"Smrdljiva zgrada" i na Detelinari

"Smrdljiva zgrada" i na Detelinari

Stanari ulice Kornelija Stankovića u Novom Sadu susreli su se s problemom s kojim su se skoro dve godine borili i stanari beogradskog naselja "Dr Ivan Ribar", odnosno sa takozvanom "smrdljivom zgradom". Naime, prilikom izgradnje korišćeno je ulje "oplatol" zbog kojeg se u pojedinim stanovima pojavio nepodnošljiv miris.

Reagovao je Institut za nuklerne nauke "Vinča" koji je predložio sanaciju stanova, koja je trenutno u toku o trošku investitora. Stanari su ipak i dalje zabrinuti.

Na poziv pojedinih stanara da redakcija RTV-a snimi njihove stanove koje su kupili u ulici Kornelija Stankovića 42, a u kojima su pri useljenju osetili neprijatan miris koji se nije povlačio mesecima, jedan od radnika preduzeća "GAT" koje je investitor gradnje, zabranio je pristup stanu i snimanje. Pristup stanu nije dozvolio ni vlasnici Dragani Kamberović, koju najviše brine što je u njemu boravila tokom trudnoće.

- Mi smo, čim se uselili u taj stan, osetili brojne fizičke tegobe, nesnosne glavobolje, respiratorne infekcije. Nismo mogli da živimo bez inhalatora, kaže Dragana.

- Ljudi koji mi dolaze u goste, nisu u početku hteli da me vređaju, a kad odu kući morali su da se kupaju. To je toliko bio neprijatan miris, strašno. U firmi sam se isto tako sklanjala, kolege su osetile, pogotovo kad smo zajedno svi na jednom mestu, svi su pitali šta smrdi, priča Angelina Prole.

Nakon nekoliko apela investitoru da reši problem, on je odlučio da unajmi Institut za nuklearne nauke "Vinča" koji je utvrdio prisustvo organskih zagađivača, koji su tu dospeli korišćenjem neispravnog ulja "oplatol". U telefonskom razgovoru sa predstavnicima Instituta objašnjeno je da Srbija nema propise po kojima se utvrđuje dozvoljena koncentracija fenolnih jedinjenja koja su detektovana u zgradi, ali da po evropskim stanardima neka od njih ne bi smela da se nađu u građevinskom materijalu. "Vinča" je investitoru predložila mere sanacije, koje se izvode pod njihovim nadzorom.

Iako je novinarima RTV-a prvobitno rečeno da će dobiti izjavu direktora preduzeća GAT Dejana Slijepčevića, on ipak nije hteo da priča pred kamerom, ali nam je kasnije izjavio da njegovo preduzeće preduzima sve mere kako bi se uklonio uzrok neprijatnog mirisa u pojedinim stanovima u zgradi u Ulici Kornelija Stankovića 42, te da prema najavama koje su dobili iz Instututa Vinča očekuju da će stanari moći u svoje stanove da se vrate kroz mesec dana.

- Ja želim da se vrati moj novac, a ne znam psihički da lI sam spremna da se vratim u tako nešto. Mislim da će me ceo život to proganjati, kaže Angelina Prole.

- Dovedeni smo u zabludu. Tu nema moje volje, takav ugovor nikada ne bih zaključila. Ne želim da vraćam moju decu u nešto tako neizvesno i nikada u životu se ne bih oslobodila tog nemira, kaže Dragana Kamberović.

U izveštaju Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd koji smo dobili od investitora navodi se da je koncetracija jedinjenja koja čine organske zagađivače ispod dozvoljene granice, ali je Zavod takođe predložio sanaciju, koja je u toku o trošku investitora.

 
Oceni vest:
0
2

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)