Slučaj pocepani dušeci: Evo šta kažu u Dečjoj bolnici

Slučaj pocepani dušeci: Evo šta kažu u Dečjoj bolnici

Svi kreveti u dečjoj bolnici imaju najsavremenije dušeke, a fotografije pocepanih dušeka koje su se pojavile na internetu prikazuju staru opremu koja je bila namenjena otpisu i koju pacijenti nisu koristili, objašnjeno je na današnjoj vanrednoj konferenciji za novinare u ovoj ustanovi.

Direktor Instituta za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine, Slobodan Grebeldinger, rekao je prisutnim novinarima da je bolnica ove godine nabavila 170 novih dušeka sa antibakterijskom podlogom putem javne nabavke, i da objavljivanje spornih slika po društvenim mrežama smatra zlonamernim i tendencioznim.

- U ovim teškim vremenima mi predstavljamo jednu od boljih zdravstvenih institucija. Lečimo svu decu i uvek se trudimo da borave u najboljim uslovima. Godišnje imamo 183.000 pregleda, 5000 operacija i 10.000 hospitalizacija, dok je smrtnost 0.37 odsto. Prošli smo postupak akreditacije pre sedam godina i komisije za akreditaciju su obišle sve objekte u krugu bolnice. Takvih loših dušeka ovde nema - kazao je direktor Grebeldinger.

Prema rečima prvog čoveka Dečje bolnice fotografije pocepanih dušeka nastale su u martu tokom zamene inventara u momentu menjanja i otpisa starih dušeka. Fotografije su napravljene u sobi u kojoj tada nisu bili smešteni pacijenti.

- Treba naglasiti da te pocepane dušeke na fotografijama do tada nisu ni koristili pacijenti, već se radi o starom i ne korišćenom inventaru koji su doneti iz našeg objekta sa Principovca i drugih lokacija, da bi se završio proces otpisa. Ove godine je nabavljeno 170 novih dušeka i još 40 stoji na raspolaganju. Dečja bolnica ima 350 postelja i svuda su najsavremeniji dušeci – objasnio je Grebeldinger.

Direktor bolnice je kazao da se ustanova ne bavi time ko je napravio fotografije i zašto, ali da bi ovakvo zaplašivanje i zbunjivanje javnosti trebalo da bude predmet istrage.

Prisutnim novinarima se obratila i Vesna Kopitović Pokrajinski sekretar za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju koja je izjavila da je pokrajinska administracija u zadnjih sedam godina uložila 700 miliona dinara u ovu zdravstvenu instituciju.

- Ova bolnica je ponos Pokrajinske vlade i svih građana Vojvodine. Zadovoljstvo prikazuju i deca i roditelji, i želela bih da pohvalim sve što je rađeno u proteklih sedam godina - kazala je Vesna Kopitović.

Nakon završene konferencije za novinare direktor i sekretar zdravstva pozvali su prisutne predstavnike medija da obiđu bolnicu. Posetioci su odvedeni i u sobu gde su se nalazili sporni dušeci, i koja se nalazi na drugom spratu. Soba je bila prazna, ali nameštena sa čistom i novom posteljinom i dušecima. Direktor Grebeldinger je napomenuo da je prostorija opremljena kamerom, klimom, protivpožarnim senzorom i dovodom za kiseonik. Posle toga novinari su obišli ostatak bolnice koja je delovala čisto i uredno, a saznali su da je mladim pacijentima dostupan i bežični internet.

Direktor Instituta za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine Slobodan Grebeldinger najavio je medijima skori početak akcije „Magnet za ljubav“, čija će kampanja uskoro početi. Cilj je da se nabavi novac od društveno odgovornih kompanija kako bi se kupio magnet za potrebe pacijenata Dečje bolnice.

Oceni vest:
7
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan