Slučaj "Kontrast": Oslobođen građevinski inspektor, roditelji stradalih očajni

Slučaj "Kontrast": Oslobođen građevinski inspektor, roditelji stradalih očajni

Veselin Kerac, građevinski inspektor oslobođen je optužbe da je u slučaju kontrole diskoteke "Kontrast" gde je život izgubilo šestoro mladih zloupotrebio službeni položaj.

Inspektor je u Osnovnom sudu u Novom Sadu danas oslobođen optužbe koja ga je teretila da je pribavio korist vlasniku objekta i zakupcu, dopuštajući im da posle inspekcijskog nadzora nastave rad, iako za to nisu bili ispunjeni uslovi.

Sudija Nataša Vojinović obrazlažući presudu je između ostalog kazala da nije našla da je kod optuženog postojao umišljaj za delo koje mu se stavlja na teret, te da smatra da on nije ostvario protivpravnu imovinsku korist što mu se prepisivalo.

Otac nastradale Tamare, Branko Miladinović izjavio je da ga je sramota što živi u Srbiji, u državi gde kako je rekao vlada tužilaštvo koje radi šta hoće.

- Izašao sam sa suđenja čim sam čuo da je inspektor oslobođen, jer nisam mogao više da boravim u sudnici. Nemam više šta da kažem, osim toga da me je sramota što živim u Srbiji - rekao je vidno uznemiren odlukom suda Branko Miladinović.

Inspektor je ranije na suđenju izjavio da nije kriv i potvrdio da je 14. aprila 2010. godine bio u kontroli "Kontrasta", ali u združenoj akciji sa drugim inspekcijama i MUP. Njegov zadatak je tada bio da utvrdi da li lokal ima upotrebnu dozvolu, da li je uknjižen i da li se namenski koristi.

Podsećamo načelnica Turističke inspekcije Radoslava Rončević oslobođena je prošle godine optužbe da je u slučaju kontrole diskoteke "Kontrast" zloupotrebila službeni položaj.

Rončević se teretila da nije postupala u skladu sa Zakonom o turizmu i Pravilnikom o tehničkim, odnosno sanitarno-higijenskim uslovima za opremanje ugostiteljskih objekata.

Sud je, međutim zaključio da Radoslava Rončević nijednim propisom nije bila u obavezi da lično obavi kontrolu "Kontrasta", niti da tamo uputi inspektore, i zato nije prekoračila službenu dužnost.

Istovremeno, vlasnik novosadske diskoteke "Kontrast” u kojoj je u požaru pre četiri godine stradalo šestoro mladih ljudi, Alojz Ganić, pušten je iz zatvora ove godine, a posle dve trećine izdržane kazne. Apelacioni sud u Novom Sadu je 16. juna odbio žalbu Višeg javnog tužilaštva, koje se žalilo na rešenje Višeg suda kojim je Ganić uslovno pušten sa izdržavanja zatvorske kazne, pod uslovom da do kraja njenog isteka 4. juna 2017. godine ne učini novo krivično delo,

Ganiću je, podsetimo, kao i dvojici zakupaca "Kontrasta” Dejanu Ratkoviću i Slaviši Stanišiću i električaru Miroslavu Papugi, zbog kobnog požara, izrečeno ukupno 30 godina zatvora, zbog teškog dela protiv opšte sigurnosti i izazivanja opšte opasnosti.

Apelacioni sud je, međutim, Ganiću petogodišnju kaznu smanjio na četiri godine, smatrajući da prvostepeni sud nije cenio olakšavajuću okolnost da osuđeni ima 71 godinu i narušeno zdravlje. Stanišiću je isti sud potvrdio devet godina, a drugom zakupcu Ratkoviću je potvrđena kazna od sedam godina zatvora, kao i Papugi koji je osuđen na devet godina.

Oceni vest:
3
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan