SLOBODA U SVETU: Srbija nazadovala, svrstana u grupu delimično slobodnih zemalja

SLOBODA U SVETU: Srbija nazadovala, svrstana u grupu delimično slobodnih zemalja

Kao neslobodne označene su Rusija i Belorusija...

Prema novom izveštaju "Sloboda u svetu 2019" organizacije Fridom Haus, Srbija je pala iz grupe slobodnih zemalja u grupu delimično slobodnih zemalja na skali osnovnih sloboda.

U odnosu na prošlu godinu, Srbije se pogoršala za šest poena u uslovima političkih prava i građanskih sloboda, i ove godine ima 67 poena pa se svrstava u grupu zemalja koje su imale najveće gubitke u jednoj godini.

Status naše zemlje je pao sa slobodnog na delimično slobodan zbog pogoršanja u održavanju slobodnih izbora, nastavljenih pokušaja vlade i vlastima bliskih medija da podrivaju nezavisne novinare kroz pravno uznemiravanje i kampanje blaćenja i de fakto akumulaciji izvršnih ovlašćenja predsednika Aleksandra Vučića koje je u suprotnosti sa njegovom ustavnom ulogom, navodi se u izveštaju.

Kako prenosi portal bizlife.rs, u delu izveštaja o Balkanu navodi se da predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Crne Gore Milo Đukanović "nastavljaju da učvršćuju svoju državnu moć oko sebe i svojih klika, podrivajući osnovne standarde dobre vladavine i prevazilazeći njima dodeljene ustavne uloge".

Pored Srbije i Mađarska je prešla iz slobodne u delimično slobodnu zemlju zbog napada premijera Viktora Orbana i njegove stranke Fides na demokratske institucije.

U Evropi od 625 miliona ljudi, 83 odsto živi u slobodnim zemljama, četiri odsto u delimično slobodnim, a 13 odsto u neslobodnim.

Kao delomično slobodne su označene Srbija, BiH, Crna Gora, Albanija, Makedonija, Kosovo, Mađarska, Moldavija i Ukrajina, a kao neslobodne Rusija i Belorusija. Sve ostale države u Evropi imaju status slobodnih.

U godišnjem izveštaju organizacije Fridom Haus procenjuje se stanje sloboda u 195 zemalja i 14 teritorija, a zemlje se ocenjuju na skali do 100 poena, i zatim svrstavaju u opšti status kao slobodne, delimično slobodne ili neslobodne.

Kompletan tekst može se pronaći na portalu bizlife.rs.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

isključenja struje raspored sahrana novi sad Novo naselje novi sad bez struje novosađani klinika za ginekologiju i akušerstvo jkp novosadska toplana promenada JKP Vodovod i kanalizacija novorođenčad bez vode protest elektrovojvodina gradsko groblje RHMZ bebe Elektrodistribucija Novi Sad Isključenje struje isključenje vode ishrana jkp lisje novosadsko porodilište betanija #1od5miliona sahrane servisne informacije novi sad vremenska prognoza vremenska prognoza novi sad namirnice