SKUPŠTINA GRADA: Momčilu Tapavici spomen-obeležje u Novom Sadu

SKUPŠTINA GRADA: Momčilu Tapavici spomen-obeležje u Novom Sadu

Članovi Saveta za kulturu Skupštine Grada na današnjoj sednici su većinom glasova prihvatili inicijativu Matice srpske da se Momčilu Tapavici, arhitekti, sportisti i olimpijcu, podigne spomen-obeležje. Kako se navodi u inicijativi Matice srpske, Momčilo Tapavica, nekadašnji stipendista Matice, svojim delom i uspesima zadužio je ne samo Maticu srpsku nego i Grad Novi Sad.

Podršku inicijativi dao je i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, a pomoćnik gradonačelnika Aleksandar Petrović istakao je da je ova inicijativa pokretana i ranije, ali da je sada zvanično upućena. Kako je objasnio jedan od inicijatora je i prof. dr Zoran Milošević, pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost.

Momčilo Tapavica diplomirao je na studijama arhitekture i građevinarstva na Visokoj tehničkoj školi u Budimpešti. Prema njegovim projektima izgrađena je 1912. godine današnja zgrada Matice, tadašnje Sirotište, zadužbina Marije Trandafil, jedno od najlepših i najreprezentativnijih zdanja u Novom Sadu. Tapavica je bio prvi Srbin učesnik prvih Olimpijskih igara i osvajač bronzane medalje na tom takmičenju.

U inicijativi je predloženo da se spomen-obeležje postavi kod Fakulteta za sport i fizičku kulturu, a Savet će dodatno zatražiti mišljenje nadležnih službi o lokaciji postavljanja spomen-obeležja.

Takođe, na današnjoj sednici većinom glasova stavljen je van snage Zaključak Saveta za kulturu od 14. oktobra prošle godine, kojim je utvrđen Predlog odluke o postavljanju spomen-obeležja u Novom Sadu, nevinim žrtvama stradalim 1944. i 1945. godine.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

JGSP "Novi Sad" servisne informacije novi sad sahrane novi sad bez struje bez vode isključenje vode elektrovojvodina gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević horoskop isključenja struje obeležavanje novosadske racije Elektrodistribucija Novi Sad astrologija bebe korona virus dnevni horoskop uhapšen diler raspored sahrana i ispraćaja raspored sahrana novi sad Isključenje struje novorođenčad zodijak novosadsko porodilište vlada srbije betanija JKP Vodovod i kanalizacija izmena trase autobusa zdravlje klinika za ginekologiju i akušerstvo jkp lisje