SLOBODA U SVETU: Srbija nazadovala, svrstana u grupu delimično slobodnih zemalja

SLOBODA U SVETU: Srbija nazadovala, svrstana u grupu delimično slobodnih zemalja

Kao neslobodne označene su Rusija i Belorusija...

Prema novom izveštaju "Sloboda u svetu 2019" organizacije Fridom Haus, Srbija je pala iz grupe slobodnih zemalja u grupu delimično slobodnih zemalja na skali osnovnih sloboda.

U odnosu na prošlu godinu, Srbije se pogoršala za šest poena u uslovima političkih prava i građanskih sloboda, i ove godine ima 67 poena pa se svrstava u grupu zemalja koje su imale najveće gubitke u jednoj godini.

Status naše zemlje je pao sa slobodnog na delimično slobodan zbog pogoršanja u održavanju slobodnih izbora, nastavljenih pokušaja vlade i vlastima bliskih medija da podrivaju nezavisne novinare kroz pravno uznemiravanje i kampanje blaćenja i de fakto akumulaciji izvršnih ovlašćenja predsednika Aleksandra Vučića koje je u suprotnosti sa njegovom ustavnom ulogom, navodi se u izveštaju.

Kako prenosi portal bizlife.rs, u delu izveštaja o Balkanu navodi se da predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Crne Gore Milo Đukanović "nastavljaju da učvršćuju svoju državnu moć oko sebe i svojih klika, podrivajući osnovne standarde dobre vladavine i prevazilazeći njima dodeljene ustavne uloge".

Pored Srbije i Mađarska je prešla iz slobodne u delimično slobodnu zemlju zbog napada premijera Viktora Orbana i njegove stranke Fides na demokratske institucije.

U Evropi od 625 miliona ljudi, 83 odsto živi u slobodnim zemljama, četiri odsto u delimično slobodnim, a 13 odsto u neslobodnim.

Kao delomično slobodne su označene Srbija, BiH, Crna Gora, Albanija, Makedonija, Kosovo, Mađarska, Moldavija i Ukrajina, a kao neslobodne Rusija i Belorusija. Sve ostale države u Evropi imaju status slobodnih.

U godišnjem izveštaju organizacije Fridom Haus procenjuje se stanje sloboda u 195 zemalja i 14 teritorija, a zemlje se ocenjuju na skali do 100 poena, i zatim svrstavaju u opšti status kao slobodne, delimično slobodne ili neslobodne.

Kompletan tekst može se pronaći na portalu bizlife.rs.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

servisne informacije Elektrodistribucija Novi Sad Fruška gora elektrovojvodina OK Vojvodina havarija na vodovodu Isključenje struje almaško groblje betanija groblje lisje jkp lisje sahrane novi sad servisne informacije novi sad novorođenčad bebe gradsko groblje novosadsko porodilište epk 2021 bez struje isključenja struje smanjen pritisak vode Daško i Mlađa radosne vesti Spens raspored sahrana novi sad JKP Vodovod i kanalizacija bez vode odbojka sahrane