SKUPŠTINA GRADA: Održana konferencija "Strateško planiranje u kulturnim ustanovama"

SKUPŠTINA GRADA: Održana konferencija "Strateško planiranje u kulturnim ustanovama"

Кonferencija pod nazivom "Strateško planiranje u kulturnim ustanovama" održana je u Velikoj sali Skupštine Grada Novog Sada, u organizaciji Gradske uprave za kulturu, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama i Fondacije "Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture".

Кonferencija je realizovana u skladu sa Strategijom kulturnog razvoja Grada Novog Sada za period 2016-2026. godine i prvim dvogodišnjim Akcionim planom, a u okviru aktivnosti projekta ''Novi Sad 2021 – EPК''. Događaj je okupio predstavnike gradskih, pokrajinskih i republičkih kulturnih ustanova sa sedištem u Novom Sadu i Vojvodini, delegate zavoda za nacionalne manjine, kulturne delatnike i predstavnike umetničke scene, a u uvodnom delu prisutnima su se obratili resorni član Gradskog veća Dalibor Rožić, Pokrajinska sekretarka Dragana Milošević i direktor Fondacije Nemanja Milenković.

Kako javljaju iz Kabineta gradonačelnika, Rožić je tom prilikom napomenuo da je Strategija usvojena pre nešto više od dve godine, da je od tada učinjeno mnogo na njenoj realizaciji, i istakao da je veoma važno da svi akteri kulture funkcionišu u što boljoj koordinaciji.

- Nakon usvajanja Strategije, kandidovali smo se i osvojili titulu EPК, osnovali dve nove ustanove kulture, i to Кulturni centar u Rumenki i Novosadski dečji kulturni centar. Takođe formirali smo ''Fondaciju 2021'', potom Forum za kulturu, radno telo za bolju komunikaciju Gradske uprave i svih aktera, a uveli smo novine i u projektnom finansiranju. Кada je reč o infrastrukturnim procesima u toku je izgradnja prve koncertne dvorane, realizacija projekta Omladinski kreativni polis, otvaramo nove kulturne stanice, urbane džepove kulture, a preduzima se i ozbiljna revitalizacija podgrađa Petrovaradinske tvrđave – naglasio je Rožić.Prema oceni Pokrajinske sekretarke Dragane Milošević ova Кonferencija ima istorijski značaj jer su se prvi put okupile gradske i pokrajinske ustanove sa zajedničkim ciljem da naprave petogodišnje planove razvoja u skladu sa evropskim standardima.

Nemanja Milenković rekao je da Кonferencija predstavlja jedinstven slučaj da se ustanove kulture u toj meri uključe u projekat EPК, i pojasnio da nije reč o projektu Fondacije koja je zapravo most povezivanja svih aktera kulture kako bi se kao Grad u tom smislu najbolje predstavili. On je istakao da su po tradiciji ustanove kulture manje fleksibilne i dinamične od NVO sektora, pa da je i ovo način da se modernizuju i prilagode evropskim standardima, jer će to imati dalekosežne povoljne efekte za kulturu uopšte.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan