SLOBODAN VELEMIR, DOKAZAN U RADU SA NAJMLAĐIMA: Sport je mnogo više od rezultata

SLOBODAN VELEMIR, DOKAZAN U RADU SA NAJMLAĐIMA: Sport je mnogo više od rezultata

Rad sa najmlađima, predavanje, trening čine njegov životni poziv. U vremenu kada se mnogo toga meri kroz materijalne vrednosti on decu uči da sve što rade to čine ispravno i srcem, jer rezultati se ne ogledaju samo u pobedama i titulama, nego u svemu što će raditi u životu.

Četrdesetdvogodišnji Slobodan Velemir je profesor fizičkog vaspitanja i diplomirani trener odbojke. Tokom karijere radio je sa mnogim odbojkaškim klubovima i ostvario zavidne sportske rezultate. Od 2009. godine nalazi se na mestu koordinatora rada svih selekcija SK Volley iz Novog Sada. Zaposlen je kao nastavnik fizičkog vaspitanja u Osnovnoj školi “Dositej Obradović” na Detelinari. Oženjen je i otac je troje dece.

- Odbojkom me je kao srednjoškolca zarazio profesor Barjamović koji je forsirao taj sport. Često sam u sali Ekonomske škole, dok su se drugi provodili u diskotekama, sa drugarima igrao do kasno u noć. Tako mi je ta igra ušla u krv i zavoleo sam je  – priseća se Velemir i nastavlja: – Bili smo podstaknuti još više kada je OK Vojvodina postala neprikosnoveni gigant. Atmosfera je bila takva da je ceo Novi Sad živeo za odbojku i bili smo jedno sa našim sportistima. Moji drugari, Vasa Mijić, Andrija Gerić, Slobodan Boškan, Veljko Petković, Dejan Miladinović, Bane Đurić i pokojni Dule Tojagić postigli su veliki uspeh i uticali na to da odbojka za mene postane životno opredeljenje – kaže Slobodan.


Sagovornik portala mojnovisad.com nastavio je obrazovanje na Fakultetu fizičke kulture u glavnom gradu Vojvodine. Profesor Željko Krneta ga je 1998. godine, još kao studenta, uveo u trenerski posao. Počeo je sa ŽOK Novi Sad sa kojim su došli prvi uspesi. Tokom vremena promenio je nekoliko klubova, a u ženskoj seniorskoj odbojci najveće rezultate postigao je sa ŽOK Futog, koji je predvodio šest godina. Paralelno sa trenerskom karijerom, gradio je i onu drugu, pedagošku.

- Bio mi je cilj da predajem fizičko u školi i da budem odbojkaški trener. Tako sam pre četrnaest godina počeo da predajem u Srednjoj mašinskoj školi. Imao sam sreće, jer sam naišao na profesora Dragana Muškinju koji mi je bio uzor, ne samo za struku, već i zbog načina na koji je prilazio deci. Bio je neposredan sa učenicima i uvek je našao načina da ih motiviše, da sa radošću dolaze na vežbe. Od njega sam naučio da sa đacima treba biti pre svega čovek, da je ponekad važno spustiti se na njihov nivo, ali i autoritetom, znanjem i svojom ličnošću pridobiti njihovu pažnju i poverenje. Taj početak mi je kasnije puno pomogao u radu sa najmlađima – priča Slobodan.


Tri godine kasnije Velemir je prešao u Osnovnu školu "Dositej Obradović“ koju je i sam  pohađao kao mali. Počeo je da predaje uz starijeg kolegu Ivana Vargu, koji mu je u detinjstvu bio nastavnik fizičkog. Tokom vremena stasao je u kvalitetnog i cenjenog trenera i nastavnika kojeg su deca i roditelji poštovali zbog posvećenosti pozivu. Vrhunac svoje odbojkaške priče dostigao je 2009. kada su mu proslavljeni odbojkaši Vasa Mijić i Andrija Gerić, po osnivanju  SK Volley, ponudili da bude kordinator rada svih selekcija kluba.

- Sa ponosom mogu da kažem da sam tu dokazao sebe i svoj rad, jer kada te pozovu dva olimpijska šampiona od toliko trenera u gradu, to ipak nešto znači. Oni su u odbojci prošli sve i postigli su vrhunac olimpijskim zlatom. Znaju da je rezultat prolazan i da je najvažniji zadatak formirati zdravo dete i čoveka i da je u tom procesu bitno da se svako drži svoje struke. Najveći uspeh je da smo tu decu, od trenutka kada su ušli u salu i nisu znali da uhvate loptu, naučili da igraju odbojku. Rezultat nije važan, jer ako se samo to gleda, onda niko ne treba da se bavi sportom. Decu učite svemu. Od toga kako se oblači dres, kako se treba ponašati u sali, kakav treba da bude odnos između druga i drugarice, ali i u celoj ekipi i da njihova međusobna podrška bude bezrezervna. Pratimo njihova postignuća u školi, kao i njihovo ponašanje i reagujemo ako vidimo da ne ide u pravcu u kojem bi trebalo, i zbog toga imamo dobru saradnju sa roditeljima – objašnjava Velemir.


