Skupština Srbije izglasala medicinske zakone

Skupština Srbije izglasala medicinske zakone

Skupština Srbije usvojila je Zakon o biomedicinski potpomognutoj oplodnji, koji predviđa formiranje banke reproduktivnih ćelija, tkiva i embriona u Srbiji, a cilj zakona je povećanje broja i procenta uspešnosti obavljenih postupaka veštačke oplodnje.

Zakonom su definisani postupci dobijanja, obrade, ispitivanja i raspodele reproduktivnih ćelija, njihovog produženog čuvanja, pravilo njihovog uvoza i izvoza, mere nadzora i inspekcije u centrima koje se bave potpomugnutom oplodnjom, prenosi "N1".

Odredbe ovog pravnog akta odnose se na bračne ili vanbračne supružnike, žene bez partnera ili pojedince koji čuvaju svoje polne ćelije za buduću potpomognutu oplodnju.

Zakonom je proširen krug osoba koja mogu učestvovati u postupku, pored supružnika i vanbračnih partnera utvrđuje pravo na postupke poslovno sposobnoj ženi, odnosno muškarcu, koji su upotrebu svojih reproduktivnih ćelija odložili zbog postojanja mogućnosti smanjenja ili gubitka reproduktivne funkcije.

Zakon daje pravo na čuvanje reproduktivnih ćelija, odnosno tkiva, i maloletnim licima za koje postoji opasnost da će trajno ostati neplodni iz medicinskih razloga, prenosi "N1".

Zakon utvrđuje pravila rada i državnih i privatnih klinika, banaka darovanih reproduktivnih ćelija i embriona, uprave za biomedicinu i inspekcijske službe.

Osnovni cilj novog zakona je povećan broj obavljenih postupaka i povećan procenat uspešnosti obavljenih postupaka.

Novi zakon definiše koja zdravstvena ustanova može obavljati poslove banke, reproduktivnih ćelija i tkiva, i koji su to poslovi koje ona obavlja, a takođe je dozvolio mogućnost uvoza, odnosno izvoza pod kontrolisanim uslovima, prenosi "N1".

Kao i prethodni tako i novi zakon zabranjuje surogat materinstvo.

Ostatak vesti možete pročitati ovde.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

Vreme u Novom Sadu isključenje vode odbojka bez struje policija servisne informacije klinika za ginekologiju i akušerstvo betanija jkp novosadska toplana gradsko groblje sahrane JKP Vodovod i kanalizacija plato spensa novosađani javno komunalno preduzeće vodovod i kanalizacija bez vode isključenja struje servisne informacije novi sad Isključenje struje novorođenčad jkp lisje Republički hidrometeorološki zavod raspored sahrana novi sad bebe novosadsko porodilište RHMZ Elektrodistribucija Novi Sad vremenska prognoza novi sad Spens elektrovojvodina