Smeh može i da škodi

Smeh može i da škodi

Obično se smejemo zato što je nešto zabavno i privlači pažnju, ali ponekad i napad smeha može biti ozbiljan medicinski simptom. Istraživanja pokazuju da samo u jednom od pet slučajeva smeh uključuje humor. Zvuči malo čudno, u kakvoj su vezi smeh i bolest?

Kada se smejemo to je zato što smo srećni, a upravo smeh podiže raspoloženje, pa ne bi li onda trebalo više da se smejemo? 

Koliko puta ste svedočili nečijem napadu smeha u prodavnici ili dok čekate u redu u banci? Kada se smejemo namerno ili više puta bez ikakvog razloga, na scenu stupa patološki smeh. To je znak narušenog zdravstvenog stanja i uticaja na nervni sistem, a naučnici se posebno bave tim fenomenom. 

Patološki smeh obično nije povezan sa humorom, dobrim raspoloženjem ili bilo kojim oblikom ispoljavanja sreće. Mozak šalje signale koji kontrolišu radnje koje obavljamo, nehotične poput disanja, ali i dobrovoljne poput hodanja ili smeha. Kada se ti signali propuštaju usled uslova kao što je hemijska neravnoteža, nepravilnosti tokom rođenja, mogu da izazovu neobičan smeh. 

Jedna trogodišnja devojčica je 2007. godine imala neobične napade, smejala se i ujedala tokom njih. Doktori su otkrili da je imala retku formu epilepsije koja je izazivala nekontrolisani smeh. Obavljena je operacija kako bi bio uklonjen benigni tumor koji je rastao u njenom mozgu, piše LA times. 

Hirurzi i neurolozi pomažu ljudima koji imaju tumore ili ciste na mozgu, a njihovim uklanjanjem eliminiše se pritisak na one delove mozga koji izazivaju napade smeha. Akutni moždani udar takođe može da bude jedan od uzročnika. Smeh je jedan od simptoma Angelmanovog i Turetovog sindroma. 

Prvi je redak hromozomski poremećaj koji utiče na nervni sistem. Ljudi koji od njega boluju ne mogu da govore i prikazuju "srećno, uzbuđeno ponašanje", piše NIH. Drugi sindrom je neurobiološki poremećaj i lečenje obično nije potrebno ako ne dovodi do prekida svakodnevnih aktivnosti. 

Lekovi i psihoterapija mogu pomoći pacijentima da kontrolišu njihov uticaj. Sve to nikako ne znači da treba prestati sa šalama, druženjem i zakazati pregled kod lekara, čak naprotiv. 

Smeh i bolest često se pominju zajedno i to uglavnom u diskusiji o pozitivnim aspektima koje ima na zdravlje ljudi. Smeh oslobađa blokade u energetskom polju, luči se endorfin, pomaže u izgradnji karaktera, kada se smejemo "na svoj račun", iskustvo i doživljaj situacije u kojoj se nalazimo postaju drugačiji. Benefita je mnogo, u to nema sumnje i smeh je dobra investicija svakog dana. 

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

tc promenada bez vode Petrovaradin novosadsko porodilište Isključenje struje RHMZ Elektrodistribucija Novi Sad vremenska prognoza deca odbojka klinika za ginekologiju i akušerstvo betanija elektrovojvodina isključenja struje novosađani Srbija novorođenčad Vreme u Novom Sadu mup novi sad Republički hidrometeorološki zavod jkp novosadska toplana novi sad bebe vremenska prognoza novi sad bez struje servisne informacije novi sad tržni centar promenada Spens promenada detelinara