SKRINING RAKA DOJKE: Svaka sedma žena u Srbiji pregledana u Domu zdravlja "Novi Sad"

SKRINING RAKA DOJKE: Svaka sedma žena u Srbiji pregledana u Domu zdravlja "Novi Sad"

U susret obeležavanju 24. oktobra, Svetskog dana borbe protiv raka dojke, iz novosadskog Doma podsećaju da je, prema zvaničnim podacima Kancelarije za skrining raka dojke, u ovoj ustanovi za prvih devet meseci mamografski pregledano 5.202 žena, što je 15% od ukupno broja pregledanih žena u 35 domova zdravlja koji su uključeni u skrining (35.915). Odnosno, svaka sedma žena, od svih pregledanih u domovima zdravlja uključenih u nacionalni skrining raka dojke u Srbiji, pregledana je u Domu zdravlja "Novi Sad".

Zaključno s jučerašnjim danom (20. 10. 2016) u Domu zdravlja "Novi Sad" obavljeno je 5.700 skrining mamografija, ali i 2.760 dijagnostičkih mamografija – kaže se u saopštenju.

Skriningom za karcinom dojke obuhvaćene su žene starosti od 50 do 69 godina. Rak dojke je najčešći zloćudni tumor kod žena u Srbiji. Svake godine oko 4.600 žena oboli, a 1.600 umre od ove bolesti. Jedna od osam žena tokom svog života oboli od raka dojke.


Skrining podrazumeva pregled na izgled zdravih žena, bez prisutnih simptoma i znakova bolesti, kojim se mogu otkriti rane promene u tkivu dojke, kada je efikasno lečenje moguće.

Mamografija predstavlja rendgenski pregled za otkrivanje promena u dojci, koje se ne mogu napipati ili otkriti drugim vrstama pregleda. Ukoliko se rak dojke otkrije u ranoj fazi, veća je šansa za izlečenje primenom manjih hirurških intervencija, oporavak je brži, a kvalitet života je bolji nego kod žena kod kojih se bolest otkrije u kasnijim fazama – poručuju iz Doma zdravlja "Novi Sad".

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan