SLOVO ZAKONA: Šta izvršitelji nikad ne smeju da vam plene

SLOVO ZAKONA: Šta izvršitelji nikad ne smeju da vam plene

Otkrijte kako zakon o izvršenju i obezbeđenju štiti građane.

Hiljade radnika u Srbiji obratile su se u poslednjih godinu dana za pomoć izvršiteljima da bi došli do zaostalih plata. Ovaj broj iz dana u dan raste, a “bum” je počeo od kad listići za isplatu zarada zamenjuju sudsku presudu, pa radnici ne moraju da pokreću skupe parnične postupke, već je dovoljno da imaju mesečni obračun zarade. Izvršitelji pravnim licima, ako nemaju novca na računu, bukvalno mogu da plene sve. 

- Za razliku od domaćinstava kod kojih su predviđene ograde šta sve ne sme da se pleni, od osnovnog nameštaja, do kućnih ljubimaca, zakon dozvoljava da izvršitelji pravnim licima mogu da popišu sve ukoliko sud donese rešenje o izvršenju. Najbrže i sa najmanje troškova je izvršenje u kojem se potraživanje naplaćuje preko računa izvršnog dužnika ili preko potraživanja koja on ima prema trećim licima – objašnjava izvršitelj Aleksandar Vulović.

Ukoliko toga nema, popisuje se pokretna i nepokretna imovina, pleni i prodaje u srazmeri potrebnoj da bi se namirio dug. Izvršitelji ne popisuju ono što je pod zalogom, a prednost kod popisa imaju stvari s berzanskom vrednošću, koje mogu brzo da se prodaju (npr. pšenica ili kukuruz).

Kad su građani u pitanju, zakon je mnogo izričitiji. Izvršitelj ne sme da zapleni sredstva za ličnu upotrebu (odeću, obuću, pribor za higijenu, posteljinu), najosnovniji nameštaj – krevet, peć, šporet, frižider, zalihe hrane i ogreva za tri meseca, pomagala za lica sa invaliditetom. Može da pleni vozila, muzički uređaj, mikrotalasnu pećnicu, motor, televizor, laptop ili kompjuter... 

Ukoliko nađu gotovinu, kod minimalnih zarada, ako je početak meseca, mogu da zaplene pola, a kod ostalih dve trećine, a ukoliko je npr. sredina meseca, ostavljaju srazmeran iznos potreban za život do naredne plate (penzije).

Izvršitelji ne smeju da plene ni stvari koje imaju emotivnu vrednost za dužnika, poput albuma s fotografijama, odlikovanja, medalja, ratne spomenice, pa čak ni ako su velike vrednosti, ali ni kućne ljubimce.

- Bilo je primera da ljudi pokušaju da nas ubede da su im svih 20 svinja u oboru kućni ljubimci, što, naravno, ne prolazi – kaže Vulović.

Oceni vest:
1
2

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Ama

  pre 327 dana i 1 sat

  Izvrsitelji su naj vece zlo koje je ova drzava izmislila. Nadam se da ce jednom doci vlast koja ce ukinuti ove ludake i otimace. Te i da ce neko zbog ovog zlocina nad narodom zavrsiti iza resetaka.

  Oceni komentar:
  0
  2