Slovenac pobedio na Sedmom međunarodnom takmičenju u oponašanju rike jelena

Slovenac pobedio na Sedmom međunarodnom takmičenju u oponašanju rike jelena

Posetioci Sedmog međunarodnog sajma lova i ribolova "Lorist", koji se održava na Novosadskom sajmu, juče su prisustvovali neobičnom nadmetanju. Sa štanda JP "Vojvodinašume", začula se, tačno u podne, rika jelena. Međutim, ovo preduzeće koje gazduje šumama, nije "u goste" dovelo jelena. U oponašanju ljubavnog zova ovog šumskog cara ogledali su se, uz domaćine iz Srbije, takmičari iz Mađarske, Slovenije i Hrvatske.

Najbolji u ovom neobičnom "poslu" bio je Janez Podkrižnik iz Slovenije. On se okitio titulom šampiona na Sedmom međunarodnom takmičenju u oponašanju rike jelena "Zlatni rog".

Takmičari su se, kako objašnjavaju upućeni, nadmetali u disciplini "dva jelena na rikalištu za krdo košuta", a pošto je bilo izjednačeno, za drugo i treće mesto ogledali su se u disciplini "alfa mužjak na rikalištu koji drži svoj harem". Tako je drugo mesto poneo najmlađi takmičar - Urban Košir, takođe iz Slovenije.

Takmičari su, inače, lovci koji koriste rikalice za oponašanje rike jelena u samom činu lova, a na nadmetanjima pokazuju svoje umeće u prepoznavanju jačine i dubine glasa ove plemenite divljači. Rikalica je sredstvo za pomoć u lovu, ali i glavno "oružje" na takmičenju.

- Za oponašanje rike dozvoljeni su svi predmeti osim elektronskih - kaže Srđan Peurača, sudija na ovom takmičenju, inače iz "Vojvodinašuma". Takmičari najčešće koriste rogove, češke rikalice i razne druge predmete, kojim mogu da proizvedu zvuk rike jelena.

Oceni vest:
0
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan