Smanjena upotreba antibiotika, dobri rezultati u pedijatriji

Smanjena upotreba antibiotika, dobri rezultati u pedijatriji

Od pokretanja Kampanje za racionalnu upotrebu antibiotika, njihova ukupna potrošnja za sistemsku primenu u Srbiji je smanjena 2016. i 2017. godine za 32,8 odsto, a značajan rezultat postignut je u pedijatriji, saopšteno je danas na stručnoj edukaciji održanoj u Beogradu.

- Od 2014. godine, stopa propisanih antibiotika na 1.000 dece smanjena je za 12 odsto, a samo za godinu dana, u 2017. godini, u odnosu na 2016. za šest odsto – saopštio je državni sektetar Ministarstva zdravlja prof. dr Radisav Šćepanović, a prenosi B92.

Danas je u organizaciji Ministarstva zdravlja, u okviru Kampanje za racionalnu upotrebu antibiotika, održana edukacija na kojoj su stručnoj javnosti predstavljena dva strateška dokumenta – "Nacionalni program za kontrolu rezistencije bakterija na antibiotike" koji je Vlada Srbije usvojila februara ove godine i novi "Nacionalni vodič dobre kliničke prakse za racionalnu upotrebu antibiotika", objavljen novembra 2018. godine.

Edukaciji su, pored državnog sekretara Ministarstva zdravlja, prisustvovali i šef Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Beogradu dr Marijan Ivanuša, direktor programa za kontrolu antimikrobne rezistencije Svetske zdravstvene organizacije, dr Danilo Lo Fo Vong, predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Uprave za veterinu, ali i predstavnici drugih relevantnih institucija sistema zdravstvene zaštite, stručnih udruženja i organizacija.

Kampanja za racionalnu upotrebu antibiotika pokrenuta je krajem 2015. godine kao odgovor na zabrinjavajući podatke o izuzetno visokoj upotrebi antibiotika za sistemsku primenu, a posledično i visokim stopama rezistencije kod svih ispitivanih vrsta bakterija, navodi se u saopštenju Ministarstva zdravlja.

Ove mere su pre svega obuhvatile edukaciju zdravstvenih profesionalaca, medijsku kampanju sa ciljem podizanja svesti o značaju racionalne upotrebe antibiotika i pretnji antimikrobne rezistencije među zdravstvenim radnicima i građanima, jačanje kapaciteta mikrobioloških laboratorija, kao i izradu strateških dokumenata.

Profesor Šćepanović ukazao je na to da se bez obzira na odlične početne rezultate, u Srbiji i dalje beleži visok nivo rezistencije kod svih ispitivanih vrsta bakterija, slično kao i u zemljama Južne i Istočne Evrope, i da je implementacija Nacionalnog vodiča i sprovođenje mera definisanih Nacionalnim programom od krucijalnog značaja za dalji napredak u kontroli antimikrobne rezistencije u Srbiji.

Više o ovoj temi možete pročitati na sajtu  b92.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • comBora djonovuc

  pre 332 dana i 1 sat

  Neverovatno je da se na ovoj listi ne nalaze inovativni inzulini kada znamo da su ovi koji se sada koriste "DRUGA LIGA".VALJADA ZNATE KOLIKO DECE IMA DIJABETES I KOLIKO JE NEMOGUCE NACI CITACE I PUMPE.TO BI TREBAKO HITNO ISPRAVITI I JOS HITNIJE UVESTI NAJKVALITETNIJI INSULIN.AKI VAM JE STALO DO ZDRAVLJA NASE DECE

  Oceni komentar:
  0
  0