SNP: Desetominutne ovacije na premijeri "Fausta" (FOTO)

SNP: Desetominutne ovacije na premijeri "Fausta" (FOTO)

Pred dupke punim gledalištem na sceni "Jovan Đorđević" Srpskog narodnog pozorišta i tačno 160 godina nakon prvog izvođenja premijerno je odigrana opera u četiri čina Šarla Gunoa – "Faust".

Reditelj Aleksandar Nikolić predstavio je svoju verziju tog dela.

– Ovo delo je potrebnije danas nego u 18. veku, kada je to pisano za publiku Gunoa. Publici Gunoa je taj sistem vrednosti bio svakodnevica, potpuno im je bio jasan. Međutim, danas, u ovom svetu, svako bi stao na stranu Mefista momentalno. Svi smo opsednuti vizuelnim, svi smo opsednuti materijalnim, to jeste jedan zapadni pogled na svet i naš Mefisto predstavlja taj zapadni pogled na svet. Postajemo jedan svet bez odgovornosti, bez ljubavi, bez empatije. Prvi korak u zlu je odsecanje svoje griže savesti, zaboravljanje drugih – izjavio je Nikolić.


Ono što je posebno zanimljivo, to je da je svaki aspekt opere imao svoju funkciju – od hora, preko baleta do solista.


Gostujući dirigent opere, Andrea Solinas iz Italije, ističe kako je izuzetno bitna uloga hora kao protagoniste u celoj priči.

– Sam Guno je bio izuzetno impresioniran Bahovom muzikom, tzv. muzikom kontrapunkta, u kojoj se ističe uloga orgulja, i u ovom slučaju ćemo videti kako orgulje sarađuju sa horom, što je bilo najtipičnije za Bahovu muziku. Tokom cele opere ćemo zapravo videti tu razliku između muzike kontrapunkta i jedne melodičnosti tipične za francusku operu – dodaje Solinas.


Poseban čar operi dala je atmosfera starog teatra od samog ulaza – sveće i magla u holu, vratari u crnim frakovima i razvođačice u belim frakovima – samo su nadopunili fenomenalnu scenografiju, kostime i svetlo pozorišnih majstora.– Ideja nam je da ovakvim projektima, poput "Fausta", kroz novu vizuru predstava približimo Operu široj publici. Istovremeno pokušavamo da vratimo i izvesnu dozu prestiža i glamura teatru, da ponovo oseti ubuđenje pred svaku novu premijeru. Mislimo da je pravi zgoditak u reditelju Aleksandru Nikoliću koji apsolutno razume potrebe, kroz režijsku postavku, naše publike, te da smo do sada dobili fenomenalne reakcije novosadske publike. Činjenica da je u jednom danu prodato preko 300 karata za premijeru govori nam da smo na dobrom putu –
 objašnjava direktor Opere Srpskog narodnog pozorišta Aleksandar Stankov.


Prva repriza opere "Faust" biće održana 9. novembra na sceni "Jovan Đorđević" Srpskog narodnog pozorišta.Foto:
Vladimir Veličković

Oceni vest:
5
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

Futog elektrovojvodina Vreme u Novom Sadu sahrane novi sad jkp lisje klinika za ginekologiju i akušerstvo raspored sahrana i ispraćaja Elektrodistribucija Novi Sad bez vode NURDOR Republički hidrometeorološki zavod novorođenčad betanija raspored sahrana novi sad dnevni horoskop servisne informacije novi sad novosadsko porodilište novosađani bebe gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević horoskop JKP Vodovod i kanalizacija isključenje vode horoskopski znaci servisne informacije isključenja struje sremski karlovci RHMZ crna hronika Isključenje struje