Skupština Konferencije evropskih crkava počela u Novom Sadu

Skupština Konferencije evropskih crkava počela u Novom Sadu

U Novom Sadu je počela Generalna skupština Konferencije evropskih crkava. Konferencija je osnovana 1959. godine i okuplja 116 pravoslavnih, protestantskih, anglikanskih i starokatoličkih crkava iz svih zemalja Evrope, a predstavlja deo Svetskog saveta crkava.

Interesantan je podatak da se Srpska pravoslavna crkva među poslednjima učlanila u Svetski savet - 1965. godine. a 1997. je doneta je odluka o istupanju. Međutim, ta odluka nikada nije sprovedena.

Među temama skupštine će kako "N1" prenosi biti i budućnost EU i uloga crkava u njoj, ali i pitanje migracija.

- Užasni egzodus ljudskih bića, žene, dece i muškaraca - kako mi kao Evropa reagujemo na to? Ne želimo da uperimo prst ni u koga, ne postoje laka rešenja, ali zemlje južne i jugoistočne Evrope se susreću sa velikim izazovom. I zato postavljamo pitanje - šta rade vlade zemalja zapadne i severne Evrope da pomognu zemljama kao što je Srbija - upitao je na skupštini Kristofer Hil, predsednik Konferencije evropskih crkava.

Biskup Kristofer Hil kazao je da tim skupom Konferencija pokazuje "značaj međuverskog okupljanja evropskih crkava i verskih zajednica" koje kako je rekao, afirmišu verske različitosti, pozitivne društvene vrednosti i toleranciju.

- Jedan od zadataka crkava u evropskom dijalogu je potreba da se čuje više od jedne verzije priče - kazao je otac Heiki Hutunen, član Finske pravoslavne crkve. I dodao:

- To je ono što je ekumenizam predstavlja, da čujemo priče jedni od drugih. U evropskoj politici i evropskom dijalogu često je strana koju Zapad zastupa dominatna, a priče nas iz istočne i južne Evrope se skoro pa ignorišu.

Opširnije o ovoj temi pročitajte ovde.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

Elektrodistribucija Novi Sad gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević raspored sahrana i ispraćaja štrajk poštara elektrovojvodina jkp lisje pošte srbije sahrane novi sad betanija zodijak isključenja struje novosadsko porodilište novorođenčad horoskopski znaci raspored sahrana novi sad bez struje dnevni horoskop gradonačelnik Miloš Vučević vremenska prognoza skupština grada novog sada JKP Vodovod i kanalizacija bebe isključenje vode Ledena Šuma bez vode Dom zdravlja Novi Sad horoskop Isključenje struje klinika za ginekologiju i akušerstvo servisne informacije novi sad