Slovenac pobedio na Sedmom međunarodnom takmičenju u oponašanju rike jelena

Slovenac pobedio na Sedmom međunarodnom takmičenju u oponašanju rike jelena

Posetioci Sedmog međunarodnog sajma lova i ribolova "Lorist", koji se održava na Novosadskom sajmu, juče su prisustvovali neobičnom nadmetanju. Sa štanda JP "Vojvodinašume", začula se, tačno u podne, rika jelena. Međutim, ovo preduzeće koje gazduje šumama, nije "u goste" dovelo jelena. U oponašanju ljubavnog zova ovog šumskog cara ogledali su se, uz domaćine iz Srbije, takmičari iz Mađarske, Slovenije i Hrvatske.

Najbolji u ovom neobičnom "poslu" bio je Janez Podkrižnik iz Slovenije. On se okitio titulom šampiona na Sedmom međunarodnom takmičenju u oponašanju rike jelena "Zlatni rog".

Takmičari su se, kako objašnjavaju upućeni, nadmetali u disciplini "dva jelena na rikalištu za krdo košuta", a pošto je bilo izjednačeno, za drugo i treće mesto ogledali su se u disciplini "alfa mužjak na rikalištu koji drži svoj harem". Tako je drugo mesto poneo najmlađi takmičar - Urban Košir, takođe iz Slovenije.

Takmičari su, inače, lovci koji koriste rikalice za oponašanje rike jelena u samom činu lova, a na nadmetanjima pokazuju svoje umeće u prepoznavanju jačine i dubine glasa ove plemenite divljači. Rikalica je sredstvo za pomoć u lovu, ali i glavno "oružje" na takmičenju.

- Za oponašanje rike dozvoljeni su svi predmeti osim elektronskih - kaže Srđan Peurača, sudija na ovom takmičenju, inače iz "Vojvodinašuma". Takmičari najčešće koriste rogove, češke rikalice i razne druge predmete, kojim mogu da proizvedu zvuk rike jelena.

Oceni vest:
0
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

elektrovojvodina jkp novosadska toplana novosadska policija servisne informacije novi sad novosađani servisne informacije raspored sahrana novi sad novosadsko porodilište gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević horoskop horoskopski znaci isključenja struje izmena režima saobraćaja raspored sahrana i ispraćaja sahrane novi sad isključenje vode bebe JGSP "Novi Sad" novorođenčad bez struje Spens Isključenje struje JKP Vodovod i kanalizacija matičar novi sad betanija bez vode Petrovaradin jkp lisje klisa klinika za ginekologiju i akušerstvo