali broj žena spreman da prijavi nasilje. 

– U Srbiji manje od deset procenata žena je spremno da prijavi nasilje. Postoji nepoverenje prema institucijama, a naročito kada je u pitanju nasilje koje se doživi od sadašnjih partnera – navodi profesorka Babović.

U regionu gotovo dve trećine žena smatraju da je nasilje nad ženama u njihovom okruženju ”uobičajeno”, a zabrinjava i to što žene misle da same treba da izđau na kraj sa nasiljem. 

– Bez institucionalne podrške, primene zakona i sankcionisanja takvog ponašanja nema načina da se izađe iz začaranog kruga nasilja – upozorava Babović.

Ona ukazuje Srbija od 2015. godine nema zvaničnu strategiju za suzbijanje rodno zasnovanog nasilja nad ženama, a da je kao potpisnica Istanbulske konverencije Saveta Evrope dužna je da obezbedi efikasan sistem za prevenciju i porbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici.

U OEBS-u navode da očekuju da na osnovu rezultata njihovog istraživanja političke strukture u državama preduzmu neophodne akcije kako u vidu donošenja odgovarajućih zakona koji će zašttiti žene od nasilja tako i u obuci policije i pravosuđa, ali i kroz obrazovanje i podizanje svesti žena o njihovim pravima.

Oceni vest:
0
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Joca

  pre 171 dan i 5 sati

  A kada ce poceti da se prica o nasilju zena nad muskarcima? Sramota je o tome pricati na Balkanu? Nismo vise ravnopravni? Sramota je u zakone uvesti i mentalno nasilje? Sudije u brakorazvodnim i parnicama tog tipa su uvek zene? Zasto?

  .

  Oceni komentar:
  1
  0
bez vode horoskopski znaci bez struje matična knjiga rođenih bebe RHMZ telep servisne informacije novi sad gradonačelnik Miloš Vučević novorođenčad elektrovojvodina gradsko groblje Miloš Vučević novosadsko porodilište dunav betanija porodilište havarija na vodovodu jkp lisje vremenska prognoza novi sad servisne informacije sahrane almaško groblje horoskop raspored sahrana i ispraćaja radosne vesti jkp novosadska toplana EPS isključenja struje raspored sahrana novi sad