Klub SK Volley funkcioniše desetak godina i bazu je stvorio u Osnovnoj školi "Dositej Obradović“ na Detelinari, što je Slobodanu, koji za sebe kaže da je Detelinarac po rođenju i ubeđenju, posebno drago.

- Naravno, svaki sport očekuje takmičarski rezultat i mi kao klub od toga ne bežimo. Kao struka dajemo sve od sebe da deca svoje potencijale oplemene kroz rezultate. Prilika se ukazala našim dečacima pionirima u poslednje tri godine. Trenutno su aktuelni bronzani u Srbiji i prvaci Vojvodine. Obezbedili su plasman na završni turnir državnog prvenstva i ove godine. Što se tiče devojaka, takmičarski su raspoređene u ligama Odbojkaškog saveza Novog Sada i imale su zapažene rezultate – kaže Slobodan Velemir.


Prisustvo dece na treninzima svakog meseca je iznad 90 odsto što dokazuje da mladima atmosfera prija. Takođe, klub organizuje i "Trofej SK Volley“ u strit voleju, koji početkom svakog juna okupi skoro hiljadu učesnika.

- Deca su jedini iskreni faktor, njihove reakcije govore o tome kako radite i njih niko ne može da prevari. Sve to ne bi bilo moguće bez mojih saradnika, profesora i trenera Mitra Banjca, Dragana Stojića, Dragana Grujičića i trenera asistenta Tamare Đurkić, koji su važna karika u lancu. Nakon pionirske karijere najbolji dečaci odlaze u OK Vojvodina sa kojom imamo tehničku saradnju i radimo na visokom nivou – kaže Velemir.

O kvalitetu rada govori i činjenica da su iz kluba ponikli i kadetski reprezentativci Uroš Malešević i Uroš Mišković, dok su libero Strahinja Vulović i srednji bloker Veljko Ćulibrk na širem spisku pionirske reprezentacije.


- Malo dece je odbojkaški zaraženo da prati rezultate u ovom sportu. Većina njih u svojoj sredini pronalazi razloge da dođu i treniraju. Treneri su ti koji ih privole da ostanu. Najmlađe u početku vezuje motiv za druženje, tek kasnije upoznaju čari odobojke i onda ona postaje deo njihove svakodnevnice – smatra Slobodan Velemir.

Biografija: Kao odbojkaški trener Slobodan Velemir počeo je karijeru u ŽOK Novi Sad, sa čijom je kadetskom selekcijom osvojio drugo mesto na Prvenstvu Vojvodine. Nakon toga prešao je u ŽOK As iz Novog Sada i osvojio drugo mesto u Drugoj vojvođanskoj ligi. U sezoni 2003/2004. postao je prvi trener ŽOK Partizan iz Sremskih Karlovaca, sa čijom je juniorskom selekcijom postao vicešampion na Prvenstvu Vojvodine. Jedan period svog trenerskog poziva proveo je u ŽOK Vojvodina, a zatim i u OK Vojvodina, gde je radio sa najmlađim odbojkašima kluba. U sezoni 2005/2006. preuzeo je ekipu ŽOK Futog, sa kojom je u sezoni 2006/2007. osvojio prvo mesto u Prvoj vojvođanskoj ligi. Naredne, 2007/2008. postao je prvak Druge lige - Sever i bio učesnik kvalifikacija za popunu Prve lige Srbije. Osvajač je Kupa Srbije na teritoriji Vojvodine u sezoni 2007/2008. Na 44. Trofeju Beograda 2009. godine, popularnom majskom turniru gradskih reprezentacija, predvodio je žensku odbojkašku selekciju grada Novog Sada, sa kojom je ušao u finale i osvojio srebrnu medalju. Od osnivanja SK Volley 2009. godine, radi na mestu koordinatora rada svih selekcija.

Oceni vest:
13
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • darko

  pre 1766 dana i 1 sat

  slobodane samo napred i da osvojis jednog dana prvenstvo u 1 ligi srbije

  Oceni komentar:
  0
  11
 • Kiza Lionac

  pre 1764 dana i 18 sati

  Samo napred Slobo, da jednog dana preuzmeš kormilo reprezentacije umesto Terzića ili Grbića

  Oceni komentar:
  1
  6
 • Prater

  pre 1759 dana i 17 sati

  Trener Velemir je najveci odbojkaski pregalac u Vojvodini, da imamo vise takvih entuzijasta i sport i drustvo bi nam bili na zapadnom nivou

  Oceni komentar:
  1
  3
 • Roditelj

  pre 1745 dana i 21 sat

  Slobodan je pre svega suprug i otac troje divne dece koju podize, vaspitava i izvodi na pravi put

  Oceni komentar:
  0
  3