SLOBODA U SVETU: Srbija nazadovala, svrstana u grupu delimično slobodnih zemalja

SLOBODA U SVETU: Srbija nazadovala, svrstana u grupu delimično slobodnih zemalja

Kao neslobodne označene su Rusija i Belorusija...

Prema novom izveštaju "Sloboda u svetu 2019" organizacije Fridom Haus, Srbija je pala iz grupe slobodnih zemalja u grupu delimično slobodnih zemalja na skali osnovnih sloboda.

U odnosu na prošlu godinu, Srbije se pogoršala za šest poena u uslovima političkih prava i građanskih sloboda, i ove godine ima 67 poena pa se svrstava u grupu zemalja koje su imale najveće gubitke u jednoj godini.

Status naše zemlje je pao sa slobodnog na delimično slobodan zbog pogoršanja u održavanju slobodnih izbora, nastavljenih pokušaja vlade i vlastima bliskih medija da podrivaju nezavisne novinare kroz pravno uznemiravanje i kampanje blaćenja i de fakto akumulaciji izvršnih ovlašćenja predsednika Aleksandra Vučića koje je u suprotnosti sa njegovom ustavnom ulogom, navodi se u izveštaju.

Kako prenosi portal bizlife.rs, u delu izveštaja o Balkanu navodi se da predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Crne Gore Milo Đukanović "nastavljaju da učvršćuju svoju državnu moć oko sebe i svojih klika, podrivajući osnovne standarde dobre vladavine i prevazilazeći njima dodeljene ustavne uloge".

Pored Srbije i Mađarska je prešla iz slobodne u delimično slobodnu zemlju zbog napada premijera Viktora Orbana i njegove stranke Fides na demokratske institucije.

U Evropi od 625 miliona ljudi, 83 odsto živi u slobodnim zemljama, četiri odsto u delimično slobodnim, a 13 odsto u neslobodnim.

Kao delomično slobodne su označene Srbija, BiH, Crna Gora, Albanija, Makedonija, Kosovo, Mađarska, Moldavija i Ukrajina, a kao neslobodne Rusija i Belorusija. Sve ostale države u Evropi imaju status slobodnih.

U godišnjem izveštaju organizacije Fridom Haus procenjuje se stanje sloboda u 195 zemalja i 14 teritorija, a zemlje se ocenjuju na skali do 100 poena, i zatim svrstavaju u opšti status kao slobodne, delimično slobodne ili neslobodne.

Kompletan tekst može se pronaći na portalu bizlife.rs.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

elektrovojvodina JGSP "Novi Sad" Vreme u Novom Sadu vremenska prognoza isključenje vode novorođenčad dan zaljubljenih dan državnosti isključenja struje novosadsko porodilište Republički hidrometeorološki zavod servisne informacije novi sad smeće Sretenje Vreme u Srbiji epidemija gripa klinika za ginekologiju i akušerstvo struja betanija JKP Vodovod i kanalizacija jkp novosadska toplana Elektrodistribucija Novi Sad novosađani bebe Spens vremenska prognoza novi sad Srbija novi sad bez vode bez struje