Skupština Grada otpisala potraživanja u iznosu od 4,5 miliona dinara

Skupština Grada otpisala potraživanja u iznosu od 4,5 miliona dinara

Na predlog Vlade, Skupština Novog Sada "Industriji obuće Beograd" otpisala poreska dugovanja. Neplaćeni porez na zarade zaposlenih dostigao 2,8 miliona dinara.

Kako pišu "Novosti", da bi postupak privatizovanja AD "Industrija obuće Beograd" bio obavljen u planiranom roku, Grad Novi Sad je kao jedan od poverilaca tog preduzeća otpisao svoja potraživanja u ukupnom iznosu od oko 4,5 miliona dinara. Odluku o otpisu dugovanja donela je Skupština grada na osnovu zaključka Vlade Srbije kojim je naloženo državnim poveriocima da otpišu dugovanja tom preduzeću.

- Na ovaj način se praktično ispravljaju propusti i otvaraju mogućnosti da se u tom preduzeću sačuvaju radna mesta. To je jedina šansa za radnike – objasnio je Milorad Radojević, član Gradskog veća zadužen za privredu.

On smatra da je otpis dugovanja nužna mera i da je u suštini reč o "ispravljanju propuštenog" u ranijim privatizacijama u kojima su uništena mnoga preduzeća poput ovog, koje je početkom devedesetih godina imalo više od 3.000 radnika.

Biće otpisano 2,8 miliona dinara, koliko je "Industrija obuće Beograd" dugovala po osnovu poreza na zarade, i oko 1,7 miliona dinara ukupnih lokalnih prihoda, a kako je naglašeno u ukupnom dugu uračunate su i kamate.

U skupštinskoj raspravi čuli su se oprečni stavovi u vezi sa predloženom odlukom, a odbornici opozicije posebno su isticali neophodnost utvrđivanja odgovornosti u svim postupcima "loših privatizacija" firmi.

- Nije utvrđena odgovornost rukovodilaca koji su neodgovornim radom napravili ta ogromna dugovanja i doveli preduzeća do propasti. Ne samo da nije bilo procesuiranja odgovornih, nego sada otpisujemo takve dugove – kaže odbornik Aleksandar Bujić iz DJB.

- Ako se u postupku privatizacije kupac obavezao da će preuzeti određen broj zaposlenih i obaveze firme koja se privatizuje, zašto nije preuzeo i dugovanja – pita odbornik Vanja Božić iz SRS.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan