SKRINING RAKA DOJKE: Svaka sedma žena u Srbiji pregledana u Domu zdravlja "Novi Sad"

SKRINING RAKA DOJKE: Svaka sedma žena u Srbiji pregledana u Domu zdravlja "Novi Sad"

U susret obeležavanju 24. oktobra, Svetskog dana borbe protiv raka dojke, iz novosadskog Doma podsećaju da je, prema zvaničnim podacima Kancelarije za skrining raka dojke, u ovoj ustanovi za prvih devet meseci mamografski pregledano 5.202 žena, što je 15% od ukupno broja pregledanih žena u 35 domova zdravlja koji su uključeni u skrining (35.915). Odnosno, svaka sedma žena, od svih pregledanih u domovima zdravlja uključenih u nacionalni skrining raka dojke u Srbiji, pregledana je u Domu zdravlja "Novi Sad".

Zaključno s jučerašnjim danom (20. 10. 2016) u Domu zdravlja "Novi Sad" obavljeno je 5.700 skrining mamografija, ali i 2.760 dijagnostičkih mamografija – kaže se u saopštenju.

Skriningom za karcinom dojke obuhvaćene su žene starosti od 50 do 69 godina. Rak dojke je najčešći zloćudni tumor kod žena u Srbiji. Svake godine oko 4.600 žena oboli, a 1.600 umre od ove bolesti. Jedna od osam žena tokom svog života oboli od raka dojke.


Skrining podrazumeva pregled na izgled zdravih žena, bez prisutnih simptoma i znakova bolesti, kojim se mogu otkriti rane promene u tkivu dojke, kada je efikasno lečenje moguće.

Mamografija predstavlja rendgenski pregled za otkrivanje promena u dojci, koje se ne mogu napipati ili otkriti drugim vrstama pregleda. Ukoliko se rak dojke otkrije u ranoj fazi, veća je šansa za izlečenje primenom manjih hirurških intervencija, oporavak je brži, a kvalitet života je bolji nego kod žena kod kojih se bolest otkrije u kasnijim fazama – poručuju iz Doma zdravlja "Novi Sad".

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

novorođenčad Elektrodistribucija Novi Sad novosadsko porodilište Isključenje struje dnevni horoskop horoskop elektrovojvodina isključenja struje betanija servisne informacije novi sad novosađani raspored sahrana novi sad Republički hidrometeorološki zavod raspored sahrana i ispraćaja JKP Vodovod i kanalizacija matičar novi sad jkp lisje klinika za ginekologiju i akušerstvo sremski karlovci sahrane novi sad preminuli novi sad isključenje vode mup novi sad horoskopski znaci servisne informacije bez vode bebe crna hronika gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević novosadska policija