Skupljaju se potpisi protiv projekta "Novi Sad na vodi"

Skupljaju se potpisi protiv projekta "Novi Sad na vodi"

Grupa nevladinih organizacija, političkih stranaka i uglednih javnih ličnosti počela je kampanju protiv projekta "Novi Sad na vodi", za koji ocenjuju da je višestruko štetan za Novi Sad i Novosađane.

Na uglu Zmaj Jovine i Ulice Modene počelo je prikupljanje potpisa za peticiju protiv tog projekta, a građanima su deljeni besplatni primerci lista "Novi Sad na vodi? Vidi, gari, ne može!", prenosi "Danas". Potpredsednik Narodne stranke Borislav Novaković ističe da je za ovaj projekat izostao javni konkurs i da je nastao neposrednim dogovorima i "talovima" gradske vlasti i omiljene joj firme "Galens".Pomeranjem nasipa 500 metara u korito Dunava napraviće se ogromna betonska barijera, koja će u slučaju velikog poplavnog talasa predstavljati veštačku  branu koja će vodu vraćati prema obližnjim gradskim naseljima. Tako veliki projekat ne može da se radi bez međunarodnog tendera. Mora se otvoriti javna rasprava jer Novosađani tom potezu žele prostor za sport, rekreaciju, turizam i opuštanje. Ovo je duboko koruptivan posao. Pomeraju nasip u korito Dunava da bi dobili 165 hektara novog građevinskog zemljišta na kojem planiraju stanogradnju. Samo na parceli u brodogradilištu koja pripada "Galensu" predvideli su zgradu od 20 spratova. Nadam se da će ova ideja doživeti fijasko – rekao je Novaković.Nevladina organizacija Novi optimizam je započela ovu temu tribinom na nasipu kod Šodroša, podsetio je Branislav Grubački Guta i poručio da je ova akcija otvorena za sve NVO, političke i druge organizacije i građane koji žele da joj se priključe. Potpisi za ovu peticiju prikupljaće se radnim danima na istom mestu, od 17 do 19 sati, a vikendom i na novosadskim pijacama. Na kraju akcije peticija biće predata gradskim vlastima sa zahtevom da se odustane od tog projekta.Akcija nosi naziv "Novi Sad na vodi? Vidi, gari, ne može!", a njeni organizatori su nevladine organizacije Novi optimizam, Centar za interkulturalnu komunikaciju, Vojvođanski kulturni klub "Vasa Stajić", Zelena mreža Vojvodine, Most solidarnosti, Centar za održive zajednice, kao i političke partije Narodna stranka, Stranka slobode i pravde, Demokratska stranka i Pokret za preokret.

Potpisi se prikupljaju svakog dana na početku Zmaj Jovine Ulice od 17 do 19 časova, a vikendom će štandovi biti postavljeni na pijacama.

Oceni vest:
25
4

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Baba Vranga

  pre 773 dana i 21 sat

  Ne može. Međutim, neće ni stići oni to da urade, jer bi svetska zbivanja trebala da postanu komplikovana već januara/februara 2021-ve.
  Tako da neće imati od koga da dobiju novac, niti koje firme da angažuju.
  A o potencijalnim kupcima da i ne govorimo. Svi će misliti da su pametni, ako pobegnu negde sa kapitalom. Girice nesretne.
  Štaviše, ni od tunela kroz Frušku neće biti ništa.
  Ali, o tom potom, ionako ne verujete.

  Oceni komentar:
  4
  16