Skoro trećina najboljih direktora škola pala na ispitu za licencu

Skoro trećina najboljih direktora škola pala na ispitu za licencu

Na ispit za dobijanje licence do sada je izašlo 17 najboljih direktora osnovnih i srednjih škola u Srbiji, od kojih je 12 uspešno položilo, dok je petoro palo na ispitu.

U Beogradu je na ispit izašlo 10 direktora i troje je palo, dok je u Novom Sadu od sedam kandidata petoro prošlo, a dvoje palo ispit.

Pravo da izađu prvi na ispit imali su direktori koji su dobili najviše ocene u spoljnom vrednovanju škola i koji su prošli obuku.

- Statistički gledano, skoro trećina direktora nije prošla ispit, ali to ne znači da su oni loši direktori, već da su ovo neozbiljno shvatili – rekao je ministar prosvete Mladen Šarčević koji je danas novinarima predstavio rezultate rada ministarstva u ovoj godini.

On je pojasnio da ispit za licencu nije bio test znanja, već predstavlja projekat koji je kombinacija pedagoških znanja, unapređenja rada škole, menadžmenta, poznavanja prava.

- Ovo je korak ka depolitizaciji u rukovođenju ustanovama i ka punoj profesionalizaciji. To je i poruka onima koji su imali niske ocene na eksternom vrednovanju škola, da će za njih biti mnogo teže na ispitu – naglasio je Šarčević i dodao da će u junu naredne godine i nastavnici koji žele da konkurišu za mesto direktora moći da polažu licence, prenosi Tanjug.

Licenciranje aktuelnih direktora očekuje se da će biti završeno do 2021. godine.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

protest Isključenje struje novorođenčad bebe bez struje vremenska prognoza novi sad jkp lisje bez vode isključenja struje raspored sahrana i ispraćaja klinika za ginekologiju i akušerstvo Republički hidrometeorološki zavod JKP Vodovod i kanalizacija policija servisne informacije novi sad horoskopski znaci novosadsko porodilište novosadska policija RHMZ horoskop novosađani sahrane novi sad raspored sahrana novi sad MUP Vreme u Novom Sadu isključenje vode jkp novosadska toplana dnevni horoskop betanija mup novi sad