Smanjena upotreba antibiotika, dobri rezultati u pedijatriji

Smanjena upotreba antibiotika, dobri rezultati u pedijatriji

Od pokretanja Kampanje za racionalnu upotrebu antibiotika, njihova ukupna potrošnja za sistemsku primenu u Srbiji je smanjena 2016. i 2017. godine za 32,8 odsto, a značajan rezultat postignut je u pedijatriji, saopšteno je danas na stručnoj edukaciji održanoj u Beogradu.

- Od 2014. godine, stopa propisanih antibiotika na 1.000 dece smanjena je za 12 odsto, a samo za godinu dana, u 2017. godini, u odnosu na 2016. za šest odsto – saopštio je državni sektetar Ministarstva zdravlja prof. dr Radisav Šćepanović, a prenosi B92.

Danas je u organizaciji Ministarstva zdravlja, u okviru Kampanje za racionalnu upotrebu antibiotika, održana edukacija na kojoj su stručnoj javnosti predstavljena dva strateška dokumenta – "Nacionalni program za kontrolu rezistencije bakterija na antibiotike" koji je Vlada Srbije usvojila februara ove godine i novi "Nacionalni vodič dobre kliničke prakse za racionalnu upotrebu antibiotika", objavljen novembra 2018. godine.

Edukaciji su, pored državnog sekretara Ministarstva zdravlja, prisustvovali i šef Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Beogradu dr Marijan Ivanuša, direktor programa za kontrolu antimikrobne rezistencije Svetske zdravstvene organizacije, dr Danilo Lo Fo Vong, predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Uprave za veterinu, ali i predstavnici drugih relevantnih institucija sistema zdravstvene zaštite, stručnih udruženja i organizacija.

Kampanja za racionalnu upotrebu antibiotika pokrenuta je krajem 2015. godine kao odgovor na zabrinjavajući podatke o izuzetno visokoj upotrebi antibiotika za sistemsku primenu, a posledično i visokim stopama rezistencije kod svih ispitivanih vrsta bakterija, navodi se u saopštenju Ministarstva zdravlja.

Ove mere su pre svega obuhvatile edukaciju zdravstvenih profesionalaca, medijsku kampanju sa ciljem podizanja svesti o značaju racionalne upotrebe antibiotika i pretnji antimikrobne rezistencije među zdravstvenim radnicima i građanima, jačanje kapaciteta mikrobioloških laboratorija, kao i izradu strateških dokumenata.

Profesor Šćepanović ukazao je na to da se bez obzira na odlične početne rezultate, u Srbiji i dalje beleži visok nivo rezistencije kod svih ispitivanih vrsta bakterija, slično kao i u zemljama Južne i Istočne Evrope, i da je implementacija Nacionalnog vodiča i sprovođenje mera definisanih Nacionalnim programom od krucijalnog značaja za dalji napredak u kontroli antimikrobne rezistencije u Srbiji.

Više o ovoj temi možete pročitati na sajtu  b92.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

Daško i Mlađa Elektrodistribucija Novi Sad sahrane bez struje servisne informacije novi sad Spens radosne vesti novosadsko porodilište servisne informacije smanjen pritisak vode lisje havarija na vodovodu Isključenje struje OK Vojvodina jkp lisje almaško groblje sahrane novi sad bez vode bebe epk 2021 odbojka novorođenčad elektrovojvodina gradsko groblje raspored sahrana novi sad Fruška gora betanija groblje JKP Vodovod i kanalizacija isključenja struje