Smeje im se cela Srbija, ali ne odustaju: JKP i sveta voda novosadska

Smeje im se cela Srbija, ali ne odustaju: JKP i sveta voda novosadska

Uprkos prošlogodišnjim reakcijama, pre svega podmehu koji je u Srbiji izazvala vest o osveštavanju vode iz novosadskog vodovoda, iz ovog gradskog preduzeća ne odustaju, već pozivaju medije da sutra, u utorak 19. januara, prisustvuju obeležavanju slave JKP "Vodovod i kanalizacija" – Bogojavljenje.

Kako navode, ovaj događaj će biti organizovan u kabinetu direktora u direkciji JKP "Vodovod i kanalizacija" u Masarikovoj ulici, a na događaju će govoriti Tomislav Bokan, savetnik direktora JKP "Vodovod i kanalizacija" i ovogodišnji domaćin slave.

Podsetimo, JKP "Vodovod i kanalizacija" je prošle godine obeležilo Bogojavljenje, a tom prilikom sveštenik je osveštao vodu iz gradskog Vodovoda. Kako su mediji preneli, posle osveštavanja vode iz gradskog vodovoda u buradima ispred kabineta direktora Miloša Stanisavljevića, u besedi je istaknuto da je na taj način, simbolično, blagoslov prenesen i na vodu koja se distribuira Novosađanima preko sistema vodosnabdevanja.

Prema navodima medija, slava je bila ukinuta za vreme bivšeg direktora JKP "Vodovod i kanalizacija" Branka Bjelajca, a ponovo je uspostavljena na inicijativu savetnika direktora u ovom preduzeću i predsednika Pokreta "Dinara-Drina-Dunav" Tomislava Bokana, koji je prošle godine bio kum slave.

Posle niza kritika i podsmeha iz Srbije i regiona, koalicija "Svi za Novi Sad", tada je odbacila kritiku na  osveštavanje vode gradskog vodovoda i navela da je je to "lep, domaćinski običaj".

- Novi Sad je grad u državi Srbiji i nije ništa čudno, ni tragično što jedno gradsko javno komunalno preduzeće ima svoju slavu, Bogojavljanje. To je lep, domaćinski običaj koji unosi mir i blagostanje u svaku kuću, pa i u ovu, objasnili su oni.

Inače, koaliciju "Svi za Novi Sad" čine Narodni pokret Dinara-Drina-Dunav i Srpski pokret obnove.

- Čin osvećenja vode koju ovo preduzeće proizvodi, u skladu je sa tradicijom i verom našeg naroda koje ne treba da se stidimo, nego, naprotiv, da se njome ponosimo, ocenjuje je u prošlogodišnjem  saopštenju.

Oni su dodali da ta koalicija "nema ništa protiv ni da Rimokatolička crkva uzme učešće u tome, ako želi".

- Našim sugrađanima koji su ateisti, svakako ovaj čin ništa ni ne znači, pa ne vidimo razlog za hajku na pravoslavnog sveštenika koji je u ovom obredu učestvovao, pisalo je u saopštenju.

Istovremeno, pokrajinski ombudsman je osudio osveštavanje vode novosadskog vodovoda i ocenio da je rukovodstvo JKP Vodovod i kanalizacija tim postupkom narušilo jedan od osnovnih načela Ustava Srbije i podsetio da je Srbija svetovna država, te da su država i crkva razdvojene. Međutim, njegov gradski kolega nije video ništa loše, jer je, kako je objasnio, osveštana voda u buradima, a ne u sistemu gradskog vodovoda.  

 

DOMAĆIN SLAVE I KUPOVINA GLASOVA: Inače, protiv Tomislava Bokana, lidera Narodnog pokreta „Dinara–Drina–Dunav“, i još nekolicine, vodi se postupak pred novosadskim Osnovnim sudom, a optuženi su za učešće u kupovini glasova na izborima održanim 2012. godine.

Krajem novembra, ovaj postupak je još jednom odložen, jer se u sudnici nije pojavio upravo prvooptuženi Tomislav Bokan. On je nedolazak opravdao službenim putovanjem u Grčku, a kao dokaz za neodložni put, njegovi branioci su sudu priložili pozivno pismo i odluku pokreta na čijem je čelu.

Tomislav Bokan u tom procesu još uvek nije izneo svoju odbranu na optužnicu, zbog čega su njegovi advokati Veljko Delibašić iz Beograda i Vladimir Beljanski iz Novog Sada tražili da glavni pretres bude odložen, smatrajući da njihov branjenik treba da iznese svoju odbranu pre ostalih optuženih.

Postupajuća sudija Tamara Kucurac je prihvatila predlog odbrane i zakazala sledeće ročište za 24. mart 2016. godine.

Tomislava Bokana optužnica tereti da je u vreme izbora, kao član Romske demokratske partije, podstrekavao više osoba na davanje i primanje mita u vezi s glasanjem. Po optužnici, on je preko svojih saradnika Slađane Rovčanin i Milovana Duvnjaka glasačima na tim izborima davao od 1.000 dinara do 2.000 da zaokruže izbornu listu „Romska demokratska partija – Tomislav Bokan“.

Osim Bokana, postupkom su obuhvaćeni još Slađana Rovčanin, Milovan Duvnjak, Antigona Vučenov, Svetlana Vučenov, Biljana Vučenov i Vladimir Vučenov, koji se takođe tereti za delo davanja i primanja mita. Iz te grupe za sada je jedino Milovan Duvnjak započeo pregovore s Tužilaštvom o sporazumnom priznanju krivice, ali još nije izvesno da li će takav sporazum biti postignut.

Četvoro članova porodice Vučenov na novembarsko ročište je privela policija jer se nisu odazvali pozivu na prethodno ročište, koje je upravo zbog toga bilo odloženo, tako da ovo suđenje, uprkos nekoliko do sada zakazanih ročišta, praktično još uvek nije ni započeto.

 

Kako je ekipa iz Njuz.neta videla osveštavanje novosadske vode pogledajte OVDE.

Oceni vest:
5
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • LOL

  pre 2698 dana i 19 sati

  Ako i uspem da smetnem sa uma apsurdnost ove cele situacije , ne mogu a da ne primetim koliko je ova banalna situacija zapravo opasna po celo stanovništvo. U prostorije iz kojih se obskrbljava pijacom vodom ceo NS pusta se nepoznato lice bez bilo kakve zastite po stanovnistvo. To isto NN lice mozda ima Escherichie coli pa moze da zarazi ceo grad kontaminacijom pijace vode na samom izvoru. Bas me intresuje dali je tom licu uzet bris koze,dali mu je data mokraca i krv na analizu, bris guse... Dali je ta "sveta" voda prosla rigoroznu kontrolu toksikoloskih, bakterijoloških i virusoloških analiza?Ako nije ,dali to znaci da je to sasvim normalna pojava da se nezaposleni vrzmaju oko izvora pijaće vode celog grada sa flašicama neispitane tečnosti u ruci?

  Oceni komentar:
  0
  4
 • Tana

  pre 2698 dana i 15 sati

  LOL, nepismenost je vrlo velika kod našeg stanovništva, a Vi ste takođe dobar primer.

  Nije istina da se cela Srbija smeje. Ja se lično ne smejem, i mislim da postoji još mnogo onih koji se ne smeju, ali su kao i obično mnogo tiši...

  Oceni komentar:
  5
  0
 • Ccc

  pre 2697 dana i 23 sata

  Novi sad je Bogame u Vojvodini, ne u srbiji...

  Oceni komentar:
  0
  0