Skupština Konferencije evropskih crkava počela u Novom Sadu

Skupština Konferencije evropskih crkava počela u Novom Sadu

U Novom Sadu je počela Generalna skupština Konferencije evropskih crkava. Konferencija je osnovana 1959. godine i okuplja 116 pravoslavnih, protestantskih, anglikanskih i starokatoličkih crkava iz svih zemalja Evrope, a predstavlja deo Svetskog saveta crkava.

Interesantan je podatak da se Srpska pravoslavna crkva među poslednjima učlanila u Svetski savet - 1965. godine. a 1997. je doneta je odluka o istupanju. Međutim, ta odluka nikada nije sprovedena.

Među temama skupštine će kako "N1" prenosi biti i budućnost EU i uloga crkava u njoj, ali i pitanje migracija.

- Užasni egzodus ljudskih bića, žene, dece i muškaraca - kako mi kao Evropa reagujemo na to? Ne želimo da uperimo prst ni u koga, ne postoje laka rešenja, ali zemlje južne i jugoistočne Evrope se susreću sa velikim izazovom. I zato postavljamo pitanje - šta rade vlade zemalja zapadne i severne Evrope da pomognu zemljama kao što je Srbija - upitao je na skupštini Kristofer Hil, predsednik Konferencije evropskih crkava.

Biskup Kristofer Hil kazao je da tim skupom Konferencija pokazuje "značaj međuverskog okupljanja evropskih crkava i verskih zajednica" koje kako je rekao, afirmišu verske različitosti, pozitivne društvene vrednosti i toleranciju.

- Jedan od zadataka crkava u evropskom dijalogu je potreba da se čuje više od jedne verzije priče - kazao je otac Heiki Hutunen, član Finske pravoslavne crkve. I dodao:

- To je ono što je ekumenizam predstavlja, da čujemo priče jedni od drugih. U evropskoj politici i evropskom dijalogu često je strana koju Zapad zastupa dominatna, a priče nas iz istočne i južne Evrope se skoro pa ignorišu.

Opširnije o ovoj temi pročitajte ovde.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan