SKUPŠTINA GRADA: Novi Sad na putu strateškog planiranja javnog zdravlja  (FOTO)

SKUPŠTINA GRADA: Novi Sad na putu strateškog planiranja javnog zdravlja (FOTO)

Radionica iz ciklusa koji organizuju Ministarstvo zdravlja, Stalna konferencija gradova i opština i Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", u cilju podrške gradovima i opštinama prilikom izrade planova javnog zdravlja jedinica lokalne samouprave, održana je u Skupštini Grada Novog Sada. 

Odredbama Zakona o javnom zdravlju i Zakona o budžetskom sistemu, jedinice lokalne samouprave su u obavezi da sačine Plan javnog zdravlja, koji usvaja Skupština na predlog lokalnog saveta za zdravlje. 

U tu svrhu pripremljen je i Priručnik za strateško planiranje javnog zdravlja na lokalnom nivou – Mapa puta i plakati sa ilustrovanim oblastima javnog zdravlja koji su uručeni predstavnicima 13 lokalnih samouprava koje su učestvovale na ovoj radionici.

U ime Grada Novog Sada prisutnima se obratila v.d. načelnica Uprave za zdravstvo dr Mila Uverić Radović

- Grad Novi Sad formalno ne poseduje ovaj dokument, ali je na putu strateškog planiranja javnog zdravlja prešao velike korake. Više od 20 godina Grad izrađuje dokument Zdravstveno stanje stanovništva, a u sklopu članstva u 6. fazi Evropske mreže "Zdravih gradova" ima ustanovljene "Zdravstveni profil Grada" – svojevrsnu širu „sliku zdravlja“ stanovništva i "Okvir gradskog plana za zdravlje". Pored toga, Grad Novi Sad, kao i nekolicina gradova u Srbiji, ima brojne razvojne dokumente (strategije, programe), koji imaju intersektorski karakter i usvojeni su u Skupštini Grada. Ovo će biti prilika da se oni sagledaju i iz ugla njihovog doprinosa unapređenju odrednica zdravlja – rekla je dr Mila Uverić Radović i dodala da se smisao sprovođenja društvene brige za javno zdravlje nalazi u sloganu "Zdravlje u svim lokalnim politikama", a da je Novi Sad spreman, kako je rekla, da deli svoja iskustva. 



Šefica odeljenja za društvene delatnosti SKGO Jasmina Tanasić istakla je da je današnja radionica u Novom Sadu početak procesa izrade planova javnog zdravlja gradova i opština u Srbiji. 

- Ovaj dokument je značajan jer se njime trasira način trošenja novca, energije i ljudskih resursa vezanih za organizovane aktivnosti lokalnih zajednica na zaštiti javnog zdravlja kako bi građani mogli da imaju zdraviju i bezbedniju životnu i radnu okolinu, i naravno bolji kvalitet života. Konkretno, nije reč o zdravstvenoj zaštiti, reč je o mnogo širem pojmu, o svim oblastima javnog zdravlja u koje ulazi i zaštita životne sredine, postupanje zdravstvenog sistema u oblastima vanrednih i kriznih situacija, kao i prevencija i promocija zdravlja – istakla je Jasmina Tanasić.

Prema rečima redovnog profesora Medicinskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu prof. dr Eržebet Ač Nikolić javno zdravlje je mnogo širi koncept od zdravstvene zaštite.

- Briga o zdravlju je briga svakog od nas pojedinačno, kao privatnih lica ali i kao profesionalaca bez obzira na to u kom segmentu društva mi radimo. To je nešto što radimo kako bismo unapredili zdravlje stanovništva, svoje lično zdravlje i zdravlje okoline. Način i uslovi života najviše utiču na zdravlje, pa treba raditi na njihovom poboljšanju i to kroz koordinisane aktivnosti svih sektora – naglasila je prof. dr Eržebet Ač Nikolić i dodala da je cilj kojem se teži izrada Strateškog plana javnog zdravlja koji će sadržati operativne planove svake opštine.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan