SKUPŠTINA GRADA: Novi Sad na putu strateškog planiranja javnog zdravlja  (FOTO)

SKUPŠTINA GRADA: Novi Sad na putu strateškog planiranja javnog zdravlja (FOTO)

Radionica iz ciklusa koji organizuju Ministarstvo zdravlja, Stalna konferencija gradova i opština i Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", u cilju podrške gradovima i opštinama prilikom izrade planova javnog zdravlja jedinica lokalne samouprave, održana je u Skupštini Grada Novog Sada. 

Odredbama Zakona o javnom zdravlju i Zakona o budžetskom sistemu, jedinice lokalne samouprave su u obavezi da sačine Plan javnog zdravlja, koji usvaja Skupština na predlog lokalnog saveta za zdravlje. 

U tu svrhu pripremljen je i Priručnik za strateško planiranje javnog zdravlja na lokalnom nivou – Mapa puta i plakati sa ilustrovanim oblastima javnog zdravlja koji su uručeni predstavnicima 13 lokalnih samouprava koje su učestvovale na ovoj radionici.

U ime Grada Novog Sada prisutnima se obratila v.d. načelnica Uprave za zdravstvo dr Mila Uverić Radović

- Grad Novi Sad formalno ne poseduje ovaj dokument, ali je na putu strateškog planiranja javnog zdravlja prešao velike korake. Više od 20 godina Grad izrađuje dokument Zdravstveno stanje stanovništva, a u sklopu članstva u 6. fazi Evropske mreže "Zdravih gradova" ima ustanovljene "Zdravstveni profil Grada" – svojevrsnu širu „sliku zdravlja“ stanovništva i "Okvir gradskog plana za zdravlje". Pored toga, Grad Novi Sad, kao i nekolicina gradova u Srbiji, ima brojne razvojne dokumente (strategije, programe), koji imaju intersektorski karakter i usvojeni su u Skupštini Grada. Ovo će biti prilika da se oni sagledaju i iz ugla njihovog doprinosa unapređenju odrednica zdravlja – rekla je dr Mila Uverić Radović i dodala da se smisao sprovođenja društvene brige za javno zdravlje nalazi u sloganu "Zdravlje u svim lokalnim politikama", a da je Novi Sad spreman, kako je rekla, da deli svoja iskustva. Šefica odeljenja za društvene delatnosti SKGO Jasmina Tanasić istakla je da je današnja radionica u Novom Sadu početak procesa izrade planova javnog zdravlja gradova i opština u Srbiji. 

- Ovaj dokument je značajan jer se njime trasira način trošenja novca, energije i ljudskih resursa vezanih za organizovane aktivnosti lokalnih zajednica na zaštiti javnog zdravlja kako bi građani mogli da imaju zdraviju i bezbedniju životnu i radnu okolinu, i naravno bolji kvalitet života. Konkretno, nije reč o zdravstvenoj zaštiti, reč je o mnogo širem pojmu, o svim oblastima javnog zdravlja u koje ulazi i zaštita životne sredine, postupanje zdravstvenog sistema u oblastima vanrednih i kriznih situacija, kao i prevencija i promocija zdravlja – istakla je Jasmina Tanasić.

Prema rečima redovnog profesora Medicinskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu prof. dr Eržebet Ač Nikolić javno zdravlje je mnogo širi koncept od zdravstvene zaštite.

- Briga o zdravlju je briga svakog od nas pojedinačno, kao privatnih lica ali i kao profesionalaca bez obzira na to u kom segmentu društva mi radimo. To je nešto što radimo kako bismo unapredili zdravlje stanovništva, svoje lično zdravlje i zdravlje okoline. Način i uslovi života najviše utiču na zdravlje, pa treba raditi na njihovom poboljšanju i to kroz koordinisane aktivnosti svih sektora – naglasila je prof. dr Eržebet Ač Nikolić i dodala da je cilj kojem se teži izrada Strateškog plana javnog zdravlja koji će sadržati operativne planove svake opštine.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

raspored sahrana i ispraćaja RHMZ 27. novosadski maraton bez struje isključenja struje Spens jkp lisje Aleksandar Vučić sahrane novi sad vremenska prognoza novi sad bebe klinika za ginekologiju i akušerstvo Isključenje struje novosađani JKP Vodovod i kanalizacija izmena režima saobraćaja servisne informacije novi sad bez vode Elektrodistribucija Novi Sad novosadska policija elektrovojvodina servisne informacije KCV isključenje vode mup novi sad betanija jkp novosadska toplana novorođenčad novosadsko porodilište raspored sahrana novi sad