SLUČAJ "MINAKVA": Prošla tri meseca, tužilaštvo čeka policiju

SLUČAJ "MINAKVA": Prošla tri meseca, tužilaštvo čeka policiju

Ni skoro tri meseca nakon što su četiri radnice "Minakve" u penziji podnele krivičnu prijavu protiv vlasnika ove poznate novosadske firme Branislava Bogićevića i njegove dve saradnice za krivično delo prevare, nisu uzete izjave oštećenih, nisu saslušani osumnjičeni za prevaru, dakle nije se mnogo maklo u istrazi, saznaje portal mojnovisad.com.

Podsetimo da su pomenute penzionerke samo jedne od mnogih bivših akcionara “Minakve”, koje su u septembru 2016. godine potpisale nešto što je nazvano “ugovor o nagradi”, a čime su se odrekle milionskih iznosa koje im je sudskom odlukom trebao isplatiti Branislav Bogićević radi višestruko manje “nagrade” za to da se odreknu svojih prava. Portal mojnovisad.com preneo je krajem decembra priču o ovom slučaju, u kojoj je izneta i ispovest jedne od bivših akcionarki, koja je optužila vlasnika firme za koju je radila i dve koleginice da su joj podmetnuli da potpiše papir kojim je dobila na ruke 160 hiljada dinara, i time se, ne znajući, odrekla više od milion dinara.

Iznos koji je Bogićević trebalo da isplati bivšim malim akcionarima “Minakve” rezultat je presude Privrednog suda u Novom Sadu, potvrđene na Apelacionom sudu u februaru 2016. godine, a kojom se utvrđuje da je Bogićević 2013. godine oštetio male akcionare pri prinudnom otkupu deonica, plaćajući iste 6.000 umesto 18.000 dinara. Sud je obavezao vlasnika “Minakve” da nadoknadi štetu, i isplati pripadajuću kamatu, što on nije učinio, nego se odlučio za “ugovor o nagradi”.

-  Niko nas iz tužilaštva ili policije nije zvao da damo izjavu nakon naše krivične prijave. Već počinjemo da sumnjamo da se možda nešto zataškava, jer se ništa ne dešava već treći mesec. Čekamo da vidimo šta će da uradi Osnovno tužilaštvo, pa da pokrenemo i parnični postupak. Da raskinemo taj ugovor koji smo potpisale na prevaru – kaže jedna od naših sagovornica i podnosilaca krivične prijave.

Iz Osnovnog javnog tužilaštva u Novom Sadu, potvrdili su da su zaprimili krivične prijave podnete protiv “B.B. i još dva lica”, te da su predmeti spojeni radi vođenja jedinstvenog postupka. U njihovoj pisanoj izjavi za naš portal dalje se kaže da je Policijskoj upravi u Novom Sadu stavljen zahtev “za prikupljanje potrebnih obaveštenja”, kao i da će “nakon dostavljanja izveštaja sa traženim podacima na osnovu kojih bi se moglo postupati, biti doneta javnotužilačka odluka”.


Kada je reč o drugoj grupi bivših akcionara koji smatraju da su oštećeni spornim “ugovorom o nagradi”, jedan broj njih, kako saznajemo, u aprilu ima zakazano prvo ročište u parnici koju su u novosadskom sudu pokrenuli kako bi raskinuli štetni ugovor potpisan sa Bogićevićem. Uz to, dvadesetak bivših akcionara koji nisu potpisali “ugovor o nagradi”, jer su na njega na vreme upozoreni, pokrenuo je prošle godine tužbu pred Privrednim sudom u Novom Sadu, kako bi im Bogićević isplatio novac koji im pripada.

Veliki broj oštećenih bivših akcionara, onih koji su potpisali “ugovor o nagradi”, još uvek radi u “Minakvi”, i ne zna se da li će preduzeti neke pravne radnje protiv vlasnika firme u kojoj su zaposleni.

Podsetimo, neki od bivših akcionara, mahom jedva pismenih  proizvodnih radnika, imali su 200 i više deonica koje su im 2013. godine prisilno otkupljene, što znači da su neki od njih uskraćeni za više od 2 miliona dinara. S druge strane, Branislav Bogićević je ranije u izjavi za naš portal negirao većinu ovih navoda. U pisanoj izjavi on je dao sledeće objašnjenje: "Nagradio sam one bivše akcionare, koji su bili spremni da se odreknu prava na tužbu protiv Minakve. Odrekli su se toga prava u moje ime a ja neću tužiti Minakvu nikada. Oni sada mogu da sudski raskinu taj ugovor i vrate mi dobijenu nagradu. Od 43 akcionara tužbu za raskid ugovora o nagradi podnelo je njih 3. Ostalima je bolja sigurna nagrada, nego neizvestan sudski spor na koje ih nagovaraju neki advokati."

HUMANITARNA ORGANIZACIJA, STRANKA…

Bivšim akcionarkama “Minakve” se čini da predistražne radnje u ovom slučaju, uz uvažavanje svih praznika, ipak predugo traju. One se boje da ovaj slučaj može biti drugačije tretiran zbog finasijske moći onih protiv kojih su krivične prijave podnete.

Naime, Branislav Bogićević je vlasnik više firmi u Vojvodini i nekretnina velike vrednosti. On, odnosno “Minakva”, stoje i iza Humanitarne fondacije “Socijalna pravda” u Novom Sadu, koja je socijalno ugroženim građanima delila bonove za hranu i upućivala ih na banjsko lečenje. Na ovaj način Fondacija je okupila na hiljada članova. Godine 2007. iz ove humanitarne organizacije nastala je stranka Udruženi penzioneri i socijalna pravda, koja je 2014. godine promenila ime u Zeleni - Socijalna pravda. Stranka je učestvovala samostalno ili podržavajući druge stranke na izborima 2008. i 2012. godine.

Oceni vest:
7
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

novosađani jkp novosadska toplana RHMZ Hitna pomoć novorođenčad restorani novi sad raspored sahrana i ispraćaja klinika za ginekologiju i akušerstvo vremenska prognoza matičar novi sad gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević Isključenje struje Elektrodistribucija Novi Sad Republički hidrometeorološki zavod JKP Vodovod i kanalizacija sahrane raspored sahrana novi sad isključenje vode betanija bebe novosadsko porodilište elektrovojvodina gradsko groblje bez vode jkp lisje servisne informacije novi sad servisne informacije isključenja struje Vreme u Novom Sadu horoskop