SNP: Desetominutne ovacije na premijeri "Fausta" (FOTO)

SNP: Desetominutne ovacije na premijeri "Fausta" (FOTO)

Pred dupke punim gledalištem na sceni "Jovan Đorđević" Srpskog narodnog pozorišta i tačno 160 godina nakon prvog izvođenja premijerno je odigrana opera u četiri čina Šarla Gunoa – "Faust".

Reditelj Aleksandar Nikolić predstavio je svoju verziju tog dela.

– Ovo delo je potrebnije danas nego u 18. veku, kada je to pisano za publiku Gunoa. Publici Gunoa je taj sistem vrednosti bio svakodnevica, potpuno im je bio jasan. Međutim, danas, u ovom svetu, svako bi stao na stranu Mefista momentalno. Svi smo opsednuti vizuelnim, svi smo opsednuti materijalnim, to jeste jedan zapadni pogled na svet i naš Mefisto predstavlja taj zapadni pogled na svet. Postajemo jedan svet bez odgovornosti, bez ljubavi, bez empatije. Prvi korak u zlu je odsecanje svoje griže savesti, zaboravljanje drugih – izjavio je Nikolić.


Ono što je posebno zanimljivo, to je da je svaki aspekt opere imao svoju funkciju – od hora, preko baleta do solista.


Gostujući dirigent opere, Andrea Solinas iz Italije, ističe kako je izuzetno bitna uloga hora kao protagoniste u celoj priči.

– Sam Guno je bio izuzetno impresioniran Bahovom muzikom, tzv. muzikom kontrapunkta, u kojoj se ističe uloga orgulja, i u ovom slučaju ćemo videti kako orgulje sarađuju sa horom, što je bilo najtipičnije za Bahovu muziku. Tokom cele opere ćemo zapravo videti tu razliku između muzike kontrapunkta i jedne melodičnosti tipične za francusku operu – dodaje Solinas.


Poseban čar operi dala je atmosfera starog teatra od samog ulaza – sveće i magla u holu, vratari u crnim frakovima i razvođačice u belim frakovima – samo su nadopunili fenomenalnu scenografiju, kostime i svetlo pozorišnih majstora.– Ideja nam je da ovakvim projektima, poput "Fausta", kroz novu vizuru predstava približimo Operu široj publici. Istovremeno pokušavamo da vratimo i izvesnu dozu prestiža i glamura teatru, da ponovo oseti ubuđenje pred svaku novu premijeru. Mislimo da je pravi zgoditak u reditelju Aleksandru Nikoliću koji apsolutno razume potrebe, kroz režijsku postavku, naše publike, te da smo do sada dobili fenomenalne reakcije novosadske publike. Činjenica da je u jednom danu prodato preko 300 karata za premijeru govori nam da smo na dobrom putu –
 objašnjava direktor Opere Srpskog narodnog pozorišta Aleksandar Stankov.


Prva repriza opere "Faust" biće održana 9. novembra na sceni "Jovan Đorđević" Srpskog narodnog pozorišta.Foto:
Vladimir Veličković

Oceni vest:
5
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan