SLOVO ZAKONA: Kontrolori u autobusima ne mogu da legitimišu građane

SLOVO ZAKONA: Kontrolori u autobusima ne mogu da legitimišu građane

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti saopštio je danas, povodom izmene Odluke o javnom linijskom prevozu, da kontrolori u gradskom prevozu ne mogu podzakonskim aktom da dobiju ovlašćenja da legitimišu građane, i da je taj deo odluke neustavan i nezakonit.

Kako se navodi u saopštenju, Poverenik je gradonačelniku Grada Beograda i predsedniku Skupština Grada Beograda uputio pisma istovetne sadržine u kojem se osvrnuo na delove odluke koji predviđaju da kontrolori u gradskom prevozu, i bez prisustva policije, odnosno komunalne policije, mogu da vrše obradu podataka o ličnosti, odnosno da utvrđuju identitet građana.

Poverenik je ukazao i na deo koji propisuje da su građani dužni da kontrolorima daju te podatke.

S tim u vezi, poverenik je podsetio da Ustav Srbije, u članu 42, jemči zaštitu podataka o ličnosti.

Stavom 2. istog člana, određeno je da se prikupljanje, držanje, obrada i korišćenje podataka o ličnosti uređuje zakonom.

I odlukom Ustavnog suda Srbije, sa sednice od 30. maja 2012, potvrđeno je da podzakonski akti ne mogu biti valjan pravni osnov za obradu podataka o ličnosti.

Shodno navedenom, dodaje se u saopštenju, i Zakon o zaštiti podataka o ličnosti predviđa da je obrada podataka o ličnosti dozvoljena ako se zasniva na nekoj zakonskoj odredbi ili na pristanku osoba o čijim se podacima radi.

- Odluka Skupštine grada je, razume se, akt podzakonske snage, pa ne može predstavljati osnov ni za "pravo" kontrolora da utvrđuje identitet, odnosno obrađuje podatke o identitetu građana, ni za obavezu građana da im te podatke daju, poručio je poverenik.

Ne dovodeći u pitanje značaj uređenja naplate javnog prevoza, poverenik je skrenuo pažnju da se to može i mora činiti isključivo u granicama koje utvrđuju Ustav i zakoni, a da navedena odluka, u delu u kome se odnosi na obradu podataka o ličnosti, po njemu, očito izlazi iz tih okvira, pa je neustavna i nezakonita.

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan