Slovenija ponovo priznaje PCR testove urađene u Srbiji

Slovenija ponovo priznaje PCR testove urađene u Srbiji

Slovenija od danas ponovo priznaje PCR testove na korona virus urađene u Srbiji.

Vlada Slovenije je odlučila da je preko graničnih prelaza i kontrolnih punktova moguće preći sa negativnim PCR testom i negativnim brzim testom na antigen.

Razlika između ta dva testa je u tome što se brzi test mora biti urađen u državama članicama EU ili u šengenskom području, a PCR test može biti urađen i u trećim zemljama ili u institucijama koje priznaje Slovenija.

Na spisku država iz kojih će biti priznavani PCR testovi, koji je objavljen na sajtu slovenačke Nacionalne laboratorije za zdravlje, okolinu i hranu, nalazi se i Srbija.

Međutim, brzi testovi na pet graničnih prelaza koje je Slovenija radila od Božića biće ukinuti, preneli su slovenački mediji.

Od subote više neće biti moguće sprovoditi ove brze testove na naših pet graničnih tačaka. Ako nemate negativan test, jedina opcija biće odlazak u karantin – rekao je ministar unutrašnjih poslova Aleš Hojs.

Što se tiče prekida karantina, prema njegovim rečima, nema promena, što znači da se karantin može prekinuti nakon pet dana negativnim testom.

Promena je u tome što će od sutra karantin na taj način moći da prekinu i oni koji imaju privremeni ili stalni boravak u Sloveniji, a ne više samo slovenački državljani.

Podsećamo, odlukom Vlade Slovenije, od 25. decembra u tu zemlju nije bilo moguće ući sa negativnim testom urađenim u institucijama u Srbiji ili drugoj državi van EU, odnosno šengenskog područja.

Oceni vest:
3
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan