SLOVO ZAKONA: Kontrolori u autobusima ne mogu da legitimišu građane

SLOVO ZAKONA: Kontrolori u autobusima ne mogu da legitimišu građane

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti saopštio je danas, povodom izmene Odluke o javnom linijskom prevozu, da kontrolori u gradskom prevozu ne mogu podzakonskim aktom da dobiju ovlašćenja da legitimišu građane, i da je taj deo odluke neustavan i nezakonit.

Kako se navodi u saopštenju, Poverenik je gradonačelniku Grada Beograda i predsedniku Skupština Grada Beograda uputio pisma istovetne sadržine u kojem se osvrnuo na delove odluke koji predviđaju da kontrolori u gradskom prevozu, i bez prisustva policije, odnosno komunalne policije, mogu da vrše obradu podataka o ličnosti, odnosno da utvrđuju identitet građana.

Poverenik je ukazao i na deo koji propisuje da su građani dužni da kontrolorima daju te podatke.

S tim u vezi, poverenik je podsetio da Ustav Srbije, u članu 42, jemči zaštitu podataka o ličnosti.

Stavom 2. istog člana, određeno je da se prikupljanje, držanje, obrada i korišćenje podataka o ličnosti uređuje zakonom.

I odlukom Ustavnog suda Srbije, sa sednice od 30. maja 2012, potvrđeno je da podzakonski akti ne mogu biti valjan pravni osnov za obradu podataka o ličnosti.

Shodno navedenom, dodaje se u saopštenju, i Zakon o zaštiti podataka o ličnosti predviđa da je obrada podataka o ličnosti dozvoljena ako se zasniva na nekoj zakonskoj odredbi ili na pristanku osoba o čijim se podacima radi.

- Odluka Skupštine grada je, razume se, akt podzakonske snage, pa ne može predstavljati osnov ni za "pravo" kontrolora da utvrđuje identitet, odnosno obrađuje podatke o identitetu građana, ni za obavezu građana da im te podatke daju, poručio je poverenik.

Ne dovodeći u pitanje značaj uređenja naplate javnog prevoza, poverenik je skrenuo pažnju da se to može i mora činiti isključivo u granicama koje utvrđuju Ustav i zakoni, a da navedena odluka, u delu u kome se odnosi na obradu podataka o ličnosti, po njemu, očito izlazi iz tih okvira, pa je neustavna i nezakonita.

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

elektrovojvodina vremenska prognoza novi sad isključenje vode 27. novosadski maraton novosadska policija raspored sahrana novi sad bez vode servisne informacije klinika za ginekologiju i akušerstvo jkp novosadska toplana betanija mup novi sad JKP Vodovod i kanalizacija izmena režima saobraćaja servisne informacije novi sad Elektrodistribucija Novi Sad bebe novosađani sahrane novi sad KCV novorođenčad raspored sahrana i ispraćaja jkp lisje Isključenje struje Spens RHMZ Aleksandar Vučić bez struje novosadsko porodilište isključenja struje