Skuplje letovanje u Hrvatskoj i do 50 odsto, u kampovima oko 25

Skuplje letovanje u Hrvatskoj i do 50 odsto, u kampovima oko 25

Turiste, koji ovo leto planiraju da provedu na hrvatskom Jadranu, može da očekuje neprijatno iznenađenje po pitanju cena smeštaja.

Iako je tokom pika pandemije korona virusa zabeležen minimalan rast cena na hrvatskom primorju, trenutna kriza u Ukrajini najverovatnije će uticati i na ugostiteljstvo, a to će, kako se očekuje, za sobom povući i niz poskupljenja.

Zbog rastuće inflacije, i sve viših cena kako namirnica tako i energenata, neminovno je da će putovanje postati skuplje. To za Euronews.rs, ističe Miloš Belušević iz agencije "Big Blue". Sa njim se slaže i Sanja Čizmar iz "505 savetovanje", konsultantske kompanije za ugostiteljstvo i turizam.

Analize pokazuju da je smeštaj u jadranskim hotelima i kampovima u proseku poskupeo za 20 do 25 odsto u odnosu na prošlu godinu.Cene u pojedinim hotelima mogle bi da porastu čak i do 50 odsto ‒ smatra Čizmar.

Rastuća inflacija i više cene, kako namirnica tako i energenata, nisu ostavili ugostiteljskim objektima mnogo prostora za manevrisanje, naglašava Belušević. Prema njegovim rečima, postoji i aspekat konkurencije, te ako jedan hotel podigne cenu, a potražnja postoji, podići će i drugi.

Najveći skok cena će verovatno da se oseti na čarter destinacijama, ne zbog same cene hotela, već zbog kretanja cene goriva na svetskom tržištu koja diktira cenu zakupa aviona. Ipak, nije lako predvideti kako će se visina cena kretati u narednom periodu. Poskupljenja su po pravilu veća u objektima sa "složenom uslugom", pogotovo kada je uključena hrana. Trenutno je nemoguće predvideti koliko će da poskupi brašno ili druge namirnice koje restorani hotela koriste, a čija bi cena mogla da skoči na svetskom tržištu ‒ objasnio je Belušević.

Oceni vest:
1
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan