Škotlanđanin oženio Novosađanku (FOTO)

Škotlanđanin oženio Novosađanku (FOTO)

Novosađani koji su se u subotu oko dva sata zatekli u Jevrejskoj ulici, verovatno su bili iznenađeni scenom muškaraca koji u kiltovima izlaze iz taksija. Iako bi prva asocijacija bila da se snima neki strani film, prilika  je bila mnogo svečanija.

Predavač sa Univerziteta u Edinburgu, Daren Harvi, venčavao se u Novom Sadu sa našom sugrađankom Anom Koprivicom.

Naime, pre sklapanja braka, mladoženja se sa prijateljima i muškim članovima svoje porodice fotografisao u dvorištu sinagoge.

 


U kratkoj izjavi za mojnovisad.com Daren je kazao da je svoju izabranicu sreo na postdiplomskim studijama prava u Nemačkoj. Glavni grad Vojvodine je prvi put posetio sa verenicom pre pet godina.

- Obožavam ovaj grad, ljude koji su ovde i hranu. Volim vašu klimu koja je topla, pošto dolazim iz zemlje gde je hladno. Prošle godine sam došao sa roditeljima i zaprosio sam Anu pored Petrovaradinskog sata. Danas nam je venčanje koje će biti mešavina škotskih i domaćih običaja. Hrana će se sastojati od srpskih specijaliteta i igraćemo škotski ples. Takođe, prema škotskim običajima, govor ćemo održati moj otac, kum, brat i ja. Još uvek učim srpski i teško je, ali prvih dva minuta mog obraćanja gostima biće na vašem jeziku. To će biti izazov za mene, ali to mnogo znači za moju buduću suprugu i njenu porodicu – objašnjava Harvi.

Svadba se održava u jednom restoranu na obali Dunava, a mladoženja prema škotskim običajima ne sme tog dana da vidi izabranicu svog srca do samog čina venčanja. Međutim, najveću pažnju i osmehe slučajnih prolaznika, izazvali su kiltovi, kao i mali noževi koji su virili iz čarapa.


- Ova nošnja je deo naše kulture i zaostavštine. Muškarci kiltove nose na svadbi i drago mi je što je on danas na meni. Ovaj bodež se zove skien du (sgian-dubh), deo je nošnje, nisam siguran  koje je njegovo značenje, ali svi ga imamo, jedino ako nekome nisu oduzeli na aerodromu – rekao je Daren sa osmehom na licu.

Ana je trenutno da doktorskim studijama u Luksemburgu, a Harvi je zaposlen u Velikoj Britaniji. Nakon venčanja, mladi par će živeti na relaciji Edinburg, Luksemburg i Novi Sad.

- Predajem o zakonima Evropske unije. Do sada smo živeli u nekoliko država i putovali često. Proevropski smo nastrojeni i granice nam nisu problem – kaže Daren Harvi.

 

Oceni vest:
46
2

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • debeli

  pre 952 dana i 16 sati

  želim svu sreću mladom paru i lep život na relaciji luksemburg - edinburg.

  Oceni komentar:
  3
  33
 • Ana Lang

  pre 951 dan i 13 sati

  Na ovom venčanju : puno dobrih ljudi na jednom mestu... iskreno, prijateljski otvoreni i naklonjeni jedni drugima. Bez foliranja, bez preterivanja. U duhu obe tradicije, s poštovanjem i ljubavlju. Ima i Srbija divnih, pametnih momaka, ali Ana nije pogrešila :) Neka im je sa srećom !

  Oceni komentar:
  3
  17