Slovenija uvela karantin za sve koji dolaze iz Srbije, ne priznaje naše testove

Slovenija uvela karantin za sve koji dolaze iz Srbije, ne priznaje naše testove

Slovenija je ponovo uvela dvonedeljni karantin za putnike koji u tu zemlju dolaze iz Srbije, što je izazvalo iznenađenje u delu javnosti.

Pulmolog dr Srđan Lukić, koji živi i radi u Sloveniji, ocenjuje za Nova.rs da je pooštravanje mera prema svima koji u Sloveniju dolaze iz Srbije, što uključuje i slovenačke državljane, logična posledica pogoršanja epidemiološke situacije u Srbiji.

Nedopustivo je da je, nakon uspešnog obuzdavanja epidemije u njenom početku, dopušteno da situacija izmakne kontroli, ponajviše zbog predstojećih izbora, a krajnje je skandalozno da se na javnom servisu u Srbiji ta mera prikazuje kao mera prema državama koje su van EU i izbegava se pominjanje da je jedini razlog donošenja te mere pogoršanje COVID epidemije u Srbiji, koje za RTS očigledno ne postoji – kaže dr Lukić.

Lukić, koji je aktivan na Tviteru, objavio je prethodnih dana da je u Sloveniji registrovan skok novozaraženih koronavirusom, kao i da je to nateralo premijera da upozori građane Slovenije na mogući drugi talas epidemije.

Ova nova mera će, kako saznaje Nova.rs, prvenstveno da pogodi državljane Srbije koji žive i imaju prijavljen boravak u Sloveniji, jer su oni od ukidanja vanrednog stanja pa do sada mogli nesmetano da putuju na relaciji Slovenija – Srbija. Sada, međutim, moraju u karantin.

Kako se navodi u dopisu poslatom portalu Nova.rs iz Ambasade Slovenije u Beogradu, određivanje 14-dnevnog karantina je obavezno za sva lica (uključujući i slovenačke državljane) koja ulaze u Republiku Sloveniju i imaju stalni ili privremeni boravak u Srbiji.

Ulazak u Sloveniju, kako se navodi, ne odobrava se stranom državljaninu koji nema stalni boravak u Republici Sloveniji i pri prelasku granice kaže da je pozitivan na Kovid 19 ili pokazuje očigledne znake bolesti, kao  stranom državljaninu u tranzitu, za kog se predvidi da zbog uslova u susednim državama neće moći da napusti teritoriju  Slovenije.

Ulazak neće biti odobren ni stranom državljaninu, koji u Republici Sloveniji, nema stalni ili privremeni boravak i ne može da da adresu na kojoj će provesti karantin.

Slovenačka vlada obrazložila je da se u tim zemljama, među kojima je i Srbija,  beleži veći dnevni rast obolelih od koronavirusa i da su zato stavljene na “crvenu listu” epidemiološki nesigurnih država.

Svi koji u Sloveniju žele da uđu iz država s “crvene liste”, bilo da su slovenački državljani ili stranci moraće u obaveznu izolaciju ili treba da imaju negativan test ne stariji od tri dana i koji je obavezno urađen u nekoj od članica EU, prenela je agencija STA.

Prema podacima slovenačkih epidemiologa, od 34 nova slučaja u poslednjih desetak dana veći deo je “uvezen” iz inostranstva, dok je sekundarnih infekcija u Sloveniji bilo 14.

Oceni vest:
2
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
  • Ognjen

    pre 1374 dana i 10 sati

    Gori ste od SNS mašinerije

    Oceni komentar:
    0
    2