SKUPŠTINA GRADA: Kej u Sremskoj Kamenici nosiće ime humanog Velje Ribara

SKUPŠTINA GRADA: Kej u Sremskoj Kamenici nosiće ime humanog Velje Ribara

U Skupštini grada Novog Sada zasedala Komisija za nazive delova naseljenih mesta i javnih službi.

Na današnjoj sednici Komisije za nazive delova naseljenih mesta i javnih službi, prihvaćeni su predlozi da se novim ulicama u Futogu između ulica Guslarske i Rumenačke i paralelno sa ulicom Tadije Sondermajera daju nazivi po Jovanu Tucakovu i Anastasu Bocariću. 

Jovan Tucakov bio je naš istaknuti farmaceut, osnivač i utemeljivač farmakognozijske nauke u Srbiji, vrhunski stručnjak za lekovito bilje, član Upravnog odbora Matice srpske, akademik, sa 30 objavljenih knjiga, od kojih je najznačajnije delo "Lečenje biljem". 

Anastas Bocarić, srpski slikar, prvi je predstavnik građanskog slikarstva u Crnoj Gori, Hercegovini i Bosni. Slikao je ikone, u Novom Sadu je živeo i radio do 1912, gde je predavao u Učiteljskoj školi, a u sopstvenom slikarskom ateljeu otvorio je školu vajarstva i slikarstva. U mladosti je objavljivao i poeziju u "Nevenu" i "Carigradskom glasniku".

Članice i članovi Komisije prihvatili su i predloge da se nova ulica u Novom Sadu između Privrednikove ulice i Puta Novosadskog partizanskog odreda, nazove po dr Nikoli Krstiću, srpskom istoričaru, pravniku i političaru, koji je svoju imovinu ostavio Kraljevskoj srpskoj akademiji nauka, brojnim prosvetnim ustanovama i dobrotvornim društvima, a da se ulica nova 9 u Petrovaradinu nazove po Milivoju Nikolajeviću, poznatom slikaru portreta, aktova, mrtve prirode. Njegovo bogato stvaralaštvo predstvaljeno je na preko pedeset samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu, na preko 400 grupnih izložbi u inostranstvu i oko 150 grupnih izložbi u zemlji, nagrađivano najvišim jugoslovenskim nagradama u oblasti likovnih umetnosti.

Komisija je prihvatila inicijativu Saveta mesne zajednice "Sremska Kamenica" da se kej u Sremskoj Kamenici nazove po Velimiru Teodoroviću, humanisti koji je spasao devetoro ljudi na mostu Slobode u NATO bombardovanju Novog Sada, a koji je preminuo 2015. godine. Građani su svojim potpisima inicirali da kej u Sremskoj Kamenici dobije naziv Kej Velje Ribara.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan