Smeh može i da škodi

Smeh može i da škodi

Obično se smejemo zato što je nešto zabavno i privlači pažnju, ali ponekad i napad smeha može biti ozbiljan medicinski simptom. Istraživanja pokazuju da samo u jednom od pet slučajeva smeh uključuje humor. Zvuči malo čudno, u kakvoj su vezi smeh i bolest?

Kada se smejemo to je zato što smo srećni, a upravo smeh podiže raspoloženje, pa ne bi li onda trebalo više da se smejemo? 

Koliko puta ste svedočili nečijem napadu smeha u prodavnici ili dok čekate u redu u banci? Kada se smejemo namerno ili više puta bez ikakvog razloga, na scenu stupa patološki smeh. To je znak narušenog zdravstvenog stanja i uticaja na nervni sistem, a naučnici se posebno bave tim fenomenom. 

Patološki smeh obično nije povezan sa humorom, dobrim raspoloženjem ili bilo kojim oblikom ispoljavanja sreće. Mozak šalje signale koji kontrolišu radnje koje obavljamo, nehotične poput disanja, ali i dobrovoljne poput hodanja ili smeha. Kada se ti signali propuštaju usled uslova kao što je hemijska neravnoteža, nepravilnosti tokom rođenja, mogu da izazovu neobičan smeh. 

Jedna trogodišnja devojčica je 2007. godine imala neobične napade, smejala se i ujedala tokom njih. Doktori su otkrili da je imala retku formu epilepsije koja je izazivala nekontrolisani smeh. Obavljena je operacija kako bi bio uklonjen benigni tumor koji je rastao u njenom mozgu, piše LA times. 

Hirurzi i neurolozi pomažu ljudima koji imaju tumore ili ciste na mozgu, a njihovim uklanjanjem eliminiše se pritisak na one delove mozga koji izazivaju napade smeha. Akutni moždani udar takođe može da bude jedan od uzročnika. Smeh je jedan od simptoma Angelmanovog i Turetovog sindroma. 

Prvi je redak hromozomski poremećaj koji utiče na nervni sistem. Ljudi koji od njega boluju ne mogu da govore i prikazuju "srećno, uzbuđeno ponašanje", piše NIH. Drugi sindrom je neurobiološki poremećaj i lečenje obično nije potrebno ako ne dovodi do prekida svakodnevnih aktivnosti. 

Lekovi i psihoterapija mogu pomoći pacijentima da kontrolišu njihov uticaj. Sve to nikako ne znači da treba prestati sa šalama, druženjem i zakazati pregled kod lekara, čak naprotiv. 

Smeh i bolest često se pominju zajedno i to uglavnom u diskusiji o pozitivnim aspektima koje ima na zdravlje ljudi. Smeh oslobađa blokade u energetskom polju, luči se endorfin, pomaže u izgradnji karaktera, kada se smejemo "na svoj račun", iskustvo i doživljaj situacije u kojoj se nalazimo postaju drugačiji. Benefita je mnogo, u to nema sumnje i smeh je dobra investicija svakog dana. 

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

Isključenje struje klinika za ginekologiju i akušerstvo bez vode isključenja struje zdravlje bez grejanja Republički hidrometeorološki zavod gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević Vreme u Novom Sadu novosađani isključenje grejanja elektrovojvodina bez struje Spens Vreme u Srbiji vremenska prognoza servisne informacije novi sad horoskop novorođenčad horoskopski znaci Elektrodistribucija Novi Sad betanija epidemija gripa novosadska policija novosadsko porodilište bebe vremenska prognoza novi sad isključenje vode jkp novosadska toplana JKP Vodovod i kanalizacija